A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Peki, aşı olduktan sonra ne olacak?

Kategori Kategori: Avustralya | Yorumlar 0 Yorum | 05 Şubat 2021 09:11:17

COVID-19 aşısı olduktan sonra neler yasak, neler değil… Birkaç hafta içinde Avustralya aşı kampanyasına başlıyor. Peki, aşı olduktan sonra ne olacak? Aşı olduktan sonra COVID-19 karşı bağışıklık mı kazanacağım? 2020’nin başından beri tüm dünya normal hayata dönebilmek için güvenli ve etkili bir koronavirüs aşısı bekliyor. Avustralya’nın aşı kampanyası birkaç hafta içinde Pfizer/BioNtech aşısıyla başlayacak. Dünya çapında kullanılan aşıların hepsi birkaç hafta arayla iki doz olarak uygulanıyor. Ancak aşının sizde yarattığı koruma hemen başlamıyor.



RMIT’den immünolojist Dr. Kylie Quinn vücudun kendini COVID-19’a karşı koruyabilmesi için gereken miktarda antikor üretebilmesi için birkaç hafta geçmesi gerektiğini söylüyor. Ancak koruma virüse karşı “bağışıklık” anlamına gelmeyebilir.

“Aşıların etkinlik seviyelerinde farklılık görülüyor. Bazı aşılar bulaşmayı tamamen önleyebiliyor. Buna ‘sterilize eden bağışıklık’ adını veriyoruz. Ancak aşılarda bunu başarmak çok zor,” diyor.

Bir sonraki etkinlik seviyesinde aşı bulaşmayı önlemiyor ancak virüsün hastalığı ortaya çıkaran seviyeye ilerlemesini önlüyor. Üçüncü seviyede ise virüs bulaşıyor ancak aşı ciddi hastalanmayı önlüyor.

Aşı olduktan sonra virüsü başkalarına bulaştırabilir miyim?

Mümkün. Avustralya’nın kullanacağı aşılar hakkında her şeyi bilmiyoruz. Aşılar sadece ciddi bir şekilde hastalanmayı önlüyor veya bulaşmayı engelliyor olabilir.

Ciddi bir şekilde hastalanmayı önlüyorsa, taşıyıcı olarak başkalarına bulaştırmanızı engellemeyecek anlamına geliyor.

Ancak uzmanlar bunun endişelendirmemesi gerektiğini söylüyor. Dr. Quinn bu tür bilinmezlerin her aşı kampanyası öncesi sorgulandığını söylüyor.

“Etkili bir şekilde bulaştırmak için vücudunuzda büyük miktarda virüs üretmeniz gerekiyor. Şu anda aşıların nasıl bir etkisi olacağını bilemiyoruz” diyor.

Aşı kampanyaları başladıktan sonra olanların “dördüncü faz” olarak değerlendirildiğini söylüyor. “Aşı toplum içinde kullanılınca insanların geliştirdiği ve virüsün gösterdiği tepki ve toplumsal bağışıklık oranları izlenir.”

Aşı beni ne zamana kadar korur?

Araştırmacılar bu sorunun cevabını da henüz bilmiyor. Ancak klinik deneylere göre aşılanma sonrası aylarca sürecek iyi seviyede koruma sağlandığı tespit edilmiş.

Aşı aslında vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması için virüsün bir kopyasının enjekte edilmesi anlamına geliyor. Bağışıklık sistemi aşıdakinin gerçek virüs olduğuna inandırılıyor ve tehdit olarak algılıyor. Sonra da virüse karşı sizi korumak için antikor oluşturmaya başlıyor.

Bu sayede de ileride size bulaşırsa da bağışıklık sistemi virüsle nasıl savaşacağını biliyor.

Antikorların ömrü de vücudunuzun bağışıklık hafızasına göre değişiyor. “Bağışıklık hafızası bağışıklık sistemimizi oluşturan hücrelerin bir iltihabı tanıma ve hatırlamasına deniyor. Bu da aylar ve hatta yıllar sonra tepki vermesini sağlıyor.”

SARS-CoV-2 aşılarının bağışıklık hafızasının ne kadar sürdüğü konusunda bir bilgi yok. Dr. Quinn “Ancak 8-9 ay önce virüsü kapanlar veya aşı olanların bağışıklık hafızası hala iyi seviyede. Bu da iyi haber” diyor.

Sürekli yeni varyantlar ortaya çıkarsa ne olacak?

Son aylarda Britanya, Güney Afrika ve Brezilya’da mutasyona uğramış COVID-19 virüsleri, yani yeni koronavirüs varyantları ortaya çıkıyor. Bu varyantlardaki mutasyonlar kişiden kişiye bulaşmayı kolaylaştırıyor ancak daha ölümcül veya daha ciddi hastalığa yol açtıklarına olduklarına yönelik henüz bilimsel bir delil yok.

Yeni varyantların bir sıkıntısı, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanımasını zorlaştırması. Ancak Dr. Quinn bunun mevcut aşıların yeni varyantlara karşı etkisiz olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

“Varyantlar ortaya çıktıkça aşıları da uygun biçimde değiştirebilir. Her yıl bunu grip aşısında gerçekleştiriyoruz.” diyor. Pfizer/BioNTech ve Novavax’ın geliştirdiği mRNA aşılarının bu tür değişiklikler için son derece uygun olduğunu söyledi.

Sürü bağışıklığını ne zaman kazanacağız?

Sürü bağışıklığı için toplumun büyük bir kesiminin aşı olması veya virüsü kapması gerekiyor. Nüfusun büyük kısmı virüs için taşıyıcı görevi görmeyeceği için virüsün bulaşma riski son derece düşük bir seviyeye iniyor.

Ancak Avustralya’da sürü bağışıklığı için kaç kişinin aşı olması gerekiyor?

Peter Doherty Enstitüsü’nde Bulaşma ve Bağışıklık bölümünün başındaki Profesör Sharon Lewin, sayının aşıya bağı olduğunu söyledi. “Aşı virüs bulaşma riskini büyük oranda azaltıyorsa veya tamamen önlüyorsa, nüfusun yüzde 60 ila 70’inin aşı olması gerekir” diyor.

Ancak aşı virüsün bulaşmasını önleme seviyesi çok yüksek değilse nüfusun daha büyük oranının aşı olması gerekiyor.

Federal Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili Ekim sonuna kadar herkesin aşı olması hedefinin gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Hedef gerçekten tutturulursa ve nüfusun büyük çoğunluğu aşı olursa, Avustralya yıl sonuna doğru sürü bağışıklığı kazanabilir.

Ancak immünoloji uzmanları, sürü bağışıklığı konusuna çok odaklanmamak gerektiğini söylüyor. Profesör Lewin, “Bildiğimiz şey, elimizde insanların çok ciddi bir şekilde hastalanıp hastanelik kaldırılmasını önleyen bir aşı olduğu gerçeği. Bizim en büyük önem atfettiğimiz şey de bu,” diyor.
Aşıdan sonra sosyal mesafe kuralına uymasam olur mu?

Hayır. Bu bir süre daha mümkün olmayacak.

Avustralya ve yurt dışında sağlık yetkilileri aşı olduktan sonra sosyal mesafe kuralları dahil olmak üzere tüm tedbirlere uyulmasına devam edilmesini tavsiye ediyor.

Profesör Lewin aşılar hakkında daha fazla bilgi edinene kadar yetkililerin bu tedbirlere uyulmasını isteyeceğini söylüyor.

“Sosyal mesafe kurallarına uyun. Ellerinizi sık sık yıkayın. İyi hissetmiyorsanız evde kalın. Semptomları gösteriyorsanız test olun. Çünkü henüz aşıların bulaşmaya ve hastalanmaya karşı ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz,” diye konuştu.

Ayrıca konu hakkında şöyle konuştu: “Aşı olmanın yüzde 100’lük bir oranda kişiyi hastanelik olmaktan koruduğunu düşünüyoruz. Ancak hala virüsü kapıp başkalarına bulaştırma riskiniz var.”

Bu da aşı olduktan sonra virüsü kapsanız da ciddi bir şekilde hastalanmayacaksınız. Ancak virüsü ciddi bir şekilde hastalanacak aşı olmamış birine bulaştırabilirsiniz.

Yurt dışına ne zaman gidebileceğim?

Ne yazık ki Avustralya’nın uyguladığı sınır kuralları aşı kampanyasının başlamasından sonra en son kalkacak yasaklar.

Sağlık Bakanlığı, SBS News’ün konu hakkında sorduğu bir soru karşısında, aşıların bulaşmayı önleyip önlemediği konusundaki belirsizlik ve dünya çapında COVID-19!’un hala son derece ciddi olması ışığında, uluslararası seyahatin hala büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, “Henüz resmi bir karar alınmamasına rağmen, COVID-19’un küresel çapta ve Avustralya’da kamu sağlığına yönelik hala büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünürsek, geri dönen Avustralyalılardan uçağa binmeden önce negatif test sonucu ve zorunlu karantina talep edilecektir” diye konuştu.

Henüz resmi olarak sınırların ne zaman açılacağı konusunda bir karar alınmış değil. Ancak Profesör Lewin, toplum içinde aşı olma oranının seyahat yasaklarının kalkma tarihi üzerinde etkili olacağını söylüyor.

“Avustralyalılar için aşı olduktan sonra seyahat ederken, virüse maruz kalsanız da hasta olmayacağınızı bilmek, büyük rahatlık olacak. Bence aşı olduktan sonra insanların yurt dışına çıkmasının önünde çok engel kalmayacak” diyor.

Ancak seyahat sonunda Avustralya’ya dönmek tamamen farklı bir konu.

“Aşıların bulaşmayı önleyip önlemediğini kesin bir şekilde öğrenene kadar kişilerin virüsü taşıyıcı olarak bulaştırma riski hep mevcut olacak. Bu da gelenlerin karantinaya girmesi gerekeceği anlamına geliyor,” diye konuştu.

Ancak karantina sürecinde bazı değişiklikler yapılabilir. Şimdi yurt dışından gelen hemen hemen herkes karantinaya giriyor. “Bu ileride değişebilir. Aşı olup olmadığınıza veya hangi ülkeden geldiğinize göre, karantina sürecinde farklılıklar olabilir” diye konuşuyor.

Kaynak :SBS



Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap

Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar Nijer'de ne yapıyor?
GÜNEŞE YOLCULUK
Cumhurbaşkanlığı seçimini reformcu Pezeşkiyan kazandı.
EKŞİ, "ERİK" TADINDA
BİR TUR DAHA

Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
Tayland esrarı yeniden yasaklıyor.
İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK

Dünyanın ekolojik kaynakları haftaya tükeniyor.
Ormanlara yasal haklar verilebilir mi, tüzel kişiliği olan ormanlar var mı?
'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

Kırık Camlar Teorisi
Dünyanın en eski şarabı 2000 yıllık Roma mezarında bulundu
Otizmin arkasından Neandertaller çıktı.
Beynimiz uykuda geleceği tahmin etmeye çalışıyor.
Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.

Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor
Haberleri takip etmeyenlerin sayısı artıyor…
İstanbulluların %44'ü kıt kanaat geçiniyor

"RAHATI KAÇAN" ADAM
GÜZİN'LE
GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR

DEVENİN BOYNU
Çarpık Eğitim
Ziyafet
Kim Aptal, Kim Akıllı
SİVAS

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git