A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Demokratik Yoldan Şeriat.

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 05 Nisan 2008 23:23:41

Geçen yazıda İran ve Malezya'dan söz etmiş, bu yazıda da Cezayir'e göz atacağımızı söylemiştim. Cezayir, yüzölçümü Türkiye'nin yaklaşık 3 katı ve nüfusu 35 milyon dolaylarında olan bir Kuzey Afrika ülkesi. 2001 yılında Malezya'nın kişi başına millî geliri 3,330 dolar, Türkiye'ninki 2,530, İran'ınki 1,680 dolar iken Cezayir'inki 1770 dolardı.

Petrol zengini iki ülke olan İran ve Cezayir yoksul ülkeler kategorisinde yer alıyordu. Bunun nedenlerine girmek istemiyorum.  Cezayir’i incelemenin nedeni başka.  Demokratik yöntemlerle başa geçerek şeriat rejimi kurmak isteyen bir parti var Cezayir’de ve 1992’den bu yana halk birbirini öldürüyor.
 
 
Kuzey Afrika’nın yerli halkı Berberîlerin orada binlerce yıllık bir geçmişi olduğu biliniyor.  Güçlü Roma imparatorluğuyla boy ölçüşen Kartaca İ.Ö. 2. yüzyılda Romalılar tarafından yerle bir edilmiş.  Roma ve ardından gelen Bizans hakimiyetinden sonra 7. yüzyılda Müslüman Arapların fethettiği Cezayir kısa sürede Müslüman bir ülke olmuş.  16. yüzyılda Cezayir İspanya’nın kontrolüne geçmiş. 
 
 
Osmanlı’dan destek isteyen Cezayir, kısa bir süre sonra Barbaros’un gayretleriyle Osmanlı imparatorluğunun bir parçası haline gelmiş ve yaklaşık 300 yıl Osmanlı tarafından “özerk vilâyet” olarak yönetilmiş.  1830’da Fransızların Osmanlı’yı yenmesi ile bir Fransız sömürgesi haline gelen Cezayir’de 1954’te başlayan Ulusal Özgürlük Hareketi 8 yıl süren bir savaştan sonra Fransa’dan kurtulmuş, Cezayir bağımsızlığını kazanmış.  İlk devlet başkanı Ahmet Bin Bella üç yıl sonra bir darbeyle devrilmiş, yerine geçen Bumediyen ülkede ekonomik gelişmeye ağırlık vermiş ve 1976 anayasasında Cezayir’i sosyalist bir devlet olarak ilân etmiş.  1989’da ilk kez çok partili seçimler yapılmış.  1991 seçimlerinde Ulusal Özgürlük Hareketi Partisi (FLN) ağır bir yenilgiye uğramış, İslâmî Kurtuluş Cephesi (FIS) seçimlerden zaferle çıkmış.
 
 
FIS’in geçmişine bakalım. Bin Bella, Bumediyen ve ardından Bincedid hepsi devletin Müslüman karakterini vurgulamışlar, ancak “ulema”yı politikadan uzak tutmuşlar.  Devletin Diyanet İşleri Bakanlığı, devletin kontrolünde, devletçe kabul edilir bir Müslümanlığın idaresini ele almış.  1964’te kurulan El Kıyam örgütü başta olmak üzere devletin laik ve sosyalist politikalarına tepki başlamış.  Özellikle kadınlara yaptıkları saldırılardan sonra örgüt 1970’te yasaklanmış.  Ardından ortaya çıkan Buyali devlet kurumlarına saldırılar düzenlemiş.  Rejime karşı çıkan iki hoca Şeyh Abdüllâtif Sultanî ve Şeyh Ahmed Sahnun önderliğindeki İslâmcılar ile devlet güçleri arasında 1981-82’de çatışmalar çıkmış.  Sultanî’nin 82 yaşında ev hapsindeyken ölmesi üzerine liderliğe soyunan Sahnun (Rabıta adıyla da bilinen) İslâmî Dava Birliğini kurup değişik İslâmcı grupları birleştirmeye girişmiş.  Sahnun politikadan uzak kalmaya çabalamışsa da 1988’de çıkan büyük çaplı isyanların ardından Rabıta’cı Madani, Şeyh Mahmud Nahnah ve Şeyh Abdullah Caballah ve daha sonra da Ali Belhac dolaysız olarak politikaya atılıp şeriat getirme çabasına girişmişler. 
 
 
Bu isyanların ardından Cumhurbaşkanı Bincedid 1989’da yeni bir anayasa çıkararak çok partili seçimlere geçileceğini duyurmuş.  Etnik ve dinsel temelli partilerin yasaklanmasına karşın FIS yasal bir parti olarak kurulmuş.  FIS içinde eski bir eğitim profesörü olan, çok partili rejimi ve kadın-erkek eşitliğini savunan Madani ılımlı bir yaklaşım sergilerken Belhac İslâmî rejim hedefinin laik batılı rejimle çatışmaya girmesinin kaçınılmaz olduğunu savunmuş.  1990 seçimlerinde FIS yerel belediye seçimlerinin çoğunu ve 48 bölge yönetiminin 32’sini kazanmış.  Başarıyı gören diğer Rabıtacılar hemen FIS’e katılmışlar.  İrşad ve Islah hareketinin lideri Nahnah ise daha ılımlı bir yaklaşım sergileyerek 1990’da İslâmî Toplum Hareketi (Hamas)’ı kurmuş. 
 
 
FIS’in başarısından korkan hükûmet 1991 parlâmento seçimleri için seçim kanununda ve seçim bölgelerinde değişiklikler yapıp FIS’i engellemeye çalışmış.  Buna genel grev çağrısıyla karşılık veren FIS protesto gösterileri düzenlemiş, askerin müdahalesiyle en az 17 kişi ölmüş.  Askerin Cuma namazı için “politik camiler”de toplanmayı yasaklaması üzerine daha önce FIS’in ılımlı kanadını temsil eder görünen Madani askere karşı cihad çağrısı yapmış.  Bunun üzerine tutuklanan Madani ve Belhac 12’şer yıl hapse mahkûm edilmiş.  Aralık ayındaki seçimlerin ilk turunda 430 milletvekilliğinin 188’ini FIS, 25’ini Sosyalist Güç Cephesi (FFS) ve ancak 15’ini FLN kazanmış.  Mutlak çoğunluk sağlayan bir parti çıkmayınca 16 Ocak 1992’de ikinci tur seçimlere gidilmesine karar verilmiş.  FIS ile gizli anlaşma görüşmeleri yaptığı söylentileri üzerine Bincedid ordu tarafından devrilmiş, seçim iptal edilmiş, meclis kapatılmış, bir “Yüksek Devlet Kurulu” kurulmuş, Budiyaf devlet başkanı olmuş ama aynı yıl öldürülmüş.  Seçimle başa gelmeleri engellenen şeriatçılar askerlere, devlet görevlilerine, ailelerine, yabancılara, aydınlara, öğretmenlere, (şeriatçılara “geçici karılık” yapmayı reddeden kadınlar dahil) “İslâmî olmayan” kadınlara, batı yanlısı ya da devlet yanlısı hemen herkese saldırmaya başlamışlar, öldürmüşler, bombalamışlar.  İslâmcılar arasında şeriat ile demokrasinin ne ölçüde bağdaşabileceği tartışmaları dinciler arasında çeşitli bölünmelere yol açmış ve halâ sürüp gitmekte.  1992’den bu yana çeşitli cumhurbaşkanlarının gelip geçmesine, bazılarının şeriatçılarla uzlaşma çabalarına karşın, Cezayir’de cinayetlerin ardı arkası gelmemiş.
 
 
Dünyanın beşinci büyük doğal gaz rezervlerine ve en büyük petrol kaynaklarından birine sahip Cezayir 1989’da bu yana IMF’nin (Uluslararası Para Fonu) serbest piyasa ekonomisi “reformları”nı uygulamaya devam ediyor ve bunların sonucu yoksullaşan halk şeriatçılara verdiği desteği halâ sürdürüyor.  FLN seçimleri kazanıyor ama seçimlerde oy verme oranı çok düşük. 
 
 
Demokrasiyi kullanarak Cezayir’e şeriat getirmeye çalışan FIS’in öyküsü bu.  Türkiye ile bir ilgisi yok elbette.
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Gündoğdu { 18 Nisan 2008 04:29:23 }
Sayın (adınızı bilmiyorum),
Yazıyı dikkatli okursanız FIS'in Cezayir halkını temsil etmediği gibi bir idddiam olmadığını göreceksiniz. FLN yöneticilerinin yolsuzluklarına ilişkin elimde herhangi bir bilgi yok ama elbetted dedikleriniz doğru olabilir. FLN yönetiminin iyi veya dürüst bir yönetim olduğu iddiasında da değilim. Anlatmaya çalıştığım, demokratik yoldan iktidara gelip şeriat düzeni kurmak isteyen bir kuruluşun öyküsüydü.
Saygılar
bu kadarmı { 14 Nisan 2008 10:59:25 }
yazılan bu metinde neden acaba fransa hakkında tek bir söz edilmedi anlamadım.1962 de bağımsızlığı kazanan cezayir 30 yıl boyunca FLN nin dikta yönetimi ile yönelitilmiştir.fransızlar silah ile yenemediği cezayir halkını satın aldığı FLN yyetkilileri ile yönetmiştir.1962 de paraca sıfır olan FLN yetkilileri nasıl oluyoda birden lüks konutlara BMW arabalara sahip oluyolar.fransa Cezayir halkının hakkı olan petrol doğalgaz ve üzüm bağlarını sömürüyor FLN yetkililerini besliyor bu da adalet oluyor.FIS öz Cezayir halkıdır FIS haklarına sahip çıkmak isteyen müslüman Cezayir halkıdır ve FIS SÖMÜRÜ DÜZENİNE BAŞKALDIRAN ASİL CEZAYİRLİLERDİR....
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git