Telekomünikasyon Kurumu'nun verilerine göre mahkeme kararıyla engellenen site sayısı 300'e yaklaşıyor. Türkiye'nin internet yasaklama alanındaki kötü siciline son olarak Geocities de eklendi. Muhalif yayınlara ait haber siteleri, Youtube, Google Groups derken Yahoo şirketine bağlı İnternet alan sağlayıcı site Geocities de mahkeme kararıyla Türkiye'den erişime kapatıldı.
Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar’ın avukatlarının girişimiyle geçen hafta erişime kapatılan internet haberleşme grubu Google Groups’a konan erişim yasağı da halen sürüyor.
Bir ülkede internet sitesi erişim kapatılıyorsa parti de kapatılır.
Bu uygulamayı da hükümetin acilen değiştirmesi ve en az
"parti kapatmak" kadar ciddiye alması lazımdır.
MedyaKronik - Ekşi Sözlük, Antoloji.com, Wordpress, Indymedia İstanbul, Youtube, Gündem Gazetesi, Fırat Haber Ajansı (ANF) ve Google Groups’tan sonra 4 Şubat’tan beri de Geocities portalına erişim sağlanamıyor.
Kişisel web sitesi kurmaya olanak sağlayan Geocities sitesine girmek isteyenler, karşılarında “Bu Siteye Erişim Engellenmiştir. Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi, 04/02/2008 tarih ve 2008/140 nolu kararı gereği bu siteye erişim Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca engellenmiştir” yazısıyla karşılaşıyor. Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi kararının hangi gerekçeye dayandığına ilişkin herhangi bir açıklama ise bulunmuyor.
Google Groups sitesinde de, halen, “Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. T.C. Silivri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 14.03.2008 tarih ve 2008/15 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir.” yazısı duruyor. Google Groups sitesi, daha önce de Wordpress ve Ekşi Sözlük’ün kapatılmasına da neden olan Adnan Hoca hakkındaki bir yazı nedeniyle erişim yasağı konulmuştu.
Atatürk’e hakaretten 15 site erişime kapatıldı İnterneti yasaklama konusunda baskıcı rejimlerle başa baş yarışacak düzeye doğru hızla ilerleyen Türkiye’de son bir yıl içinde 15 sitenin erişimi mahkeme kararıyla engellendi. Kasım 2007’de çıkan ve internet yayıncılığı ile siber-suçları düzenleyen yeni yasa, sitelerin adli soruşturma süresinde kapatılmasına elveriyor.
Telekomünikasyon Kurumu (TK), Nisan ayı başında yaptığı açıklamayla bir yıl içinde çeşitli nedenlerle 91’i yargı kararı, 173’ü de gelen şikayetler nedeniyle toplam 268 siteye erişiminin durdurulduğunu bildirmişti. Kurum adına yapılan açıklamada bu süre içinde “Atatürk’e hakaret içeren içerikler bulunduğu” gerekçesiyle 15 siteyi erişime kapattığı belirtilmişti.