A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Ukranya - Rusya dört: 24 Şubat 2022, Kiev, 4.35

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: M. Şehmus Güzel | 25 Şubat 2022 10:15:13

Rusya Federasyonu Başkanı savaş emrini verdi. Putin kuşluk vaktindeki “ulusa seslenişi”nde savaş kelimesi yerine “özel askeri harekât” demeyi tercih etti, sanki Ukranya bağımsız ve ayrı bir devlet değil, Çarlık Rusyası dönemindeki gibi Rusya İmparatorluğu’nun bölgelerinden biriymişcesine... Harekâtın hedefinin Ukranya’yı “silahsızlandırmak ve nazilerden arındırmak” (fransızcasıyla “démilitariser et dénazifier”) olarak tanımladı.



Böylece 2000’lerin başından bu yana bilhassa Kiev’de ve ülkenin diğer büyük kentlerinde kendilerini gösteren ve “devrim” sıfatı takılan toplu gösterilerde baş rolü oynayanların Batı medyalarının yazdığı gibi sadece ve sadece “Batı, Avrupa Birliği ve demokrasi yanlıları” değil açıkca milliyetçi ve açıkca faşist örgütlerin eseri olduğunu anımsatmak, dünyaya duyurmak istedi.

Putin ve yönetimine göre, Ukranya’nın ordusunu Batı parasıyla “modernleştirmesi” Rusya Federasyonu’na yöneliktir ve sadece bu nedenle gayri meşrudur. 2021 Temmuz ayında yayınladığı Rusya ve Ukranya tarihini son derece sübjektif bir bakış açısından değerlendiren, yeniden yazan ve epey tartışılan uzun makalesinde Ukranya’nın Rusya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu, rusların ve ukranyalıların “tek ve aynı halk” olduğunu vurguluyan Putin için Ukranya ordusu gibi devleti de gayri meşrudur.

Yönetimi ise bir “cunta”dan/“çete”den ibarettir. Yöneticileriyle halkını ayrı tutan Putin Ukranya’nın “Büyük Rusya” içinde eritilmesinden yanadır. Askeri yolu tercih etmesi bu amaca yönelik gibi.

Belki Doğu’da bağımsızlığını tanıdığı iki halkçı cumhuriyet’ten sonra, Rusların ve/veya rusca konuşanların çoğunlukta veya kısmi çoğunlukta yaşadığı ve bu iki bağımsız devletin güney sınırındaki Marioupol ve güney batısındaki Odessa’ya kadar giden bölgeyi de “alarak” Ukranya’nın Karadeniz’le ilişkisini tümüyle kesmek isteyebilir. Böylece kendi limanlarıyla ve Kırım’la ilintileri koparılan ve bir KARA ÜLKESİ olarak kalan Ukranya, Karadeniz’de ille bir askeri deniz üssü sahibi olmayı hayal eden ABD için çekiciliğini yitirebilir. Belki.

Belki Ukranya’nın tümünü askeri bakımdan eğemenliği altına aldıktan, bugünkü yöneticileri tek tek “topladıktan” sonra, Rusya’ya bağımlı, ruscayı iyi konuşan, AMERİKANCI OLMAYAN bir başkan, bir başbakan, bir  hükümet ve bir parlamento “seçerek”/oluşturarak ülke TÜMÜYLE Rusya’ya bağlanabilir. Belki.

Putin Ukranya haritasını bizzat çizmek niyetini açıkca sergiliyor. Uluslarası hukuka aykırı bir biçimde olsa da. Benzer birçok örneğin de bilinen şekilde...

Ukranyalıların tümünün rus işgaline karşı olmadığını iddia edenler de var: Sovyet Rusya döneminde “daha iyi yaşadığına” inananlar, eskiye dönme özlemiyle yananlar da. Yüzyılların geliştirdiği karşılıklı dostluğun bu ülkede Rusya’nın beşinci ve altıncı kollarını doğurduğunu söyleyenler de. Bu sonuncuların da saati gelince harekete  katılabilecekleri ileri sürülüyor...

Dahası bu ülkede öteden beri pek çok rus da yaşıyor. Nitekim Donetsk ve Luhansk bölgeleri (bağımsızlıklarını ilan eden ve Rusya’nın tanıdığı iki halkçı cumhuriyet, bölgelerin isimlerini taşımalarına rağmen, idari ve tarihi Donetsk ve Luhansk bölgelerinin ancak üçte birini kapsıyor) ve hemen güneyindeki bölgelerde rus ve/veya rusca konuşan nüfus çoğunluktadır. Aynı şeyi Kırım için de söylemek mümkün...

Evet Putin Avrupa’nın yüzölçümü bakımından en büyük ülkelerinden Ukranya haritasını yeniden çizmek istiyor. Karadeniz kıyısını izleyen kara şeridinde Rusya Federasyonu ile yakın bir gelecekte birleşecek iki veya daha çok sayıdaki bağımsız “halkçı cumhuriyet” ve denizle bütün ilişkisi koparılmış bir tür bugünkü Moldavya’nın daha büyükçesi bir kara ülkesi olarak yeni Ukranya veya yeni bir isimle yeni bir devlet...

Başlangıçta barışın süreceğini veya hakiki bir barışın yerleşeceğini, böylesi barışsal bir ortam içinde, iki ülke yöneticilerinin, Fransa ve Almanya tanıklığı altında, NATO ile ilişkilerde Finlandiya tarzı bir yapıyı benimseyecekleri varsayımını ileri sürdüm. Yanıldım. Yanılan sadece ben değilim.

Çok iyi bir satranç oyuncusu olduğu söylenen Putin, hep rakibinin hamle yapmasını bekleyen sonra kendisi eyleme geçen iyi oyuncu taktiğiyle, tecrübesiz Ukranya Başkanı Volodimir Zelinski’yi mat etmek üzere. Kimi kaynaklar Zelinski’nin yurt dışına çıkarılması için önlem alındığını bile söylediler. Devler ve açgözlüler dünyasında kendini dev aynasında gören Zelinski belki Ukranya Başkanlığı’nı yitirmek üzere...

Putin’e güvenen ve kendini “Avrupa’da barışı kurtaran” Superdupont gibi gören Macron da Putin’e çok kızgın. Acısını savaşın ilk anlarında yayınladığı mesajda dillendiren Macron Putin’i afetmeyecek. Macron 10 Nisanda birinci turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden seçilebilmek için aday olduğunu bugünlerde, belki önümüzdeki hafta, en geç 3 Mart’ta, “barış şampiyonu” olarak açıklamak istiyordu. Bu zevki tatması maalesef artık mümkün olamayacak. Yeniden seçilecek mi? Meçhul. Ama seçilemezse suçlu(lar) belli: Putin ve Putin’e inanan ke(n)disi.

Putin’in hemen hemen herşeyi günü gününe, dakikası dakikasına önceden tasarladığı, hazırladığı, hatta kimini askeri tatbikat sırasında denediği bugün biliniyor. O halde devlet-adamları, devletlerarası ilişkilerde yalan atmak ta artık geçerli. Devletlerarası ilişkilerde yalan etkili, kalıcı sonuç getirici bir araç mı? Onu da yakın gelecek gösterecek. Devletlere ve adamlarına zaman kalırsa.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap

Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar Nijer'de ne yapıyor?
GÜNEŞE YOLCULUK
Cumhurbaşkanlığı seçimini reformcu Pezeşkiyan kazandı.
EKŞİ, "ERİK" TADINDA
BİR TUR DAHA

Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
Tayland esrarı yeniden yasaklıyor.
İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK

Dünyanın ekolojik kaynakları haftaya tükeniyor.
Ormanlara yasal haklar verilebilir mi, tüzel kişiliği olan ormanlar var mı?
'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

Kırık Camlar Teorisi
Dünyanın en eski şarabı 2000 yıllık Roma mezarında bulundu
Otizmin arkasından Neandertaller çıktı.
Beynimiz uykuda geleceği tahmin etmeye çalışıyor.
Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.

Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor
Haberleri takip etmeyenlerin sayısı artıyor…
İstanbulluların %44'ü kıt kanaat geçiniyor

"RAHATI KAÇAN" ADAM
GÜZİN'LE
GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR

DEVENİN BOYNU
Çarpık Eğitim
Ziyafet
Kim Aptal, Kim Akıllı
SİVAS

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git