IMF'nin, IMF ve Dünya Bankasının yıllık bahar toplantılarından önce yayımlanan "Dünyanın Ekonomik Görünümü" başlıklı raporunda, temel öngörülerin ABD ekonomisinin konut piyasası ve mali piyasalardaki kriz nedeniyle bu yıl durgunluğa gireceği ve gelecek yıl ise yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağı belirtildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda, ABD ekonomisinin bu yıl durgunluğa gireceği belirtildi. Raporda, 2007 yılında yüzde 2,2 büyüyen ABD ekonomisinin, bu yıl yüzde 0,5 (son 17 yılın en kötü büyüme hızı) ve 2009'da yüzde 0,6 büyüyeceği ifade edildi. Beyaz Saray, Şubat ayında 2008 yılı için büyüme oranını yüzde 2,7 ve 2009 için yüzde 3,1 olarak açıklamıştı. IMF, geçen yıl yüzde 2,6 büyüyen avro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 1,4 ve gelecek yıl ise yüzde 1,2 büyümesini bekliyor.
ABD'de konut sektöründeki sıkıntılı dönemin devam edeceğini, tüketici harcamalarının ve yatırımların azalacağını belirten IMF, petrol fiyatlarının yüksekliği nedeniyle enflasyonun yüzde 2 olacağı tahmininde bulundu. ABD'de ev fiyatlarının 2007-2008 yıllarında yüzde 14 ila 22 düşmesinin beklendiği belirtilen raporda, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını "bir süreliğine" düşük tutmasına ihtiyaç olabileceği ifade edildi. Avro bölgesi ve Avrupa IMF, geçen yıl yüzde 2,6 büyüyen avro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 1,4 ve gelecek yıl ise yüzde 1,2 büyümesini bekliyor. Avrupa'da mali piyasaların, ABD'deki konut sektörü ve kredi krizinden kaynaklı sorunlara maruz kaldığı vurgulanan IMF raporunda, İngiltere'de ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 1,6, Almanya'da bu yıl yüzde 1,4 ve gelecek yıl yüzde 1, Fransa'da da bu yıl yüzde 1,4 ve gelecek yıl yüzde 1,2 büyüyeceği bildirildi. Raporda, enflasyonun avro bölgesinde yüksek olacağı, ancak gelecek yıl fiyat baskısının azalmasının beklendiği de kaydedildi. IMF raporuna göre, geçen yıl yüzde 5,8 oranında büyüyen gelişmekte olan Avrupa ülkeleri, bu yıl yüzde 4,4 oranında büyüyecek. Raporda, bölgenin büyümesinin yabancı yatırımlara bağımlı olduğu, özellikle Batı Avrupa'daki sıkı kredi koşullarının para akışını azaltabileceği üzerinde duruldu.