11 Temmuz Dünya Nüfus Günü... Dünya Bankası'nın gün dolayısıyla yayınladığı rapor çarpıcı rakamları gözler önüne seriyor. Raporda ,yoksul ülkelerde aile planlaması hizmetlerine erişimin desteklenmesi ve eğitimin artırılması çağrısı da yapılıyor.
Dünya Bankası’nın raporuna göre her yıl uygulanan 42 milyon kürtajın yarısına yakını tehlikeli ve her yıl 68 bin kadın yaşamını yitiriyor.
5,3 milyon kadının kürtajın ardından kısa ve uzun dönemli tıbbi bakım almak zorunda kaldığı da raporda vurgulanan bir başka nokta...
Bu çerçevede Dünya Bankası, yoksul ülkelerde aile planlaması hizmetlerine erişimin desteklenmesi ve istenmeyen gebeliklerin azaltılması için eğitim olanaklarının arttırılması çağrısı yaptı.
Raporda, en yüksek doğum oranına sahip ülkelerin aynı zamanda düşük eğitim seviyeleri, yüksek ölüm oranları ve büyük yoksullukla birlikte sosyal ve ekonomik açından en yoksul ülkeler olduğuna dikkat çekiliyor.
Yoksul ülkelerde her yıl aile planlaması yöntemi kullanmayan kadınlarda 51 milyon istenmeyen gebelik görülüyor.
Doğum oranının en yüksek olduğu 35 ülkede bu oranın düşürülmesi için sadece doğum kontrol yönteminin yeterli olmadığı belirtilen raporda, Doğu Timor, Afganistan, Cibuti, Yemen ve 6 Afrika ülkesinde, kadın başına çocuk sayısının 5’i bulduğu kaydediliyor.
Raporda kadınların eğitiminin de doğum kontrol ve aile planlaması yöntemlerine erişim kadar önemli olduğu da vurgulanıyor.