A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Bir Fırın

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 10 Ekim 2011 19:20:14

Ne zaman bir konu zora girse, ne zaman toplumda eğitimsizlikten ötürü bir eksiklik olsa, hemen atılır "Bizim adam olmamız için bir fırın ekmek yememiz gerekir" diye bir tabir kullanırız. Aslında bir gazetecinin sloganı olan "ne zaman adam oluruz" cümlesi ile tam örtüşmese de birbirini tamamlayan bir tabir olmaktadır. Gerçekte bir fırın ekmek yense ne olur veya bir fırın ekmek yenir mi? Bir fırın ekmek anlamında sadece bir günde fırında üretilen ekmek mi konu olan, yoksa bir fırında senelerce üretilen ekmeklerin tamamı olarak mı hesaplanmaktadır?

Ne taraftan bakarsanız bakın bir fırın ekmeği yemek bir ömür olsa gerek. Bir ömür içinde adam olmamız mümkün değilse, yaşanmış ömür heba olmuştur diye düşünmekteyim. Ne yana baksam bir yanlışlık, hangi olayı izlesem bir eksiklik görmekteyim. Kendime, ayrıca bu konularda daha esnek olmam gerektiğini söylemekteyimç Fakat şeytan hiç de öyle davranmamakta, “sen görmezsen, kim görüp yazacak’’ demekte.

Hangi yöne baksam bir eksiklik, hangi yönden seyretsem bir çarpık olay karşıma çıkmakta.

Gelin herhangi bir şehirde değil, Batı’ya açılan bir kaç bin senelik şehir olan İstanbul’da bir günümüzü beraber geçirelim. Şairin dediği gibi ‘’uzaklarda çook uzaklarda Sucuların hiç durmayan çıngırakları, İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı’’ mısralarında anladığımız İstanbul’u ben aramaktayım. Çok uzaklardan sucuların seslerini dinlemeyi bırakalım, yan yana bir dostunuzla yürürken söylediklerini anlamanız mümkün olmamakta.

Bu şehirde oluşan gürültünün dünyanın sayılı gürültülü şehirlerin içinde ön sırayı alacağını tahmin etmekteyim. Bir tek korna sesinin duyulmadığı şehirlerde yaşamayı ne kadar özlemekteyim bilemezsiniz. İstanbul‘un böyle bir şehir olma hayali ne zaman gerçekleşir diye bir soru sorsam ‘’O güne ulaşmamız için bir fırın ekmek yememiz gerekir’’ diyebiliriz.

Toplu taşıma araçlarından faydalanmak için bir tren istasyonuna gidelim. Trenin geliş saatini beklerken etrafa bir göz atmamız gerekir. ‘’İnanılmaz pis bir milletiz ‘’ diye içinizden geçirebilirsiniz. Etrafta boş sigara paketleri, boş içecek kutuları, yarısı içilmiş ve bir kenara atılmış pet şişeleri, çöp yerine yere atılmış kağıt mendiller ve istemediğiniz kadar çöp yerlerde, fakat çöp için kenarlara konulan çöp kutuları ise boş olarak durmaktadır. Ne zaman çöplerimizi çöp kutularına atmayı öğreniriz diye sorarsanız işte bunu öğrenmemiz için bir fırın ekmek yememiz gerekir diyebiliriz.  

Trenden sonra bir vapur ile boğazı geçmek istesek, vapura binerken vapur daha iskeleye bağlanmadan insanlarımızın atlamasına müdahale etmeye çalışan çımacıya, ters sözler söyleriz. ‘’Sen kendi işine bak’’ diye halatlarla ilgilenmesini isteriz. Halbuki adamın işi yalnız halat bağlamak değil, gemi tam bağlanmadan kimsenin tehlikeli bir şekilde vapurdan iskeleye atlamamasını sağlamaktır. Hatta bir tarihte bir kadın bu atlama sırasında ayağı kaymış, vapurla iskele arasında kalarak hayatını kaybetmişti. Bir vapura iskeleye bağlanmadan atlamamayı öğrenmemiz için bir fırın ekmek yememiz gerekir.

Vapurdan sonra bir RTE marka tramvaya binelim. İstasyonda yerlerin ne kadar pis olduğunu söylememe gerek yok. Tramvay bir durakta durduğunda önce yolcuların vagondan inmesini beklemek, daha sonra RTE marka Tramvaya binmek isteyenlerin vagona girmesini sağlamak nasıl öğretilir bilemiyorum. Bir tarihte Singapur’a gitmiştim. Şehirde dolaşırken  bir kaç konu dikkatimi çekmişti. Kimse yolda sigara içmemekteydi. Yerlerde hiç sigara izmariti bulunmamaktaydı. Hatta yolda yürüyen insanların hiç birinin ciklet çiğnememesine hayret etmiştim. Bu şehirde her yer tertemiz, hani derler ya pırıl pırıl, işte öyle bir temizlik. Bizim gözümüz canımız İstanbul şehrinin böyle bir şehir görünümüne ulaşması için, bu şehirde yaşayanların bir fırın ekmek yemesi gerekir.

Hele yolda yürürken insanların, havanın kirliliğinden olsa gerek, öksürerek yerlere ettiklerine, sokak köpeklerinin yolların üstlerine bıraktıkları pisliklerini de eklersek, hayvanlarla insanların aynı şehirde sorunsuz yaşamalarının kaidelerini koymak için yine bir fırın ekmek yememiz gerekir.

Yasama erkini kullanan Meclis’in çıkardığı kanunları yürütme organı, yasayı uygulama konusunda ciddiyetten uzak  olursa, bir de denetim mekanizması iyi çalışmazsa, ülkemde yaşam sıkıntılı olmaya devam eder. Bu sıkıntıdan çıkmak için bizim bir fırın ekmek yememiz gerekir diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına .

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Borsa Değil Soygun Sahası Bu Vurgunun Asıl Ortağı Kim
Baltık Hava Sahasında Alarm Rusya’dan Gelen Dronlar NATO Sınırlarını Test Ediyor
Teğmen Ebru Eroğlu’nun İadesi Reddedildi Hukuk, Vicdan ve Milletin Yitirdiği Adalet
Anarad Hiğutyun Okulu: Kadıköy’den Nazim Hikmet Kültür Merkezi’ne, Kapanan Bir Kökün Hikâyesi ve Bugüne Yansıması
Rus Ordusunda Ölümün Sonrası Kafalar Kesiliyor, İnsanlık Tükendi

Çin, tek bir kurşun bile atmadan Amerika'yı yeniyor.
Trump, Amerikan gücünü içini boşalttı.
Amerikan egemenliğinin ahlakı çöküşü: Yeni Bir Barbarlık Çağı
Trump'ın İran kumarı, yıkmayı hedeflediği rejimi daha da güçlendirdi.
Ülkelerin birbirini 'eğlence olsun diye' vurabildiği yeni dünya düzeni

İran savaşı küresel ticareti nasıl yeniden şekillendirecek?
Türkiye 2025'te kira artışlarında AB ülkelerini geride bıraktı.
Küresel Ticaretin Görünmez Altyapısı
SOFRAYA KONAN HER LOKMA, BU DÜZENDE BİR SINAVDIR!
İran savaşı, küresel tahvillerde 2,5 trilyon dolarlık bir kayba yol açtı

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

En eski evcil köpekler Anadolu'dan çıktı: Tüm bitki ve hayvanlardan önce evcilleştiler
Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.

Türkiye otokratik rejimler arasında
Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.
Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!

Korkunun Muhalefeti Halkın Öfkesini Bastıranlar, İktidarın Gölgesinde Yaşayanlar
İnkârın Duvarı Devlet Susuyor, Çerkeslerin Tarihi Haykırıyor
Büyük güçlerin açtığı savaşların etkileri en çok yoksul ülkeleri etkiler.
Barış İddiası, Savaş Açmak: Yeni Küresel Çatışma Çağında ABD Politikası
Saraçhane’de Halk Var, Liderler Nerede Cesaretin Yerine Sessizliği Seçenlere Açık İsyan!

ÜST GEÇİŞ
40 HARAMİLER
YURDUM İNSANI
ÖZGÜRLÜK
OKKALI YALAN

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git