A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Bakanlık, Ayvalık'ta 'RES'men kıyımın önünü açtı!

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | 04 Kasım 2012 14:00:49

Erdoğan Bayraktar, yılda 43 milyon dolar gelir sağlayan tavuğu neden kesiyor? Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan Cunda Adası'ndaki tepelere Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulması için özel bir şirket tarafından yapılan başvuru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi. Tabiat parkı ve 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsündeki bölge için 2008 yılında reddedilen başvurunun kabul edilmesiyle birlikte Cunda'ya 24 adet rüzgar türbini kurulacağını belirtilirken bölge halkı karara tepkili.



BAKANLIK RAPORU: YILDA 43 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLANIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından ortaklaşa yürütülen 'Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında hazırlanan ve geçtiğimiz Eylül ayında tamamlanan 'Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Ekonomik Analiz Raporu'na göre bölgenin yıllık ekonomik değeri 43 milyon Dolar olarak açıklanmıştı. Söz konusu tutarın yaklaşık 38 milyon Dolarlık kısmının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden elde edildiği belirtilen raporu hazırlayan kuruluşlardan biri olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölgede RES'e onay vermesi şaşkınlık yarattı.

YÖRE HALKI: 'GELECEĞİMİZ YOKEDİLMEK İSTENİYOR'

Ayvalık Adaları Koruma Platformu'ndan yapılan konuyla ilgili yazılı açıklamada, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olmasının yanında en güzel doğa ve turizm alanlarından biri olan Cunda Adası'nın, rüzgâr enerjisi için feda edilmek istendiği belirtilerek, "Aslında yok edilen Cunda’nın doğası, kültürü, turizmi ve görsel zenginliğidir. Yok edilmek istenilen Cundalıların ve bizim geleceğimizdir" görüşüne yer verildi.  

AKP DÜZENLEMESİ KORUNAN ALANLARI YIKIMA AÇTI

Daha önce Cunda Adasındaki tepelere RES (Rüzgâr Elektrik Santrali)  için başvuran şirketin talebinin, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Ayvalık Belediyesi tarafından reddedildiği anımsatılan açıklamada, Yırcalı Şirketler Grubu'na ait Balres adlı firmanın, milli parklar, tabiat parkları ve benzeri alanlarda madencilerin, HES ve RES’lerin önünü açmak için AKP tarafından yapılan yeni düzenlemeler sonucunda RES yeniden başvurduğunun altı çizilerek, "2008 yılında kabul edilmeyen başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 25 Eylül 2012 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edildi. Böylece tamamı 1. Derece Doğal SİT alanı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkının en güzel noktasına ve mutlak koruma alanına, yani Cunda Adası’nın tepesine 24 adet rüzgâr türbini kurulacak" denildi.

'RES'E DEĞİL, TABİAT PARKINA YAPILMASINA KARŞIYIZ'

Yenilenebilir enerjiye karşı olunmadığının altı çizilen platform açıklamasında, güneş, dalga ve rüzgâr gibi enerji kaynaklarının platform tarafından da kabul edilerek savunulduğu ifade edilerek şöyle denildi: "ülkemiz rüzgâr, güneş ve dalga enerjisi açısından inanılmaz olanak ve geniş alanlara sahiptir. Bu nedenle bu tür enerji kaynakları için çok fazla alan mevcuttur. Bizler RES adı altında kültür ve doğa katliamına karşıyız. RES’e değil, Cunda ve tabiat parkında yapılmasına karşıyız!

Bizler Cunda halkının geleceğini ve ekonomisini etkileyecek olumsuzluklara karşıyız."
 
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TABİAT PARKI

Cunda Adasına RES yapılmasına karşı olunduğu vurgulanan platform açıklamasında, RES yapılacak alanın Türkiye'nin en büyük tabiat parkı ve 1. Derece Doğal SİT alanı olduğunun altı çizilerek çok farklı ekosistemleri içeren tabiat parkımız, deniz, deniz altı ve karasal açıdan inanılmaz tür zenginliğine sahip olduğuna işaret edildi.



SEYİR TERASINA RES KURULMASI SİLUETİ BOZACAK

Sahip olduğu değerler nedeniyle parka sahip çıkılması çağrısına yer verilen açıklamada, RES kurulması planlanan noktaların parkın en güzel seyir teraslarından biri olduğu belirtilerek "RES’le birlikte parkın önemli bir görünüm değeri ortadan kalkacaktır. Bu da Cunda’nın siluetini tamamen bozacak ve inanılmaz bir görüntü kirliliği oluşturacaktır" görüşüne yer verildi.

YÖRE HALKI RES'E NEDEN KARŞI ÇIKIYOR

RES kurulacak alanın tamamen ormanlık olduğu kaydedilen açıklamada, projenin uygulamaya konulması durumunda ortaya çıkabilecek yıkımın altı çizilerek ayrıca şu görüşlere yer verildi:

-24 adet türbinin oturtulacağı temelle birlikte; ara yollar, nakil hatları, ulaşım vb. eklendiğinde önemli oranda ormanlık alan tahrip edilecektir. Böylece binlerce ağaç kesilerek bir yeşil katliam oluşacaktır. Bunun sonucunda da Cunda’nın değeri yok olmaya başlayacaktır.

-Cunda Adası, turizm açısından çok önemli bir markadır. Turizm geliri Cunda ve Ayvalık açısından önemli bir girdi oluşturmaktadır. Cunda’nın tahrip edilmesiyle bir turizm markası yok olabilir, esnafın ve halkın tek gelir kaynağı eriyebilir. Bu da zincirleme olarak bir yıkım demektir.

-Cunda Adası ve Tabiat Parkı UNESCO tarafından Türkiye'de belirlenen 6 Önemli Kıyı Koruma Alanlarından biri seçilmiştir. Bu alan korunmalıdır. Elde edilecek enerjinin deniz altından taşınmasıyla deniz tahrip edilecek, zaten azalan balık üretimi olumsuz etkilenecektir. Bu da balıkçılıkla geçinen çok sayıda ailenin durumunu olumsuz etkileyeceği gibi aynı zamanda deniz altı canlı yaşamını da bozacaktır.

-Cunda Adasına bir kez rüzgâr türbinleri kurulursa bunun devamı gelecek ve adanın birçok noktasına yeni türbinler kurulacaktır. Bu da yeni doğa katliamları demektir. Bundan sonra oluşacak yeni katliamlara şimdiden dur demek ve emsal oluşturmasına engel olmak için Cunda ve tabiat parkında RES’e hayır diyoruz. Cunda’yı, parkımızı, doğamızı korumak için tek ses, tek yürek olmalıyız. Aksi takdirde tek tek yem olup gideceğiz. Birlikte hareket edersek başarabiliriz.

-Çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımız var. Borcumuz var. Yarın vicdanlarımız rahat bir şekilde yataklarımıza uzanmak istiyorsak ve torunlarımıza karşı yüzümüzü yere eğmeden konuşmak istiyorsak; bugün bunun gereklerini yerine getirme günüdür. Belki yarın artık çok, ama çok geç olabilir.

Yusuf Yavuz
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Borsa Değil Soygun Sahası Bu Vurgunun Asıl Ortağı Kim
Baltık Hava Sahasında Alarm Rusya’dan Gelen Dronlar NATO Sınırlarını Test Ediyor
Teğmen Ebru Eroğlu’nun İadesi Reddedildi Hukuk, Vicdan ve Milletin Yitirdiği Adalet
Anarad Hiğutyun Okulu: Kadıköy’den Nazim Hikmet Kültür Merkezi’ne, Kapanan Bir Kökün Hikâyesi ve Bugüne Yansıması
Rus Ordusunda Ölümün Sonrası Kafalar Kesiliyor, İnsanlık Tükendi

Çin, tek bir kurşun bile atmadan Amerika'yı yeniyor.
Trump, Amerikan gücünü içini boşalttı.
Amerikan egemenliğinin ahlakı çöküşü: Yeni Bir Barbarlık Çağı
Trump'ın İran kumarı, yıkmayı hedeflediği rejimi daha da güçlendirdi.
Ülkelerin birbirini 'eğlence olsun diye' vurabildiği yeni dünya düzeni

İran savaşı küresel ticareti nasıl yeniden şekillendirecek?
Türkiye 2025'te kira artışlarında AB ülkelerini geride bıraktı.
Küresel Ticaretin Görünmez Altyapısı
SOFRAYA KONAN HER LOKMA, BU DÜZENDE BİR SINAVDIR!
İran savaşı, küresel tahvillerde 2,5 trilyon dolarlık bir kayba yol açtı

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

En eski evcil köpekler Anadolu'dan çıktı: Tüm bitki ve hayvanlardan önce evcilleştiler
Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.

Türkiye otokratik rejimler arasında
Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.
Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!

Korkunun Muhalefeti Halkın Öfkesini Bastıranlar, İktidarın Gölgesinde Yaşayanlar
İnkârın Duvarı Devlet Susuyor, Çerkeslerin Tarihi Haykırıyor
Büyük güçlerin açtığı savaşların etkileri en çok yoksul ülkeleri etkiler.
Barış İddiası, Savaş Açmak: Yeni Küresel Çatışma Çağında ABD Politikası
Saraçhane’de Halk Var, Liderler Nerede Cesaretin Yerine Sessizliği Seçenlere Açık İsyan!

ÜST GEÇİŞ
40 HARAMİLER
YURDUM İNSANI
ÖZGÜRLÜK
OKKALI YALAN

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git