A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Türkiye hiç bu kadar mutsuz olmadı

Kategori Kategori: Raporlar | Yorumlar 0 Yorum | 19 Şubat 2021 06:52:31

TÜİK’in “Yaşam Memnuniyeti” çalışmasına göre son 18 yılın en mutsuz yılı 2020 oldu. Son 5 yıldır mutsuzluk giderek artıyor. Sonuçlara göre halk, AKP’nin iktidara geldiği yıldan çok daha mutsuz ve umutsuz. Sorunların temelinde ise ekonomi var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılına ilişkin “Yaşam Memnuniyeti” araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 2003’ten bu yana yıllık olarak açıklanan veriler ilk kez bu kadar kötü durumda. Verilere göre 2003’te çok mutlu ve mutlu olduğunu söyleyenler yüzde 59,6 iken, bu oran 2020’de yüzde 48,2’ye geriledi.

Mutsuz ve çok mutsuz olanların oranı ise 2003’te yüzde 7,25 iken bu oran 2020’de yüzde 14,5’e yükseldi. Geri kalanların mutluluk durumu “orta” olarak ölçüldü.



2003’ten beri yayımlanan çalışmada mutlu veya çok mutluyum diyenler ilk kez yarıdan aza düşerek çoğunluğu kaybettiler. Verilere göre her 100 kişiden 8,8’i çok mutlu, 39,4’ü mutlu, 37,3’ü orta, 10’u mutsuz, 4,5’i de çok mutsuz olarak kayıtlara geçti. Mutlu ve çok mutlu olduğunu söyleyenlerin sayısı ilk kez bu kadar azaldı. Öte yandan mutlu ve çok mutlu olduğunu söyleyenler 2016’da zirveyi görmüştü. 2016 itibariyle her 100 kişiden 61,3’ü çok mutlu veya mutlu olarak tanımlanırken, bu sayı izleyen 4 yıl içinde sert şekilde düştü ve 2020’de 48,2’ye geriledi.

TÜİK’in verilerine göre yaş gençleştikçe mutsuzluk da artıyor. 2003’ten 2016’ya kadar yatay seyir izleyen genç mutsuzluğu 2016’dan sonra sert bir kırılım yaşıyor. 2016’da 18-24 yaş arasında her 100 gençten 52,1’i mutluyum derken, bu sayı 2020’de 37’ye, çok mutluyum diyenler 10,8’den 10’a geriledi. Mutsuzların sayısı ise artıyor. 2016’da her 100 gençten 7,2’si mutsuzum derken, 2020’de bu sayı 9,2’ye, çok mutsuzum diyenler ise 1,3’ten 5’e yükseldi.



TÜİK’in “Yaşam Memnuniyeti” araştırmasında ölçümlediği bir diğer gösterge de ülkenin umutluluk seviyesi. Buna göre 2016’dan beri umutluların oranında sert şekilde gerileme var. 2016’da her 100 kişiden 5,6 olan “çok umutsuzum” diyenler 2020’de 11,6’ya yükseldi. Çok umutsuzum diyenlerin oranında sadece 4 yılda yüzde 100’ün üzerinde artış görüldü.

TÜİK’in araştırmasında kişilere durumlarını 5 yıl önceyle kıyaslaması da istendi. Buna göre 2016’da 5 yıl önceye göre durumun kötüleşti diyen yüzde 24,8’den yüzde 37,8’e yükselirken, durumu iyileşti diyenler yüzde 42,8’den yüzde 28,5’e düştü.

Yaşam memnuniyeti çalışması kişilerin ekonomik beklentilerini de ölçümledi. Yurttaşların önemli bir çoğunluğu 2020’nin en kötü yıl olmadığı, ekonominin gelecekte daha kötü olacağını düşünüyor. Gelecek bir yıl içinde Türkiye ekonomisi daha iyiye mi yoksa daha kötüye mi gidecek sorusuna 2016’da toplumun yüzde 23,1’i “daha kötü gidecek” derken, bu oran 2020’de yüzde 40,3’e yükseldi.

Bunun yanı sıra Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin beklentiler konusunda üniversite mezunları daha karamsar. Toplumun yüzde 40,3’ü gelecek sene ekonomik olarak daha kötü gidecek derken, bu oran üniversite mezunaları arasında yüzde 53,2 olarak ölçüldü. Üniversite mezunlarının bu cevabı 2016 yılında yüzde 37,5’di.



Türkiye ekonomisi uçurumun kenarında. Halkın elinden ise marketlerde daha ucuz ürünleri aramaktan başka bir şey gelmiyor. Yaşam memnuniyeti araştırmasına göre 2020’de “Daha ucuz ürünlere yöneldiniz mi” sorusuna “evet, yöneldim” cevabını verenler yüzde 71,2’yle rekor kırdı. Bu oran 2016’da yüzde 54,5’ti.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Türkiye ve Arap ülkelerinde
DEPREM : Hangi ülke, ne yardım gönderiyor?
YAS...
YAKIŞMIYOR
İşte Millet İttifakı'nın 9 ana başlıklı Ortak Mutabakat Metni'nin önemli maddeleri

Katar Gate: AP'deki rüşvet skandalında Türkiye bağlantısı
73 YIL SONRA BİR 14 MAYIS DAHA
NATO'nun 31'inci üyesi Finlandiya
Avustralya’dan TikTok’a yasak geldi
Almanya: İş gücü göçünü kolaylaştıran yasa kabineden geçti

AB Meta'yı 1,2 milyar euro para cezasına çarptırdı
55 bin kişiyi işten çıkararak yerine yapay zeka kullanacak
Dünyada gıda fiyatları 12 aydır düşerken; Türkiye'de 31 aydır yükseliyor
Türkiye Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödeyecek
Türkiye’de halk borç batağında! Bankaların alacaklarında dev artış

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda rekor bekleniyor
Rüya...
Kocaman bir aile gibi
Yeni Zelenda: 2009 sonrasında doğanlara sigara yasağı
Avrupa’nın ardından ABD’de maymun çiçeği virüsü alarmı

GREV HAKKI TARTIŞILIYOR, TANINIYOR
“İŞÇİLER SAHAYA İNMELİ”, BÜLENT ECEVİT’LE SÖYLEŞİ
KİTAPÇI RÜSTEM, PARİS: EMEKÇİDEN YANA ve FAHRİ KONSOLOS
Değerli Dost Aydınlık Yürek - HASAN MEYZİNOĞLU
“ŞAİR LÂFI”

Ana gibi yar, Anadolu gibi diyar olmaz
HÜMANİZMANIN KANITLANMASI
YABANCILAŞMA
GERÇEK FELSEFE
MADDE VE DÜŞÜNCE

2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebilir
Okyanus sıcaklıkları rekor seviyede
BM'den uyarı: Deniz seviyesi rekor hızla yükseliyor
AB'nin enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payı 2030'a kadar %42,5'e yükseltilecek
'Ekosistemi yeniden dengele': Dingoları ve şeytanları geri döndürme planı

Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu
Yapay Et Şirketi Üretime Hazırlanıyor

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes bir köle
UÇAN KÜÇÜK ŞIRINGALAR
Kanser hücrelerini öldüren virüs hastalar üzerinde olumlu sonuç verdi
Çin'de havadaki Covid-19'u tespit eden maske geliştirildi
Orta Çağ'da Bir Mühendislik Dehası Cezeri

Modern köle sıralamasında Türkiye zirvede
Türkiye'de temelsiz yargılamalar devam etti
Türkiye’de çocuklar ekmek veya makarna ile besleniyorlar...
Türkiye yine
Birçok ülkede IQ oranları giderek düşüyor

Mezopotamya’nın Ağıtları
KARGALAR, ÖRÜMCEKLER, LEYLEKLER VE DİĞERLERİ
1 MAYIS 1945
ABİDİN DİNO İLE HAYALİ SÖYLEŞİ
56 YIL ÖNCE YAZILDI

MEVSİMLER
HUKUK NEDİR?
GÜVENMEK
Tanrının Arabası
FARELER

Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Antik Çağlarda Kendi Memleketlerine Karşı Savaşan Paralı Askerler
Sümer Atasözleri ve Özdeyişler
Museviliği benimsemiş tek Türk devleti : Hazarlar


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git