A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Akdeniz Üniversitesi'nde içki yasağı geldi.

Kategori Kategori: 'Hayır'lı Demokrasi | Yorumlar 0 Yorum | 15 Eylül 2012 14:28:18

YÖK'ün üniversitelere gönderdiği 'Kampus içi ve Dışı Düzenlemeler' başlığını taşıyan yazının ardından bazı üniversitelerde uygulamaya konulan içki yasağına Akdeniz Üniversitesi de katıldı. Akdeniz Üniversitesi ana yerleşkesinde bulunan sosyal tesislerde bir haftadır alkollü içki servisi yapılmadığı öğrenildi. Daha çok öğretim üyelerinin yararlandığı tesislerdeki uygulama tepkilere neden oldu.

RAHATSIZLIK VAR, TEPKİ YOK!

Antalya- Akdeniz Üniversitesi ana yerleşkesinde bulunan sosyal tesislerde yaklaşık bir hafta önce ugulamaya konulduğu öğrenilen içki yasağı, üniversite camiasında fısıltı halinde yayılıyor. Üniversiteler üzerindeki baskıyı gözler önüne seren uygulamadan rahatsız olan çok sayıda öğretim üyesi ise konuyla ilgili düşüncelerini dile getirmekten çekiniyor. YÖK'ün tüm üniversite rektörlüklerine gönderdiği 'Kampus içi ve Dışı Düzenlemeler' başlıklı yazının ardından uygulamaya konulduğu sanılan içki yasağının ardından Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki sosyal tesislerden yararlanan öğretim üyelerinin yasak üzerine kurum dışındaki tesislere yöneldiği belirtiliyor.

YÖK, YASAĞI ANAYASAYA DAYANDIRDI

YÖK tarafından üniversitelere gönderilen yazıda, yükseköğretim kurumlarına ait kampus içi ve dışındaki mekanlarda alkollü içki tüketimi ve sigara yasağına ilişkin mevzuat hükümlerine aykırı uygulamalar yapıldığı yönünde kuruma haber ve bilgilerin intikal ettiğine dikkat çekilerek, Anayasanın 'Gençliğin Korunması' başlıklı 58. maddesinde yer alan; "devletin gençleri alkol düşkünlüğü ve uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır" ifadelerine atıfta bulunuldu.

'ÜNİVERSİTEDE İÇKİ İÇMEK DİSİPLİN SUÇU'

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğe göre, sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamüllerinin satışının yapılamayacağı belirtilen YÖK yazısında, ilgili yönetmelikte "öğrenci yurtları, spor klüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonlarına alkollü içki satışı yapılamaz" hükümlerinin yer aldığı anımsatılarak; ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre de "Yükseköğretim kurumunda alkollü içki içmenin disiplin suçu olarak kabul edildiği"nin altı çizildi.



YÖK: 'KONU ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURULSUN!'

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç imzasını taşıyan 8 ağustos tarihli yazıda, "Yükseköğretim kurumlarına ait kampus içi ve dışındaki tüm mekanlarda yukarıda zikredilen mevzuat hükümlerine göre işlem ve uygulama yapılmasını, bu konu üzerinde hassasiyetle durularak gereken tedbirlerin alınmasını önemle rica ederim" ifadelerine yer verildi.

İÇKİ YASAĞI, BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMASININ ARDINDAN GELDİ

İçki yasağı getiren YÖK yazısının, Başbakan Erdoğan'ın temmuz sonunda bir televizyon programında dile getirdiği "Öğrenci alkolü alıp kafayı mı bulacak yoksa ilmi alıp kendini mi bulacak?" sözlerinin üzerinnden yaklaşık iki hafta geçmesinin ardından üniversitelere iletilmesi dikkat çekti.

EĞİTİM-SEN: ‘ÜNİVERSİTELER MUHAFAZAKARLAŞTIRILMAK İSTENİYOR’

Üniversitede içki yasağına tepki gösteren Eğitim- Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, AKP’nin iktidara geldiği günden beri toplumu tahakküm altına almak için adım adım kendi ideolojisini yerleştirdiğini ileri sürerek bir taraftan eğitimin yeni yasalarla gericileştirildiğini diğer yandan da bu düşünceye uygun bir ortam oluşturmanın çalışmasının yürütüldüğü görüşünü savundu. Üniversite’de öğretim üyelerinin kullandığı sosyal tesislerde içki yasağının getirilmiş olmasının kabul edilemez bir tutum olduğunu kaydeden Sönmez, “hak arayan, parasız eğitim isteyen öğrencilere yönelik baskı ve şiddet şimdi öğretim görevlilerine yönelmiş durumdadır. Bu yasaklamanın öğrencileri, gençleri zararlı alışkanlıklardan koruma ile ifadelendirilmiş olması ise kabul edilemez bir yaklaşımdır. Akdeniz Üniversitesinde uzun zamandır var olan baskı ve sindirme politikaları, öğrencilere, öğretim üyelerine açılan soruşturmalar 12 Eylül rejimini aratmayacak bir noktaya gelmiştir. YÖK’ün uygulamaları özgür düşüncenin gelişmesi önünde büyük engel oluşturmaktadır. Siyasi iktidar üniversiteleri, üniversite öğretim görevlilerini muhafazakârlaştırmak istiyor. Buna dönük attığı adımlar kişi hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

‘TEPKİMİZİ GÖSTERECEĞİZ’

Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyelerine ve öğrencilere dönük bu uygulamalara hemen son verilmesi gerektiğinin altını çizen Sönmez, “bu yasaklamalara dönük tepkimizi öğretim görevlileri ile birlikte göstereceğiz” dedi.

Yusuf Yavuz





Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Migros Direnişi ve Kar Düzeninin Açığa Çıkan Gerçeği
Çocuklar Nasıl Suikastçı Olur?
Aynı Karanlık, Farklı İsimler Epstein’dan Savile’a Kapitalizmin İstismar Düzeni
500 Milyon Dolar Geldi… Peki Kime Geldi, Kime Gitmedi?
Epstein belgeleri: Yeni yayımlanan üç milyon sayfada kimler var?

Yıpratma Savaşı, Otoriter Kapitalizm ve Türkiye’de Egemen Blokun Sessizliği
Kolombiya’dan Ukrayna’ya Uzanan Sinif Savaşi Ve Türkiye’nin Ulusal Gerçeği
Trump'a öfke büyüyor : ABD'de yine bir sivil öldürüldü
Suriye'den Irak'a nakil: 9 bin IŞİD'liye ne olacak?
Avrupa'nın Stratejik Sessizliği ve Grönland Şoku

Altın Örümceğin Karanlık Ağı, Türkiye’de Altın Piyasası, Suç, Siyaset ve Kapitalist Çürüme
Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek

Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda

Amerikada Saklı Karanlık Bir Ailenin Nazi Casusluk Gizemi
Bir Gençlik Çağrısı: Yosef’in Son Akşamı
ABD’deki Korku Duvarını Yıkan Yahudi Kadın, Amerikan Konsantrasyon Kampının İnanılmaz Hikayesi
İnsanın İçindeki Hakikat, Maskelerin Dünyasında Kaybolmayan İman
Türkiye’nin Yeraltı Haritası, Uluslararası Mafya Ağlarının Kavşağına Dönüşen Bir Ülkenin Hikayesi

Hasan Tahsin
SERVET
ŞAKİ...
İCMAL
PALAVRA

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git