ABD hükümeti, iki mortgage finansmanı devi Fannie Mae ve Freddie Mac'e el koydu. Fannie Mae ve Freddie Mac'in yönetimi, piyasa düzenleyici kurul olan Federal Emlak Finansmanı Ajansı FHFA'e bırakıldı.
Kurtarma planının bir parçası olarak, ABD Hazinesi, taze para sağlamak amacıyla Fannie Mae ve Freddie Mac’ten 100 milyar dolara kadar imt
iyazlı hisse senedi ve her iki şirketin çıkardığı mortgage’a dayalı menkul kıymetlerini satın alabilecek.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Fannie Mae ve Freddie Mac’in devlet tarafından el konup koruma altına alınması kararını desteklediğini belirtti. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Bernanke, bu tip adımların ABD emlak sektörünü güçlendireceğini ve finans piyasalarında istikrarı destekleyeceğini kaydetti.
PAULSON: ÇÖKÜŞ BÜYÜK KARIŞIKLIĞA YOL AÇARDIABD Hazine Bakanı Henry Paulson, gerekçeyi dile getirirken, “Fannie Mae ve Freddie Mac, o kadar büyük ve finans sistemimizle o kadar iç içe ki, bunlardan birinin çöküşü bile bizdeki ve bütün dünyadaki finans piyasalarında büyük karışıklığa yol açar” dedi.
Paulson, bu şirketlerinin batmasının, Amerikan halkına ev, oto ve tüketici kredisi sağlanmasını ve iş finansını çok olumsuz etkileyeceğini söyledi. Kararın ardından iki şirketin denetimi, Kongre tarafından bu yaz özel olarak oluşturulan Federal İskan Finans Dairesi’ne devrediliyor.
YÖNETİCİLER DEĞİŞTİKararla birlikte iki şirketin yöneticileri de değiştirildi. Fannie Mae’nin başına, Merrill Lynch’ın eski başkan yardımcılarından Herb Allison, Freddie Mac’in başına da US Bancorp’un eski başkan yardımcılarından David Moffett getirildi.
Avrupa ve Asya borsaları, ABD'de zor durumda bulunan iki dev emlak kredi bankasının devralınacağı açıklaması ardından ciddi şekilde yükseldi.
Uluslararası yatırımcılar, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin bu en büyük banka kurtarma operasyonunun, Amerikan emlak piyasasındaki sorunları gidermesini ve küresel kredi krizinin sona ermesini sağlamasını umuyorlar.
Devralma haberi ardından, Londra'daki FTSE 100 endeksi ve Japonya ile Hong Kong'daki borsalarda yaklaşık yüzde 3,5 oranında artış gözlendi.
Pazar günü borsalar açılmadan bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanı Henry Paulson, bankaları batmaktan kurtarmak için yaptıkları müdahalenin, mali sistemin genelinin ve vergi mükelleflerinin çıkarı gözetilerek yapıldığını söyledi.
Ülkede ipotekli emlak kredisi veren en büyük bankalar olan Freddie Mae ve Freddie Mac adlı bankaların, ABD ekonomisini ve uluslararası piyasaları olumsuz etkileyen kredi krizinden en çok zarar gören kuruluşlar arasında olduğu belirtildi.
Son veriler, ipotekli emlak kredisi kullanan Amerikalıların yaklaşık yüzde dokuzunun ödeme planlarının gerisinde olduğunu ve evlerini kaybetmeyle karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor.
Devralım sonrası her iki bankanın da yönetim kurulları görevden alınacak ve yeni yönetim kuruluna fazladan kredi alma imkânı tanınacak.Bakan Paulson, hükümetin müdahalesinin kısa vadeli olacağını belirtti.
Amerikan Hazine bakanlığının bu girişimi, ABD tarihinde bankaların kurtarılması için devletin attığı en büyük adım oluyor.
Amerikan hükümeti daha önce de zor günler yaşayan emlak kredisi devleri Fannie Mae ve Freddie Mac'e olan güveni artırmak için bir dizi acil önlem açıklamıştı.