A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Azerbaycan'da "Eski tas, eski hamam"

Kategori Kategori: Makale | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Aynur Çağlı | 11 Haziran 2012 07:20:49

Azerbaycan'da Eurovision Şarkı Yarışması'nın ardından yine "Eski tas, eski hamam".. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan yarışma bitti, herkes evine döndü. İmaj değiştirmek ya da haksızlıklara dikkat çekmek için bu tür organizasyonlardan medet umanlar bir kez daha hayal kırıklığına uğradılar. Kimse yarışmaya iyi ev sahipliği yaptı diye Azerileri birdenbire Avrupalı ilan etmedi. Ne kimsenin Azerbaycan hakkındaki görüşü değişti, ne de muhaliflerin feryadını işiten oldu.

Azeriler, Eurovision Şarkı Yarışması’ndan önce başkent Bakü’yü görücüye çıkarır gibi süslediler. Havaalanına bağlanan ve ana trafiğin geçtiği caddelerin iki yanındaki parklar ve binalar paketi yeni açılmış hediyeler gibi pırıl pırıldı, imaj bozanlar ise devasa işlemeli panolarla kaplanmıştı. Kaba kuvvet, şiddet ve yolsuzluklar kısa bir süre için bu şatafatlı görüntünün ardına gizlendi.  

Dünyanın en popüler, en büyük ve en çok izlenen şarkı yarışmasını ise hiçbir kuvvet engelleyemedi. Kimilerinin komik ve basit, kimilerinin matrak ve eğlenceli bulduğu bu rengarenk müzik karnavalını, yine Avrupa’nın ve dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi izledi. “Euphoria” adlı şarkısıyla İsveçli Loreen’in kazandığı yarışmanın organizasyonu başarılıydı. Yarışma için özel olarak inşa edilen Kristal Salon göz doldurdu.

Devlet Başkanı İlham Alivey’in kızları sunuculuk yapmadı ama kızı Leyla’nın kocası finaldeki en büyük şovun baş yıldızıydı. Pop şarkıcısı Emin Agalarov’un yarışmaya üç hafta kala sahneye çıkacağını açıklaması Eurovision yetkililerini kızdırdı. First Lady’nin araya girmesiyle kriz atlatılsa da son derece abartılı ve uzun bir şovla, şahin gibi uçarak sahneye inen torpilli damadı kimse beğenmedi.

Azerbaycan yönetimi, batıya kendilerini tanıtmak, ülke hakkındaki yanlış kanıları değiştirmek ve imaj tazelemek amacıyla bütün olanaklarını kullandı, çok para harcadı. Peki bu kadar zahmete değdi mi? Gayretler ve zahmetler takdir edildi, hepsi o kadar.

Petrol, faturası oldukça ağır bir servet kaynağı. Doğayı alabildiğine çirkinleştiriyor, Hazar denizini dolduran petrol tesisleri yoğun bir çevre ve görüntü kirliliği yaratıyor. Zaten Bakü’nün normalde de bir doğa harikası olmadığı söyleniyor. Azeri yetkililer bu yarışmayı o kadar ciddiye aldılar ki, şehir sanki başkanın karısı Mihriban Aliyev’in yüz germe operasyonlarından birini geçirmiş gibiydi.

Bazı vatandaşların evi zorla yıkıldı. Yıkamadıklarının önüne geçici duvarlar koydular. Reklamlarda çok sık kullanılan alev şeklindeki üç gökdelenin önünde resim çektirmek isteyen turistler bu yapay duvarlar yüzünden görüntüyü yakalayamadı.  

Hükümet, insan haklarına saygı duyulacağını, gösteri hakkının engellenmeyeceğini açıkladı. Otoriter ve baskıcı Aliyev rejiminin muhalifleri, “Demokrasi İçin Şarkı Söyleme” festivali düzenlediler. Bu festivalin park gibi geniş bir yerde yapılması planlanıyordu.  İzin verilmedi, sonunda bir barda toplanmak zorunda kaldılar. Gösteriler anında dağıtıldı, gazeteciler sorgulandı, bazıları tutuklandı.

Alman Der Spiegel dergisi, Azerbaycan’daki gelişmeleri yakından izleyerek, yarışmanın ardından kazançlar ve kayıplar değerlendirmesi yaptı. Yabancı basın Azerbaycan’da olan bitenlerle ilgiliydi ama sonuçta hepsi Eurovision için gelmişti Bakü’ye. Ülkedeki insan hakları ihlalerini fazla kurcalamak ve muhaliflerle konuşmak yerine genel havaya uyup festivalin tadını çıkarmayı tercih ettiler.

Avrupa Yayın Birliği, EBU (European Broadcasting Union) gazetecilerin tutuklanmasi ile iligili olarak Azeri Hükümeti’nden açıklama istedi. Protesto eylemlerinin yasaklanmasından rahatsız olduklarını söylediler. Ancak tavır almaya gelince, kaygılarını ifade edeceklerini belirtmekle yetindiler.

Azerbaycan, Avrupa’nın bir parçası olduğunu göstermeye çalıştı. Eurovision Şarkı Yarışması’nın muhalifler tarafından “politize” edilmesine izin vermedi. Yarışmayı asıl politize eden, hükümetin kendisiydi. Aylar öncesinden başlayarak, eylem yapacağına kesin gözüyle bakılan bazı genç muhalifleri askere aldılar. Üzerinde uyuşturucu bulundu diyerek muhalif gazetecileri tutukladılar.  Demokrasi İçin Şarkı Yarışması’nı düzenleyen iki genç okudukları üniversiteden atıldı.

Muhalifler, baskıcı rejimin balayı dönemi geçince tekrar saldırıya geçeceğini söylüyorlar. Eurovision’ın ülkenin demokratikleşmesine katkıda bulunup bulunmadığı sorusunu ise şöyle yanıtlıyorlar: “Demokratikleşmek isteyen bir ülkenin Eurovision Şarkı Yarışması’na niye ihtiyacı olsun ki?”

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 6.6 / 8 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







24 Temmuz 2026 – YÜRÜYELİM ARKADAŞLAR
BAKIŞ AÇISI
Borsa Değil Soygun Sahası Bu Vurgunun Asıl Ortağı Kim
Baltık Hava Sahasında Alarm Rusya’dan Gelen Dronlar NATO Sınırlarını Test Ediyor
Teğmen Ebru Eroğlu’nun İadesi Reddedildi Hukuk, Vicdan ve Milletin Yitirdiği Adalet

Husilerden 'kuşatmaya kuşatma' hamlesi: Suudi Arabistan'a deniz trafiği yasağı
Avrupa'da "uzun barış"ın sonu, savaş hazırlıklarının başlangıcı
Stratejik Niyet, Yapısal Boşluk: Donald Trump'ın Yıkıcı Dış Politika Doktrinini Anlamak
Düşmanların Amerika'yı zayıflatmak için savaş kazanmasına gerek yok
NATO genel sekreterinden Türkiye yorumu: 'Demokrasi seçimlerden daha fazlasıdır'

Kritik Mineraller Afrika'nın İkinci Paylaşımını Tetikliyor
Küreselleşmenin Sonu mu? Savaşlar ve Ticaret Çatışmaları Tedarik Zincirlerini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
İran savaşı küresel ticareti nasıl yeniden şekillendirecek?
Türkiye 2025'te kira artışlarında AB ülkelerini geride bıraktı.
Küresel Ticaretin Görünmez Altyapısı

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Dünyada ilk: İnsansı robot ameliyat yaptı.
Otomobil Teknolojisinin Geleceği
Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'

En eski evcil köpekler Anadolu'dan çıktı: Tüm bitki ve hayvanlardan önce evcilleştiler
Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.

BM Gıda Programı'ndan 13 bölgede açlık uyarısı…
Gelecek 5 yılda sıcaklıklar rekor kıracak!
Rekor sayıda ABD'li ülkeyi terk edip vatandaşlıktan çıkıyor
Türkiye otokratik rejimler arasında
Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.

Zincirleri Parçalayan Anaların Kalplerinin İsyanı Özgürlük Ateşi
Korkunun Muhalefeti Halkın Öfkesini Bastıranlar, İktidarın Gölgesinde Yaşayanlar
İnkârın Duvarı Devlet Susuyor, Çerkeslerin Tarihi Haykırıyor
Büyük güçlerin açtığı savaşların etkileri en çok yoksul ülkeleri etkiler.
Barış İddiası, Savaş Açmak: Yeni Küresel Çatışma Çağında ABD Politikası

ASKIDA EKMEK GİBİ DEMOKRASİ
SİYASİ AHLAK
SEFİLLER
SATICININ ÖLÜMÜ
BİR HİCÂZKÂR HİKÂYE

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git