AKP Orman vasfını yitirmiş araziler statüsüne alınan 2-B arazileri için anayasada değişiklik planlanıyor. İki bakanlığın üzerinde anlaşmaya vardığı Anayasa değişikliği hazırlığı tepkilere neden oldu. Uzmanlar öngörülen şekilde hazırlanacak tasarının orman alanlarının yağmalanmasını teşvik edecek örtülü bir af anlamına geldiğini belirtiyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmada 2-B sorununun çözümü için anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiği konusunda görüş birliği sağlandı. Yapılacak anayasa değişikliğinden sonra 2-B arazileri farklı yöntemlerle değerlendirilecek.
AA’nın haberine göre kent merkezlerinde kalan 2-B arazileri üzerinde TOKİ ve belediyelerce kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirilecek. Buralarda eğitimden sağlığa, spor tesislerinden kültürel etkinliklere kadar her türlü ihtiyaca cevap verecek modern mini kentler oluşturulacağı açıklandı. Bu araziler üzerinde oturanlar da, hissesi oranında, gerekirse bir bedel de ödeyerek, kentsel dönüşüm projelerinde inşa edilecek konutlarda hak sahibi olacak. Üzerinde sanayi tesisi bulunanlar, tesis sahiplerine satılacak.
‘Yerel seçimler öncesi anlamlı’
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Erhan Demirdizen, düzenlemenin yerel seçimler öncesi gündeme getirilmesini anlamlı bulduğunu kaydederek “Ekonomiye kaynak yaratma gerekçesinin ötesinde, bu tür uygulamaların arkasında rant kaygıları yatıyor. Böyle bir uygulama kentin ormanlarının büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalması anlamına gelecektir. Yapılaşmayı teşvik edici benzer yasaların sonuçlarını hep birlikte görüyoruz” dedi.
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi-Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Kurulu Başkanı Mücella Yapıcı ise, düzenlemenin yasalaşmasının beraberinde büyük sorunlar getireceğini belirtti. Ekonomik kaynak yaratma bahanesiyle gündeme getirilen düzenlemenin siyasi boyutlarının bulunduğunu vurgulayan Yapıcı, “Burada ikili bir tutum söz konusu. Bir taraftan kentsel dönüşüm projeleri adına yıkımlar yapılıyor, diğer taraftan da bu tür yasalarla, yasadışı yapılaşma teşvik ediliyor” dedi.
2-B nedir? 2-B, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesi B Bendi için kullanılan bir kısaltma. Orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2B olarak tanımlanıyor.
22 Bin Hektarda yerleşim var Türkiye’de 473 bin hektarlık bir alanı kaplayan 2-B’lerin en yoğun olduğu iller Antalya, Mersin ve Balıkesir. Antalya’da orman vasfını kaybetmiş araziler 45 bin 548 hektarlık bir alana yayılıyor. Antalya’yı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile de Balıkesir izliyor.
Orman vasfını yitirmiş arazilerin 22 bin 233 hektarının üzerinde, büyük ilçeler dahil, çok sayıda yerleşim yeri var. Değerlendirme sırasında alınan bedellerin bir bölümü de, orman köylüsünün kalkındırılmasında kullanılacak.