Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Serhat Bahadır Kert velise bilgisayar öğretmeni Asiye Kert, geçen yıl İstanbul'daki bir ilköğretim okulunda 4,5,6,7 ve 8. sınıflarda eğitim gören öğrenciler arasında, "İlköğretim öğrencilerinin çevrim içi ortamda eş zamanlı ve eş zamansız iletişim profilleri" konulu araştırma yaptı.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 2008 yılı yaz sayısında yayınlanan araştırmada, araştırmaya konu olan 350 öğrenciden yüzde 56’sının internete evden,yüzde 30’unun okuldan, yüzde 10’unun internet kafeden bağlandığı saptandı.
Araştırmaya katılan öğrencilerin
yüzde 48’inin haftada 0-2 saat arası internete bağlandıklarının anlaşıldığı araştırmada, yüzde 24’ünün 2-4 saat,
yüzde11’nin 4-6 saat,
yüzde 6’sının 6-8 saat,
yüzde 12’sinin ise 8 saatten fazla internete bağlandığı ortaya çıktı.
Sınıflar seviyesinde ise haftada 8 saatten fazla internete bağlanma oranının en fazla yüzde 24 ile 8. sınıf öğrencilerinde olduğu görüldü. Öğrencilerin yüzde 54’ünün interneti en çok derslerine yardımcı olarak kullandıklarını belirttikleri araştırmada, yüzde 19’u iletişim kurmak için, yüzde17’si oyun oynamak için, yüzde 3’ü müzik indirmek için interneti en çok kullandığını söyledi.
Katılımcıların yüzde 57’sinin "chat yapmak" ibaresinin anlamını doğru olarak bildiğinin saptandığı araştırmada, öğrencilerin yüzde 73’ünün internetten çok arkadaşları ile konuştukları belirlendi.
Öğrencilerin yüzde 34’ünün internette sohbet yolu ile yeni kişilerle tanıştıklarını, yüzde 61’inin tanışmadıklarını belirttikleri araştırmada, öğrencilerin yüzde 58’inin internette sohbet yolu ile tanıştıkları kişilerin dürüstlüklerine inanmadıklarını, sadece yüzde 12’sinin sohbet ettikleri kişilerin dürüstlüğüne inandığı ortaya çıktı.
Yaşları Konusunda Dürüst Değiller
Katılımcıların yüzde 35’inin internette sohbet ederken yeni tanıştıkları kişilere karşı dürüst davranmadıklarını belirtirken, öğrencilerin yüzde 34’ü dürüst davrandıklarını, yüzde 26’sı ise kısmen dürüst davrandıklarını söyledi.
Dürüst davranmadıklarını belirten öğrencilerin, yüzde 45 oranında yaşları konusunda dürüst davranmadığı, bunu yüzde 25 ile cinsiyet özelliğinin izlediği anlaşıldı. Öğrencilerin yüzde 17’si meslek, yüzde 13’ü dış görünüş, yüzde 11’i ise şehir konusunda dürüst olmadığını belirtti.
Öğrencilerin yüzde 82’sinin elektronik posta kullandıklarını buna karşın yüzde18’inin elektronik posta kullanmadıklarını belirttikleri araştırmada, sınıf düzeyine göre bakıldığında sınıf düzeyi arttıkça elektronik posta kullanma oranının da arttığı anlaşıldı.
Ankette ilköğretim öğrencilerinin yüzde 57’sinin elektronik posta adının kullanıcı adı kısmında gerçek adını, yüzde 24’ünün takma adını, yüzde 15’inin tuttuğu futbol takımı ile ilgili herhangi bir bilgiyi, yüzde 7"sinin ise beğendiği sanatçının adını kullandığı saptandı.
Araştırmada öğrencilerin elektronik postayı en çok yüzde 53 oranı ile yazışmak için kullandığı da ortaya çıktı.