Başbakanlık'taki 290 milyon YTL'lik tartışmalı harcamadan sorumlu Serim, sahtecilik suçlusu.Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğ'nün harcadığı 290 milyon YTL, Erdoğan tarafından örtülü ödenek harcaması olarak açıklanmıştı.
Erdoğan’ın örtülü ödeneğin başına getirdiği Maksut Serim, Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanlığı döneminde “geleceğin başbakanını hazırlamak ve cihat hazırlığı” için oluşturulan “havuz hesabı”nı yöneten eski Vakıfbank Şube Müdürü. Serim, AKP’nin iktidara gelmesinin ardından Vakıfbank Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirildi, fakat bir süre sonra sahte belge kullanmak suçlamasıyla yargılandı ve 2 yıl ceza aldı.
Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğ’nün 2005-2006 ve 2007 yıllarında, bütçe ödeneğinin kat kat üstüne çıkarak 3 yılda toplam 485.2 milyon YTL harcama yaptığının ortaya çıkması tartışma yarattı. Özel Kalem Müdürlüğ’nün 2007 yılı harcamasının ise 290 milyon YTL olarak belirlenmesi, kuşkuları beraberinde getirdi. Başbakan
Tayyip Erdoğan, 290 milyon YTL’lik harcamanın
“örtülü ödenek” olduğunu savundu. Oysa örtülü ödenek harcamaları açıklanmıyor. Erdoğan’ın harcamayı yaptığını belirttiği örtülü ödeneğin başında ise tartışmalı
Maksut Serim görev alıyor.
Mülkiye başmüfettişleri ve hesap uzmanlarınca düzenlenen raporlarda, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, “geleceğin başbakanını hazırlamak ve cihat hazırlığı” için oluşturulan “havuz hesaba” yer verilmişti. Müfettişlerin belirlemelerine göre, Serim’in başında bulunduğu Vakıfbank Valide Sultan Şubesi’ndeki havuzda toplanan para 2001 rakamlarıyla 300 milyon YTL olarak hesaplandı.
8 kişiden oluşan hesap uzmanları grubu, dolaştırılarak havuz hesabında toplanan paraların denetim dışı bırakıldığına işaret etti. Raporda, bu paraların bazı kişi ve kuruluşların özel hesaplarına geçirildiği saptamasına da yer verildi. Uzmanlar, yolsuzluktan elde edilen 22 milyon YTL’nin 1999 yerel seçimlerini kazanmak için oluşturulan havuza aktarıldığına dikkat çektiler.
Mülkiye başmüfettişlerinin raporunda da, siyasi ve sosyal bir görüşten kaynaklanan bir amaçla “devasa” bir çete oluşturulduğuna işaret edilerek organizasyonun “Hayali şirketlere, naylon ve sahte faturalarla ödemeler yaptığı, yapılan bu ödemeler sonucu, toplanan paraları kendilerince bilinen kişilerin elinde toplayarak özel amaçlar doğrultusunda kullandığı, devlet parasını yani belediye parasını, nitelikli yollar kullanarak yukarıda belirtilen (geleceğin başbakanını hazırlamak ve cihat hazırlığı yapmak) amaçlara yönlendirdiği ve zimmete geçirdiği” vurgulandı.
Serim, şube müdürlüğünden sonra AKP’nin iktidara gelmesinin ardından Vakıfbank Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı. Ancak Serim’in atanmasına dayanak olan diplomanın geçersiz olduğu ve bazı yazışmalarda sahte belgeler kullanıldığı öne sürüldü. Müfettişlerce belgelerinin sahteliğinin kesinleşmesi üzerine Serim genel müdür yardımcılığından alındı ve hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Serim, sahte resmi belge düzenlemekten 2 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Serim’in suç tarihi dikkate alınarak cezasının ertelenmesine karar verildi.
Kaynak:Cumhuriyet