Avustralya hükümeti, geçmiş yönetimlerin getirdiği; sığınma başvurusunda bulunanları gözaltı merkezlerinde tutma şeklindeki tartışmalı uygulamayı kaldırdı. Bu karar, iktidar değişimi sonrası, ülkenin göçmenlik siyasetlerinde yapılan kapsamlı düzenlemenin bir parçası.
Sığınma başvurusunda bulunanları özel hapishanelerde tutma uygulamasına artık sadece bu kişiler ülke açısından risk olarak görülürse; son çare olarak başvurulacak.
İnsan hakları grupları kararı memnuniyetle karşıladı. Sığınmacıların ve ülkede izin verilenden daha fazla kalanların tutuklanmasına yönelik uygulama aslında 1990'larda İşçi Partisi hükümetince başlatılmıştı.
Ancak, bu yöntem daha sonra gelen John Howard yönetimi dönemindeki katı uygulamalarla uluslararası tepkilee hedef oldu. Howard 2001 yılında, sığınmacıları Avustralya topraklarına ayak basmadan Büyük Okyanus'taki küçük adalarda kurulan gözetim kamplarına göndermeye başladı.
"Pasifik Çözümü" olarak adlandırılan bu uygulama daha sonra çocukları kapsayacak şekilde genişletildi.
Kevin Rudd liderliğindeki yeni Avustralya hükümeti, artık çocukların bu uygulamaya dahil edilmeyeceğini söylüyor. Güvenliğe tehdit oluşturmadığı düşünülen kişilerin de, vize statütüleri kesinleştirilinceye kadar ülkede kalmalarına izin verilecek.
Uluslararası Af Örgütü kararı memnunlukla karşıladığını duyurdu. Örgüt, gözetim merkezlerindeki 380 sığınmacının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Af Örgütü'nden bir sözcü, bu kararın Avustralya'yı diğer Batı demokrasileriyle aynı seviyeye getireceğini belirtti.