A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Bayrak Çılgınlığı Maç Coşkusu

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 16 Temmuz 2008 20:15:25

Kazanan taraf hep coşuyor, kaybeden ise derin bir suskunluğa gömülüyor yüzlerindeki boyalarla, sırtlarındaki, ellerindeki bayraklarla. Türklerle Almanlar arasında artan gerginlik kötü bir yöne sürüklenmedi. Gazetelerin de yazdığı gibi "dostluk kazandı." Dostluk gerçekten bir şeyler kazandı mı acaba?

Berlin Günceleri 23 – 29 Haziran
 
23 Haziran, Pazartesi

Bugün fark ettim bir yanı Alman, öte yanı Türk bayrağını. Bir başka inanılmaz bayrak da Alman bayrağının kırmızısının üstüne ay yıldızlı bayrağımızın çizilmiş olanı. Bayrak çılgınlığı ve maç coşkusu herkesi sarmış durumda. Gerginlik de son sınırında.
 
Almanlar Afganistan’daki asker sayısını bine çıkarmayı düşünüyorlar. Buna karşı sesler de çıkmıyor değil ama iktidar bu tutumundan ödün vermeyi düşünmüyor. Muhalefet, özellikle Sol Parti hükümetin bu tutumunu benimsemiyor.
 
Almanya’yı yeni bir grev dalgası sarmak üzere. İG Metal Sendikası uyarı grevinden bir sonuç alamazlarsa genel greve gideceklerini açıkladı.
 
Ben Almanya’yı böyle bilmezdim, sosyal devleti ara ki bulasın. Özelleştirme burada da hızla hayata geçiriliyor ve devlet küçüldükçe küçülüyor.
 
Bakalım bu işin sonu nereye varacak.
 
 
24 Haziran, Salı
 
Almanya’da bulunan ABD’ye ait nükleer silahların güvenli olmadığını belirten muhalefet partilerinin Amerika’ya bu ülkeden silahlarını çekme çağrısında bulunduğunu okuyorum gazetelerden. Bakalım bu çağrıya kulak asacak mı Amerikalılar.
 
Berlin’e dışarıdan gelenlerin sayısı arttığı gibi, bu kentte doğan çocukların sayısında da gözle görülür bir artış olmuş. Almanlar nüfuslarını artırmak için doğum yardımlarıyla aileleri çocuk doğurmaya özendirmişlerdi. Sonuçları alınmaya başlandı demek.
 
2007’de 126 bin 950 kişi Berlin’de yaşamayı seçerken, 114 bin 950 kişi de Berlin’den başka kentlere, ülkelere taşınmış. Doğum ve yeni yerleşenlerle birlikte Almanya’nın başkentinin nüfusu 12 bin artmış.
 
Bir de bizdeki hızı bir türlü kesilmeyen göçü düşünelim. Büyük kentlerin etrafı gecekondularla çevrildi çepeçevre. Ortada kent ment kalmadı, çarpık mimari ve abuk sabuk yüksek binalar yığını!
 
 
25 Haziran, Çarşamba
 
An der Urania’daki “Türk Edebiyatında Kültürel Tartışmaların Odağında Kadın” konulu iki günlük etkinliği neden öğleden önce başlattıklarını kimse anlayabilmiş değil. Onun için fazla ilgi yoktu. Ara başlıklara baktığımda “Geleneksel mi, Modern mi?”, “Şiddetim Mağdurları Kimler?”, “Türk Edebiyatında Kadın Kahramanlar”, “Kültürel Çatışmaların Kadın Kimliğine Etkisi”, “Göç Kadınların Hayatını Nasıl Etkiliyor / Zoraki Evlilikler – Almanya’da Türk ve Kadın Olmak”. Alt başlıklar da var ayrıca. Türbanlı yazarlar ve onları dinlemeye gelen türbanlılar. Oya Baydar’ın sözleri çok şaşırttı beni: Türbanlıları anlamak gerekiyormuş. Onlarla hiçbir sorunu yokmuş. Bu bir özgürlük sorunuymuş. Devletin dini dayatmasının bir sonucu olmadığını düşünüyor. İran ve Malezya aklına bile gelmiyor sanıyorum. Oradaki kadınlar ne kadar özgürse, bundan birkaç yıl sonra o da o kadar özgür olacak Türkiye’de.
 
Canım sıkıldı öğleden sonraki oturumları izlerken.
 
Yarın okulum olduğu için hiçbir paneli izleyemeyeceğim.
 
Türkiye-Almanya maçını evde izledim, yalnız başıma. Kocaman bir tabak salata yaptım, yanında hafif bir iki çeşit peynir. Güney Afrika’dan gelmiş beyaz şarap da eksik değildi soframda. Buna rağmen 3:2 yenildik. Kazanan taraf hep coşuyor, kaybeden ise derin bir suskunluğa gömülüyor yüzlerindeki boyalarla, sırtlarındaki, ellerindeki bayraklarla. Türklerle Almanlar arasında artan gerginlik kötü bir yöne sürüklenmedi. Gazetelerin de yazdığı gibi “dostluk kazandı.”
 
Dostluk gerçekten bir şeyler kazandı mı acaba?
 
 
26 Haziran, Perşembe
 
“Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı, AB üyesi ülkelerin ırkçılıkla mücadelede sınıfta kaldıklarını söyledi. Birçok ülkenin AB’nin ırk eşitliği direktiflerini yerine getirmediğine işaret eden Ajans, AB’dede en çok ayrımcılığa uğrayanların Romanlar olduğunu kaydetti. Raporda ‘Irkçılık, ayrımcılık, kökleşmiş dezavantajlar, ırkçı şiddet ve saldırılar Avrupa’daki birçok kişi için hayatın bir gerçeği olmaya devam ediyor’ denildi.” Ajansın raporunda Almanya’ya “özel” bir eleştiri gelmiş. Rapora göre “2007’nin sonuna kadar Almanya, ırkçı nedenlerle yapılan ayrımcılık konusunda bir tek yaptırım hayata geçireme”miş. (Evrensel, 26 Haziran)
 
Tüm bunlar düşündürücü elbette. Hem içinde yaşadığım toplumun geleceğinden, hem doğduğum ülkenin geleceğinden ve hem de dünyanın geleceğinden endişe ediyorum. Daha doğrusu korkuyorum. Çocuklarım ve onların arkadaşları için korkuyorum. İnsanlığın sonunu merak ediyorum.
 
Adonis’in şu dizeleri benim kaygılarımla örtüşüyor mu acaba?
 
“Havanın ne gereği var bize, zincirlerin kucağında doğanlara? / Ama al beni ey madenin üveyiği, ey uçan âlet, al beni, gövdem / esirle karışırken ve erirken ayaklarım havada. Evet, şu anda bir âletin / yüzünü bir insan yüzünden çok yeğliyorum.” (Kör Kâhin, s. 77)
 
 
27 Haziran, Cuma
 
Ne zor geçti bugün, ne zor! Öğrenciler hiç çekilmiyor, iyice azıttılar ve kan beynime sıçradı durdu. Bir ikisini dövmek geçti içimden, hem de evire çevire.
 
Ece Ayhan’ın “Futbol”la ilgili Öküz’lemeler’deki (2004) şu sözleri (konuşması) geldi aklıma: “Mahallede Hava Çeliği takımımız vardı. Bir gün Tomtom Mahallesi bizi yendi. Tophane takımı. Onlar maç ederken küfür de ederler, tükürürler, en uzağa işerler. Bir gün onları Taksim’de yendik biz. İlhan Berk soruyor bize, Kaç kaç? Ulan, dedim, maç 1946’da olmuştu, ben nereden bileyim şimdi kaç kaçtı! Zamanında Beyoğlu’nda Galatasaray’da oturan biri olarak Galatasaraylıyım.” (s. 32)
 
 
28 Haziran, Cumartesi
 
“kimi şairler sistemin içinde konumlandıkça; sorgulayan, başkaldıran, özgürleştirici kimliğinden eksildikçe; ürününün metalaşmasına kayıtsız kaldıkça; şair, piyasa için dize kurdukça, onları şairden çok, sistemde kendilerine yolaçmaya çalışan esnaf  kimliği içinde değerlendirmek gerekecektir. Esnaflaşan sanatçının yolu çaresiz tıkanır.”
 
İsmail Mert Başat böyle yorumluyor son günlerin şairini Gökyüzünden Başka Sınır Yok’ta (2008) topladığı denemelerinin birinde. Düşünen ve düşündükçe günümüz şiirinin ev şairinin durumunu ayrıntılı ele alan İ.M. Başat, okuru da düşündürtüyor.
 
Düşünmeye çok gereksinimi olan bir toplumuz. Acele kararlarla bir yere varılamayacağını, ani hareketlerle ne zararlar verildiğini kabul etmek gerekiyor artık. “Yaşamın Magmasında”n “Yaşamın Alev Hali”ne uzanıyor bu kitapta demlenen denemeler. Bütün günümü Gökyüzünden Başka Sınır Yok’la geçirdim. Hava da zaten yağmurluydu.
 
 
29 Haziran, Pazar
 
Ressam Abuzer Güler’in bahçesinde, şair Acem Özler’in de yer aldığı, beyaz şarabın ve çeşitli peynirlerin eşliğinde uzun uzun sohbet etmek sinirlerimi yatıştırdı. Cuma günü ortaokul son sınıf öğrencilerinin yerinden oynattığı sinirlerim yüzünden geceleri rahat uyuyamıyor ve bir türlü sakinleşemiyorum. Politikadan sanata, kadınlardan tatile... uzandık. Sonra da Abuzer atölyesinde yeni çalışmalarını gösterdi bize. Biraz fazla karışma gibi oldu ama resimlerinde bir başka boyut, renk olarak, eksik gibi geldi bana. Onun için karton borulardan yaptığı düzenlemelerin ve üçgen asılan tablolarının arasına kışkırtıcı, resmi daha dikkat edilir kılacağını düşündüğüm önerilerim oldu. Kırmızı, mavi çizgileri önerdim. Bakalım aklı yatacak mı?
 
Almanya’nın İspanya’ya yenilmesine çok sevindim. Almanların burunları çok büyümüştü çünkü. Ayrıca İspanya’yı yeneceklerinden o kadar emindiler ki, dalga geçer gibi oynadılar maçı. Üstelik son derece sert ve bol faullü. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte yığılıp kaldılar. Tüm Almanya’da ve Brandenburg Kapısı’nda toplanan yarım milyon insanda çıt çıkmadı uzun bir süre. Türkleri yendiklerinde nasıl da alay doluydular. Hiçbir Alman kendi bayrağının dışında başka bir bayrak taşmadı bu karşılaşmalar sırasında. Ama Polonyalısı, İtalyanı, Türkü, Hırvatı, İspanyolu Alman bayrağı da taktılar arabalarına. Üstün ırk psikolojisi çok fazla öne çıkmaya başladı Almanlarda. Bu da ilerisi için giderek tehlikeli olacak bir durum bana göre.
 
 
30 Haziran, Pazartesi
 
Dün gece de çok kötü uyudum. Kalbimde sıkışmalar oldu. Kaç kez kalktım dolaştım evin içinde. Uykusuzluktan yorgun düştüm. Kulak çınlamam çıtanın en yükseğinde geziniyor. Kafam sepet gibi. Okula gidemeyeceğim. Okula telefon edip hasta olduğumu bildirdim. Sonra da doktora gittim. “Bir hafta evde kalın” dedi.
 
Kitap okumaya çalışıyorum, nafile. Olmuyor. Okuduklarımdan hiçbir şey anlamıyorum. Divana uzanıp televizyon bakmaya çalışıyorum. Onca abuk sabuk program var ki, bir tane seyredilecek ciddi bir şey bulamadım ve kapattım televizyonu.
 
Gözüm at kestanelerine takılıyor. Sonbahar gelmeden sararıp soldu at kestanelerinin yaprakları. Hastalandılar yine.
 
 
 
 
 
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git