A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

İsrail'in Gazze Şeridi'nin işgali kararına tepkiler büyüyor.

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | 08 Ağustos 2025 14:47:08

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirme planı eleştirilerek, bölgede istikrarsızlığı ve insani krizi daha da kötüleştireceğine dikkat çekildi. Dünya liderleri İsrail'in Gazze Şehri'nin kontrolünü ele geçirme kararını eleştirerek, bu hamlenin Gazze Şeridi'nde zaten felaket boyutlarında olan insani krizi daha da kötüleştirme riski taşıdığı uyarısında bulundu. İsrail güvenlik kabinesi cuma günü erken saatlerde tartışmalı planı onaylayarak ülkenin Hamas'a karşı yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü savaşta yeni bir tırmanışa işaret etti.



İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklama, üst düzey güvenlik yetkilileri arasında saatler süren tartışmaların ardından geldi. Gazze'ye girme kararı, Netanyahu'nun daha önce ordunun "tüm Gazze'yi kontrol altına alacağı" yönündeki telkinleri ve aynı zamanda İsrail'in Gazze Şeridi'ni kalıcı olarak işgal etme niyetinde olmadığı yönündeki iddiaları ışığında alındı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kararın "bölgesel istikrarsızlığı artıracağı" ve "insani krizi daha da derinleştireceğine" dikkat çekilerek, "iki devletli çözüm doğrultusunda müzakereler[in] başlaması" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "İsrail’in bölgedeki yayılmacı ve soykırımcı politikasının yeni bir aşamasını teşkil eden, Gazze’deki askeri harekatını genişletme yönündeki kararını en güçlü biçimde kınıyoruz," denildi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer kararı sert bir dille kınayarak, "İsrail'in Gazze'deki saldırısını daha da tırmandırma kararı yanlıştır ve bu kararı derhal gözden geçirmesi çağrısında bulunuyoruz," dedi.

"Bu eylem ne bu çatışmayı sona erdirecek ne de rehinelerin serbest bırakılmasına yardımcı olacaktır. Sadece daha fazla kan dökülmesine yol açacaktır," diye ekledi.

"İhtiyacımız olan şey ateşkes, insani yardımların artırılması, Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması ve müzakere edilmiş bir çözümdür."

Starmer, Hamas'ın "Gazze'nin geleceğinde hiçbir rol oynayamayacağını ve silahsızlanmanın yanı sıra ülkeyi terk etmesi gerektiğini" de sözlerine ekledi. Starmer, İngiltere'nin müttefikleriyle birlikte "iki devletli çözümün bir parçası olarak" bölgede barışı tesis etmeye yönelik uzun vadeli bir strateji üzerinde çalıştığını söyledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen de bu endişeleri yineleyerek Gazze'de kötüleşen insani koşullar konusunda "son derece endişeli" olduğunu belirtti.

"Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını ve İsrailli rehinelerin derhal serbest bırakılmasını umuyoruz," dedi.

Avustralya'da Dışişleri Bakanı Penny Wong İsrail'i geri adım atmaya çağırarak "kalıcı zorla yerinden etmenin uluslararası hukukun ihlali olduğu" uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump bu hafta başında yaptığı açıklamada kararın "gerçekten İsrail'e bağlı" olduğunu söyledi ve Hamas'ı müzakereleri oyalamakla suçladı. "Gerçekten bir anlaşma yapmak istemediler," dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ise kararı eleştirerek şunları söyledi: "İsrail hükümetinin işgal altındaki Gazze Şeridi'ni tamamen askeri olarak ele geçirme planı derhal durdurulmalıdır."

"Bu karar, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in işgalini bir an önce sona erdirmesi, üzerinde mutabık kalınan iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etme hakkı yönündeki kararına aykırıdır."

'Savaş suçu ilanı'

İsrail içinde tepkiler bölünmüş durumdaydı. Muhalefet lideri Yair Lapid hükümetin planını kınadı ve askeri liderliğin tavsiyelerine aykırı olduğunu söyledi.

Lapid, "Plan, muharip birliklerin tükenmişliğini ve yorgunluğunu dikkate almaksızın, ordunun ve savunma kurumunun pozisyonuna tamamen aykırıdır," dedi.

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Eyal Zamir perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, planın rehinelerin hayatını tehlikeye atacağı ve orduyu daha da gereceği uyarısında bulundu.

Zamir son günlerde güvenlik kabinesi ile özellikle Gazze önerisi konusunda defalarca karşı karşıya geldi.

Perşembe günkü güvenlik kabinesi oturumundan önce Netanyahu, İsrail'in Gazze'nin tamamını kalıcı olarak kontrol etme niyeti olduğunu reddetti.

İsrailli lider Fox News'e, "Orayı elimizde tutmak istemiyoruz. Bir güvenlik çemberine sahip olmak istiyoruz," dedi. "Orayı [Gazze'yi] yönetmek istemiyoruz. Orada bir yönetim organı olarak bulunmak istemiyoruz."

İsrail'in Gazze Şeridi'nin yönetimini Arap güçlerinden oluşan bir koalisyona devretmeyi planladığını söyledi.

Bu açıklama, insani yardım örgütlerinin Gazze'de açlık ve yerinden edilmenin her geçen gün arttığı ağır koşullar konusunda uyarıda bulunmaya devam ettiği bir dönemde geldi.

Gazze'de devam etmekte olan İsrail-Hamas savaşı Gazze nüfusunun neredeyse tamamını yerinden etti, bölgedeki binaların ve altyapının yüzde 60'ından fazlasını tahrip etti ve 2 milyon sakinin çoğunu açlığın eşiğine getirdi.

Savaş, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail'in güneyine saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 251 kişiyi rehin almasıyla başladı.

Yarısından daha azının hayatta olduğuna inanılmasına rağmen 50 rehine hala tutulmaktadır.

Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırıları 60 binden fazla Filistinlinin ölümüyle sonuçlandı ve bu rakamlar savaşçılarla siviller arasında ayrım yapmıyor.

İsrail ordusu savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 900 askerinin öldüğünü açıkladı.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Türkiye’de Engelli İşçiler ve Sınıf Mücadelesi: 3 Aralık’ta Görünmez Kılınan Emek Gerçeğine Devrimci Bir Bakış
MESEM Gerçeği: Çocuk İşçiliği, İş Cinayetleri ve Gözaltılar Karşısında Devrimci İnsan Hakları Mücadelesi
Zehirlenen yalnizca tabaklar değil: Türkiye’de gida güvenliği krizi ve sistemin çürümüşlüğü…
İngiltere’den Türkiye’ye £35 Milyonluk Ray Sözleşmesi: Fırsat mı, Çıkmaz mı?
Avustralya ve AB teknoloji devleri çocukların sosyal medya erişimini nasıl sınırlandırıyor?

Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!
Çocuklar için bir öğün: bütçenin %1,5’inden başlayan dünya ölçeğinde bir adalet mücadelesi
Çin'in 'Salam Dilimleme' Stratejisi: Pekin, Güney Çin Denizi'nin Haritasını Nasıl Yeniden Çiziyor?

ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga
Gri listeden çıktık ama... AB'nin 2024 Türkiye raporu'ndan çıkan şaşırtıcı gerçekler!
Çin'in beş yıllık planları dünyayı nasıl değiştirdi?

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Vatan kirim’a sahip çıkmak: Teslimiyete karşı onurlu direniş
İŞGALİN KARANLIĞINDA BİR IŞIK: Veciye Kaşka’yı Unutmayalım
2025 Hazar Türk-Musevi Hakanlığı: Tarih Yeniden Yazılsaydı Dünya Nasıl Görünürdü?
Sürgün Devrim girdabında Isaac Deutscher ve Avraham İşcen
Eriyen Şövalyenin Gölgesinde Devrimci Moses Hess

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git