A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Guantánamo'dan Şiirler

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 30 Temmuz 2008 14:04:00

"Mahpuslar Konuşuyor" kitabı can acıtıcı, yürek yakıcı. Kitaptaki şiirler dünyanın demokrat kamuoyu önünde yaşanan nice dramın tanıklığını yeterince yapamasa da, epeyce ipucu veriyor. Neyle suçlandıklarını bilmeden yatan tutuklukların çektiği işkenceyi beyaz perdeye taşıyan belgesel sinemacılar da oldu ve ben bu filmlerden birini iki yıl önce Berlin Film Festivali'nde görmüştüm.

Berlin Günceleri 7 – 13 Temmuz

7 Temmuz, Pazartesi
 
Okulda herkes bir yerlere dağılmış. Karneler yazıldığı için sınıf öğretmenleri öğrencileriyle Berlin’i tanıma turlarına başlamış. Herkes kendine göre bir program yapmış. Ben de dolabımdaki dosyaları, fotokopileri düzenledim. Atılacak pek çok şey çıktı.
 
Gözlerim yanıyor uykusuzluktan. Sersem gibiyim. Hareketlerim yavaşladı kendimi yorgun duyumsadığımdan.
 
Yağmur yağacak gibi, bir türlü yağamıyor. Şemsiye ağırlık yapıyor dönüş yolunda.
 

8 Temmuz, Salı
 
Araba satışları düşmeye başlamış benzin fiyatlarının artmasıyla. Bisikleti yeğleyenlerin arttığını yazıyor gazete.Yüzde 18’lik bir artış söz konusuymuş. Berlin’de 900 kilometre bisiklet yolu olduğunu da bugün öğrendim. Bisiklet yollarıyla  Pekin’e benzemese de Berlin, sıcak havalarda  göl kenarlarına bisikletleriyle gidenlerin çokluğu hemen dikkat çekiyor. Bisiklete binmeyi pazarın köşesindeki bisikletçiden 25 kuruşa kiraladığım bisikletlerde öğrendim. Hiç bisikletim olmadı. Benim işim yürümek.
 
Madame Tussauds’ın balmumu heykelleri açılır açılmaz epeyce tartışmayı da gündeme taşıdı. Özellikle Hitler’in çalışma masasıyla yeniden Berlin’e gelmesi epeyce eleştirildi. Geçen gün 41 yaşındaki bir erkek Hitler’in kellesini koparıverdi. Her biri 200 000 Euroya mal olan heykellerden Hitler figürü kısa sürede onarılmış ve kameralarla da gözetlenmeye başlanmış başına bir daha bir şey gelmemesi için bu dünyanın canına okuyan adamın. Bu ünlüler galerisinde Atatürk’ de yer alıyor Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak.
 
“Dünya öylesine büyük öylesine zengin ve yaşam öylesine değişik bir görünüş sunuyor ki şiirin her zaman yeteri kadar bol konusu olmuştur (Goethe)
 
 
9 Temmuz, Çarşamba
 
Benim işim yürümek, gerçekten bu böyle. David Le Breton’un Yürümeye Övgü (Sel Yay. 2008) kitabı beni anlatmasa da yürüme üstüne çeşitlemelerden ve bu işin ustalarının yazdıklarından oluşuyor. Yol düşüncesi ve gitme beni hep çekmiştir kendine. Yürürken kurduğum hayallerin yanına şiirler de gelip oturmuştur sıkça. Yolda durup aklıma gelen dizeler yazdığım çok olmuştur ve pek çok şiirin ilk adımı yürüyüşlerimde çıkmıştır ortaya.
 
“Yürümek” düşüncesinin hayata geçirilmesi “İlk adım”la başlıyor sonra arkası geliyor kendiliğinden: Kentten kente, ülkeden ülkeye yürüyerek giden çılgınlar da var elbette. Ben, araba kullanmayı sevmediğimden, otobüste öğrencilerimi görmeye dayanamadığımdan kanal boyunda yürümeyi seçtim kendime. Kendimle yoğunlaşmak da denebilir benim bu tercihime. 
 
“Yolun eşi”inden bir alıntıyı buraya almanın tam sırası:  “Yürüyüş dünyaya açılmadır. İnsanı mutlu yaşama duyguları içinde yeniden oluşturur. Tam bir duyumsallık isteyen deri düşünmenin etkin bir biçimine sokar insanı. İnsan bazen yürüyüşten değişmiş olarak döner ve çağdaş yaşamlarımızda ağır basan ivediliğe boyun eğmekten çok zamanın keyfini çıkarmaya eğilimli hisseder.Yürümek geçici ya da kalıcı olarak bedenle yaşamaktır. Ormanlarda, yollarda ya da patikalarda yürümek dünyanın düzensizlikleri karşısında gittikçe artan sorumluluklarımızdan uzaklaştırmaz bizi, soluklanmamızı, duygularımızı keskinleştirmemizi, meraklarımızı yenilememizi sağlar. Yürüyüş çoğu zaman insanın kendi içinde yoğunlaşmasını sağlayan bir dönemeçtir.” (s. 11)
 
Gelecek hafta bugün Ayvalık’ta olacağım.
 
 
10 Temmuz, Perşembe
 
Gazetelerde neler yok ki bugün. Üç Alman dağcının Ağrı’da kaçırılması, İstanbul’daki Amerikan Başkonsolosluğuna yapılan saldırı ve 1 Eylül’de başlayacak “Vatandaşlık Testi”ndeki kimi soruların yanıtlarındaki kavram kargaşası...
 
Berliner Zeıtung’un ilk sayfasındaki fotoğraf görülmeye değer! Olimpiyatlara hazırlanan şapkaları önde, sıra sıra oturmuş Çinli askerleri gösteriyor. Fotoğraf yukarıdan çekildiği için düzgün sıraları ve şapkaların duruşundaki disiplini gözler önüne seriyor.
 
Gazetenin iç sayfasında da Ağrı dağı yakınlarındaki, Ermeni sınırındaki bir caminin arkasından üç Almanın kaçırıldığı, başı dumanlı heybetli dağın karlı görünümü de göz alıcı ve çok çarpıcı. Tek bir cami, ne halktan birileri var, ne de başka bir ev! Bu kadar yoksulluk ve çaresizlik olur!
 
Can sıkıntısına karşı şiir okumaya devam: Desnos’un Hayır, Aşk Ölmedi (Can Yay. 2008) çığlığı alıp götürdü bugün beni. “Benden uzakta, gemiler geçerken başını çeviren bir ada” (s 35) Çevirmen Tahsin Yücel olunca iş değişiyor elbette.
 
 
11 Temmuz, Cuma
 
Yağmur bir yağdı, bir yağdı, sonra birden duruverdi! Hayal gibi!
 
Desnos’un Hayır, Aşk Ölmedi kitabının son şiiri “Bir Yaprak Varmış” çok etkiledi beni:
 
“Bir yaprak varmış üzerinde de çizgileri
Yaşam çizgisi
Şans çizgisi
Yürek çizgisi
Bir dal varmış yaprağın ucunda
Çatal çizgi yaşam göstergesi
Şans göstergesi
Bir ağaç varmış dalın ucunda
Yaşama yaraşır bir ağaç
Şansa yaraşır
Yüreğe yaraşır
Kazınmış, yarılmış, delinmiş yürek,
Bir ağaç ki hiçbir zaman hiç kimse görmemiş.
Kökler varmış ağacın ucunda
Kökler yaşam bağları
Şans bağları
Yürek bağları
Köklerin ucunda dünya varmış
Dünya kısaca
Dünya yusyuvarlak
Dünya yapayalnız göğün orta yerinde
Dünya.”
 
Bu güzel şiir 1944-45 arası yazılmış. Şairin o gün yorumladığı dünya bugün çok farklı bir yere doğru gidiyor. Dünyaya korku egemen olmaya başladı. Tedirginlik ise yüreğimizden hiç çıkmıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Almanlara karşı direniş hareketinin içinde de yer alan ve savaşın bittiğini göremeden toplama kampında ölen Desnos’un gerçeküstücü şiirleri hiç de hayattan kopuk değil. Tersine. Hayatın bağrında yaslanmış bir yüreğin dirençlişiirleri.
 
 
12 Temmuz, Cumartesi
 
Keşke toplasaydım onca çalışma odası fotoğrafını. Hugendubel yayınevinin parasız dağıtılan kitap duyuru dergisinin (kitapkurdu) her sayısında bir yazarın çalışma odasının fotoğrafı yayımlandı.  Akıl edip de toplasaydım onları. Her yazarın çalışma ortamı, masasının düzeni çok farklı. Çok süslü püslü olandan çok yalınına, tıka basa kitap dolu kütüphaneden bilgisayar masasına, mamasının üstündeki kalemlere, not defterlerine, dergilere, kitaplara, pencere kenarındaki çiçeklerine kadar bin bir ayrıntıyı içeriyor bu mekânlar.  Keşke biriktirseydim yazarların çalışma odası fotoğraflarını.
 
Gerçi sözlü olarak söylendiğini biliyordum ama gazetede haber olarak okuyunca şaşırmadım
dersem yalan olur. “Berlin Duvarını geri isteyenlerin sayısı” artıyormuş. Duvar 1989’da yıkılınca yer yerinden oynamış, Almanya günlerce bayram etmişti. Şimdi, ise kartlar el mi değiştiriyor acaba? Duvarın yıkılmasından 19 yıl sonra bu isteğin giderek yükselmesi kaygı verici bence. Yapılan bir araştırmaya göre Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde yaşayan her 9 kişiden biri “Berlin Duvarı’nın yeniden kurulmasını” istiyormuş. Berlinlilerin yüzde 11’i “birleşme olmasaydı yaşam düzeyimiz daha iyi olurdu” diyormuş. Eski Doğu Berlinlilerde ise bu oran yüzde 12’ymiş. Araştırma sonuçlarına göre Brandenburg eyaletindekilerin yüzde 14’ü ise “duvar öncesi yaşamlarının daha iyi olduğunu” söylemişler. Demek ki insanların kafasında birleşme tam yerini bulmadı. Almanya’daki yoksullaşmanın hızla artması da buna neden elbette.
 
 
13 Temmuz, Pazar
 
Guantánamo’dan Şiirler (YKY, 2008), “Mahpuslar Konuşuyor” kitabı can acıtıcı, yürek yakıcı. Kitaptaki şiirler dünyanın demokrat kamuoyu önünde yaşanan nice dramın tanıklığını yeterince yapamasa da, epeyce ipucu veriyor. Neyle suçlandıklarını bilmeden yatan tutuklukların çektiği işkenceyi beyaz perdeye taşıyan belgesel sinemacılar da oldu ve ben bu filmlerden birini iki yıl önce Berlin Film Festivali’nde görmüştüm. Gündüz Vassaf elimde tuttuğum kitabı tesadüfen görür. İlgisini çeker. Sonra da bu kitapta yer alan yirmi iki şiiri çevirir. Şiirlerde çok fazla şey yok aslında. Yakıcı bir dünyadan yazılmış olmaları bile yeter tek başına bu şiirlerle ilgilenmeye. Kitapta şiir yazarak direnen tutukluların dünyasına ışık tutan yazılar da yer alıyor. Guantánamo Üstüne Notlar”, “Müslüman Hapishane Şiirinde Acı Biçimleri”, “Gömülü Alevin Parladığı Yer” gibi yazıları mutlaka okumak gerekiyor şiirlerle direnişi iyi anlayabilmek için.
 
 “Yok geceden başka dostun,
 Acı kaderden yakınmak için.
 
 Yok geceden başka dostun,
 Kederini paylaşacak.”
Hücrede “Rüyalar darmadağın, umut paramparça”dır elbette.  Sabırla, gözyaşıyla, büyüyen nefretlerle... yazılan şiirler üstüne düşündüm uzun süre.
 
İnsan hapiste olsun olmasın bazen şiirler hayat kurtarır.
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git