A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Bir Kadın

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 27 Temmuz 2011 13:17:24

İnsan dediğim zaman aklıma hemen iki birey gelir. Birisi erkek diğeri ise kadın. Hiç bir zaman sadece erkeklerin egemen olduğu bir dünyayı düşünmek bile istememekle birlikte dünyanın kuruluşunda erkek egemen bir toplum, her zaman tartışma konusu olmuştur. Geçmişe uzandığımız zaman ana erkil diye adlandırdığımız Orta Asya toplumundan, aynı dönemlerde Amerika kıtasında da olduğunu düşünmekteyim.

Yaradılış olarak bedensel bakımdan erkek yapısı kadın yapısına göre daha güçlü olmasına rağmen kadının, yaşam içinde erkekten daha dayanıklı olduğunu düşünmekteyim.

Doğada da insan dışındaki canlılarda erkek yapısının,  dişiden daha güçlü olduğunu görmekteyiz. Bir deniz aslanı üç ton ağırlığında olmasına karşın dişi deniz aslanlarının 1.5 ton civarında olduğunu izliyoruz. Afrika’da yaşayan aslanlarda da durum değişik değildir. Aslında seyrettiğimiz belgesellerde görüldüğü gibi avı dişi aslan sağlamakta, erkek aslan ise hazır yemeğe konmaktadır. Bu da tabiatın bir başka cilvesi olsa gerek.

Fillerde ise gurubu yöneten yaşlı fillerin dişi olduğunu izlemekteyiz.  Tabiatı örnek almak pek doğru olmasa da, bir kıyaslama yapmak doğru olsa gerek. Anadolu mozayiği sadece bir toplumdan teşkil edilmediğinden her toplumun gelenek ve göreneklerini iyi analiz etmemiz gerekir.

Amerika Birleşik Devletleri bir çok milleti bir araya getiren bir toplum. Burada Irlanda’lı, İngiliz, Isveç, Norveç, Alman, İtalyan, Türk, Meksikalı, Arjantinli ve daha sayamadığım kadar değişik toplumlardan insanların bir arada yaşadıkları ortak bir toprağı kendilerine Vatan olarak bildiklerini görmekteyiz. Bu ülkede yaşayan her millet, kendi örf ve adetini diğerlerine zorla kabul ettirmeye kalkmış olsalardı, bunun ülkede nelere yol açacağını düşünmekte yarar vardır.

Adama ‘’Nerelisin’’ gibi bir soru yönelttiğimizde kendisini Amerikalı olarak tanıtmakta. Burada bir istisna durum vardır amma bu kaideyi bozmaz. Teksas eyaletinden birisine sorduğunuzda aldığınız cevap ise ‘’ Ben Teksaslıyım ‘’ der. Fakat taşıdıkları pasaport ise Amerikan vatandaşı pasaportudur. Bu ülkede kadın ve erkek ayrımı yapacak gelenekleri olan bir ırk olmadığına inanmaktayım. Her kadın en az erkek kadar bir hakka sahip olduğunu görmekteyiz.

Bizim Anadolu insanının töresinde erkek ve kadın arasında farklılığın olup olmadığını bilimsel araştırmak gerekir. Benim geçmişimde böyle bir davranış bozukluğu geleneği olmadığını bilmekteyim. Türk kavimlerinde böyle bir davranışın bir tek kötü örneğini Osmanlı Saraylarında görmekteyiz. Buradaki bozukluk yine de kendi özünde olmasa gerek. Tarihin tozlu sayfalarından öğrendiğimiz bir gerçekte, Osmanlı Saray soyunun temiz bir ırk olmadığına şahit olmaktayız.

Saraya karışmamış bir ırk kalmamış gibi görünmekte. Bütün padişahların anneleri Türk dışı bir soydan geldiklerinden, burada da Devlette Erkek egemen bir yapıya sahiplik görülmektedir. Kadınların ise Hünkara çocuk yetiştiren bir objeden öte gitmediğini izlesek de, Osmanlı’da  Validelerin perde arkasından egemen olduğunu bilmekteyiz. Bütün Devlet teşkilinin, Vezir atanması veya Şehzade korunması gibi diğer bütün hususlarda, Valide Sultanların çekişmeleri ile vücut bulmakta olduğunu tarih kitapları yazmakta. Erkek Kadın ilişkilerinin Osmanlı döneminde nasıl olduğunu bestekar Leyla Saz’ın yazdığı ‘’Harem ve Saray Adatı‘’ adlı kitap ile, Osmanlı’nın son dönemlerine dair de olsa görmekteyiz.

Bu gün utançla izlemekteyim, kadına erkek tarafından uygulanan şiddeti gazetelerden okudukca kendi türümden nefret etmekteyim. Bu gün hangi toplumda bir kadına ölüm cezasını aile meclisi verir ve içlerinden biri bu cezayı infaz eder, düşünmek bile istememekteyim. İlkel toplumlarda yapılması bile bu gün tartışılan bir davranışın 21 inci yüzyılda ülkemde olmasını kabul edememekteyim.

Hangi vicdan bu sistemi çalıştırırken suçluluk duymaz. Bu davranışı tetikleyen bir realitenin de kadınların başlarını bağlatmaktan geldiğini düşünmekteyim. Bırakın kadınlar diledikleri yasalar içinde yaşasınlar. Ben meydana gelen bu olaylar için kadınlardan özür dilerim. Onları, başlarını bağlattığımız süreçte yöneteceğimiz bir denklem olarak görürsek, neticenin geleceği sonuçun da bu olmasının kaçınılmaz olduğuna inanmaktayım diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Borsa Değil Soygun Sahası Bu Vurgunun Asıl Ortağı Kim
Baltık Hava Sahasında Alarm Rusya’dan Gelen Dronlar NATO Sınırlarını Test Ediyor
Teğmen Ebru Eroğlu’nun İadesi Reddedildi Hukuk, Vicdan ve Milletin Yitirdiği Adalet
Anarad Hiğutyun Okulu: Kadıköy’den Nazim Hikmet Kültür Merkezi’ne, Kapanan Bir Kökün Hikâyesi ve Bugüne Yansıması
Rus Ordusunda Ölümün Sonrası Kafalar Kesiliyor, İnsanlık Tükendi

Amerikan egemenliğinin ahlakı çöküşü: Yeni Bir Barbarlık Çağı
Trump'ın İran kumarı, yıkmayı hedeflediği rejimi daha da güçlendirdi.
Ülkelerin birbirini 'eğlence olsun diye' vurabildiği yeni dünya düzeni
Hackerlar FBI'ın Epstein dosyalarına sızdı.
İran Savaşı Aslında Çin'le İlgili

SOFRAYA KONAN HER LOKMA, BU DÜZENDE BİR SINAVDIR!
İran savaşı, küresel tahvillerde 2,5 trilyon dolarlık bir kayba yol açtı
Dünya ekonomisi, İran savaşının etkilerinin “ön faturasını” bekliyor.
Von der Leyen, AB'nin ticaret anlaşmasında sona yaklaştığı Avustralya’yı ziyaret edecek.
Yeni Sömürgecilik: Enerji, Mineraller ve Kaynak İmparatorluğunun Geri Dönüşü

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

En eski evcil köpekler Anadolu'dan çıktı: Tüm bitki ve hayvanlardan önce evcilleştiler
Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.

Türkiye otokratik rejimler arasında
Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.
Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!

Korkunun Muhalefeti Halkın Öfkesini Bastıranlar, İktidarın Gölgesinde Yaşayanlar
İnkârın Duvarı Devlet Susuyor, Çerkeslerin Tarihi Haykırıyor
Büyük güçlerin açtığı savaşların etkileri en çok yoksul ülkeleri etkiler.
Barış İddiası, Savaş Açmak: Yeni Küresel Çatışma Çağında ABD Politikası
Saraçhane’de Halk Var, Liderler Nerede Cesaretin Yerine Sessizliği Seçenlere Açık İsyan!

YURDUM İNSANI
ÖZGÜRLÜK
OKKALI YALAN
Yağmur Yağar
TARİH

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git