A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Yaşamak Aslında Hiç Kolay Değil

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 19 Haziran 2008 13:51:27

Vergiler dedim de, Almanya'nın en yüksek vergileri Berlin'de. Hükümet yeni vergiler getirmeye çalışıyor. Halkın kazancı, her yerde daha cebine girmeden vergilerle yok olup gidiyor. Devlet, halktan aldığı vergilerle ayakta kalabiliyor. Onca harcamanın faturası çalışanlara kesiliyor.

Berlin Günceleri  26 –  1 Haziran

26 Mayıs, Pazartesi
 
Eurovisyon’un yankısı sürüyor hâlâ. Rusya, kazandı, Türkiye yedinci oldu. Nasıl büyük bir Pazar bu organizasyon! İnsanları ulusalcı duygularla dolduruyorlar ve SMS’leriyle de ceplerini şişiriyorlar. Ortada müzik adına bir şey yok bana göre. Yalnızca kıran kırana ülkelerin yarışması var. Komşular kollanarak yapılan oylamada iyi de güme gidiyor çoğu zaman. Yarışmalarla aram hiç barışık olmadı hiçbir zaman. Sonuç. Türkiye açısından, başarı mı?
 
 

27 Mayıs, Salı

 
Mehmet Rauf’un Bir Zambak Hikâyesi anlatısının en zaman yayımlandığını öğrenemedim. Günümüzün dinci kesimini çok kızdıracak bir kitap bu: Çünkü erotik, yani tensel aşkı öne çıkarıyor. Eylül romanının yazarı bakın neler söylüyor: “Büyükannelerimizin tabirince ‘Yarın ahrette’, Cenabıhak tarafından bize ‘Dünyada ne yaptınız?’ diye bir sual gelsene cevap verebilirler? Tabii bircoklarımız ‘Çalıştım, yedim, içtim ve uyudum!’ sözlerinden başka bir şey söyleyemez. O zaman halkın bu adamlara ‘Vah vah! Yazık etmişsin; Beyhude yaşamışsın!’ diyeceğine şüphe olmasın. Kim ki ‘Sevdim ve sevildim!’ diyebilirse işte o tebrik edilmeye şayandır. Çünkü ancak o adam hayatı hakkıyla anlamış, niçin dünyaya geldiğini takdir ederek yalnız o yaşamıştır!” Anlatının erkek kahramanı kadın düşkünü biri, bu kesin. Güzel kadınları düşünde soyar, kendince düşler geliştirir. Bir gün bir kadını beğenir ve ona ilgisini mektuplarla ifade eder. Kadın erkek düşmanı çıkar. Üzüntüyle bir arkadaşına sığınır. Arkadaşının hizmetçisini ayartır. Ertesi gün hizmetçiyi evine çağırır. 16 yaşındaki hizmetçiyle yatar. Sonra, yattığı genç kızdan akrabasına askıntı olan lezbiyen bir kadının varlığını öğrenir. O kadın bu genç kıza da uzak durmamış, ilgi göstermiş. Genç kız bu kadına mektup yazar ve eve çağırır. Sonra lezbiyen kadınla genç kız sevişirlerken anlatının erkek kahramanı bir dolaba gizlenir, sonra o da sevişmeye katılır. Bu lezbiyen kadın erkeğe yüz vermeyen kadın çıkar. Erkek, böylece istediği kadını yine elde etmiştir. Bu kitabın döneminde yazarının başına iş açıp açmadığını merak ettim.
 
 

28 Mayıs, Çarşamba

 
Vergi danışmanı geçen yılın vergi denkleştirmesini bitirdi sonunda. Bu da, her yılın Mayıs ayında yaşadığımız bir sıkıntı, unutulmaması gereken bir zorunluluk. Bütün bir yıl vergilendireceğimiz belgeleri titizlikle, unutmadan toplamaya çalışıyorum. Bu güne kadar hiç aksamadı bu tutumum. Onun için de vergiyle bir sorun yaşamadık.
 
Vergiler dedim de, Almanya’nın en yüksek vergileri Berlin’de. Hükümet yeni vergiler getirmeye çalışıyor. Halkın kazancı, her yerde daha cebine girmeden vergilerle yok olup gidiyor. Devlet, halktan aldığı vergilerle ayakta kalabiliyor. Onca harcamanın faturası çalışanlara kesiliyor.
 
Yaşamak aslında hiç de kolay değil!
 
Vergiyi falan bir yana bırakıyorum ve Habib Bektaş’ın Bir Şiir, Kimseye Adanmamış (2007) kitabındaki şu şiire dalıp gidiyorum:
“Bir söğüt dalı / (dün yoktu) / öyle, apansız, gelmiş / yaslanmış pencereme, /  neredeyse arsız. // Bir söğüt dalı, penceremde, / doygun yeşili, / gülüşün senin, sabahları, / çıplaklığın, tenimde.” (Senin Gülüşün)
 
 

29 Mayıs, Perşembe

 
“Çağdaş Yazında Cinsellik”. Konuşma konumuz bu: Ben, Gülden Artun ve Nur Özalp. Ben Cemal Süreya’dan, Nedim Gürsel’den örnekler vereceğim, Nur, Leyla Erbil’den. hem iyi bir konu, hem de biraz sıkıntılı.
 
Radyo Mulkikulti bu yılın sonunda kapanacakmış. Benim de epeyce program yaptığım ve Berlinli Türklerin kulağı olan bu radyonun kapanması bir tarihin de kapanması gibi olacak. Böylece otun yıla yaklaşan bir kültür kurumunun varlığı da son bulacak. Her gün 17.00-18.00 arası müzikten spora, haberden çeşitli araştırma dosyalarına, kadından sağlığa, kültürden Karagöz’e kadar pek çok alanı bir saate dolu dolu sığdıran bu radyoyla birlikte on yedi dilde yayının da sonu olacak.
 
 

30 Mayıs, Cuma

 
Saba Kırer. Beni sarsmaya devam ediyor Jako’da (Everest Yay. Nisan 2008). Bu ikinci okuyuşum ve dilinin, anlatımının, betimlemelerinin, upuzun ve yan cümlelerle beslenen cümlelerinin, kurgusunun, dünyasının, içtenliğinin... etkisi altındayım. Bir filmi çeşitli açılardan izliyorum sanki. Yani hayatı, hayatımızı.Cinselliği de.
 
 Şu uzun cümledeki kadınla erkek arasındaki doğallığa tutuldum:
 
 “Adam terasta, geniş bungalovda. Bahçenin karaltısına dalmış çimlerin ıslaklığını solumaktaydı. Kadın yarı çıplaklığıyla gelip kucağına oturdu, adam ölü. Kadın kendini bırakınca, adam kucağına çekti. Kadın oturdu, adam ölüydü. Kadın yere inmişti, adam yenden kucağına çekti. Kadın oturdu, üzerindeydi, adam ölüydü. Kadın yeniden bir arzuyla toparlandı, ıslanmış, adamın kucağında, adam kollarıyla, kadının belini sımsıkı sarmış.
 
Adam ölü, kadın yeniden denedi. Bu sefer adam daha sıkı tutarak kadını bel boşluğundan kavrayıp, ileri geri çekiştirmekte, sarsmakta, hırpalamakta. Kadın kucağındaydı. Soluğunun buharı kadının boynunda. İlk ışığın solgunluğuyla beraber kadının umutsuz omzundan çiy damlaları sızmakta.” (s. 45-46) Gerçekleşmeyen bir sevişme ancak bu kadar yalın anlatılabilir. Onun cümleleri görsel sanki. O ne anlatıyorsa, gördüm hepsini.
 

31 Mayıs, Cumartesi

 
Ne mi buldum? Paul Klee’nin şiirlerini. 1991’de basılmış bu güzel kitapta Klee’nin pek çok deseni de yer alıyor.
 
 “Yıldızım kayıyor / derine ayaklarımın altında”
 
 Ressamların şiir yazması hep ilgimi çekti benim. Bunun tersi de. Şairlerin resim yapması da: Tevfik Fikret, Nâzım Hikmet, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Metin Eloğlu, Oktay Rifat, İlhan Berk, Hulki Aktunç... Hatta “Şair Ressamlar, Ressam Şairler” üzerine de çalışmaya başlamıştım. Şimdilik askıya alındı. Bu kitaba da sevgili arkadaşım Turgut Çevker çok sevinecek: 1946 basımı Gauguin’in Mektupları. Özdün desen ve çizimlerle birlikte, inci gibi el yazısı mektuplarından oluşan kitap, Fransızca.
 
Bugün benim doğum günüm.
 
Akşama doğru bahçede mangal yaktım. Köfte ve tavuk pirzolası, kısır ve salata... Dirim’in getirdiği nefis şarap. Kuşları dinledim gece boyu. Sonra iki fotoğraf çekildi. Birinde Rahime, ben, Emre ve Dirim. Ötekinde çocukların kız arkadaşları Stefie ve Belinda.
 
Gece, güzeldi!
 

1 Haziran, Pazar

 
Bugün de bir kitap buldum: Walter Benjamin’le Gershom Scholem’in mektuplaşması. Bu kitaba da Turgut çok sevinecek. Walter Benjam’in’in İsrail’e gitme çabalarını ve isteğini de içeriyor bu mektuplar. Hemen okunması gereken kitaplardan. Mektupları elime alır almaz  Dani Karavan’ın Walter Benjamin’in Pasajları’nın anısına İspanya’nın Portbaou (düşünürün intihar ettiği yer) kasabasında yaptığı o enfes anıtı anımsadım birden. İki yuvarlağın arasından görünen ve çim bir yolun sonundaki zeytin ağacı ne kadar da etkileyici!
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git