ABD'nin Körfez ülkeleri ve İsraile askeri yardım paketi, Washington Ortadoğu'da silahlanma yarışı başlatıyor yorumlarına yol açtı. Uzmanlar, ABD yönetiminin bu politikasının, bölgede işleri daha da kötüleştirmesinden endişe ediyor.
ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile Savunma Bakanı Robert Gates’in Ortadoğu’ya yapacakları ziyaret öncesinde, Washington’un Körfez ülkeleri ile İsrail’e yönelik askeri yardım planı tartışma yarattı.
Bush yönetiminin hedefi, nükleer programından vazgeçmeyen İran’a karşı Körfez ülkelerini güçlendirmek; ancak başta insan hakları örgütleri olmak üzere bazı gruplar, bölgede silahlanma yarışı başlatacağı gerekçesiyle plana karşı çıkıyor.
‘Silah Kontrol Birliği’ adlı araştırma kuruluşuna göre, Ortadoğu’da böyle bir yaklaşım, yangına benzin dökmekten farksız.
Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI’nin son raporuna göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve İsrail, silahlanmaya en çok para harcayan ilk 10 ülke arasında yer alıyor.
ABD yönetimi, Suudi Arabistan ve diğer petrol zengini 5 körfez ülkesine, uydu güdümlü bombalar, uçak modernizasyonları ve savaş gemilerini de içeren 20 milyar dolarlık silah satışı yapmayı planlıyor.
Ancak Demokratlar, hatta bazı Cumhuriyetçiler, teröre destek vermekle suçlanan Suudi Arabistan’a silah satılmasına şiddetle karşı çıkıyor.
Washintgon ayrıca gelecek 10 yılda Mısır’a 13 milyar, İsrail’e de 30 milyar dolarlık savunma yardımı yapacak. İsrail’e yönelik savunma yardımında yüzde 25’lik artışla, bu ülkenin bölgedeki askeri üstünlüğünü koruması hedefleniyor.
Rus ve Çin silah endüstrisinin en iyi müşterilerinden biri olan İran ise silahlanma yarışında geri kalmamak amacıyla, 250 savaş uçağı almak için Moskova’yla görüşüyor.