Çinin kuzeyinde İç Moğolistan Özerk Bölgesi sınırlarındaki Gobi Çölünde tavuğa benzeyen dev bir dinozor fosili bulundu. Fosil emsalleriyle kıyaslandığında bugüne kadar keşfedilen en büyük dinozor.
Ağırlığının 1400 kilo olduğu sanılan dinozorun “Gigantoraptor erlianensis” denilen yeni bir türe ait olduğu ve 5 metre boyuyla şu ana kadar bulunan kuş tipi en büyük dinozor olduğu kaydedildi. Uzmanlar, bu buluşun, eski jeolojik çağ dönemlerinde yaşayan hayvanların gelişimine ilişkin teorileri değiştirebileceği görüşünü ifade etti.
GAGASI VE TÜYLERİ BENEKLİKonuyla ilgili makalenin yayımlandığı “Nature” adlı bilim dergisinde, 85 milyon yıl öncesine ait olan bu yaratığın benzerlerinden 35 kat daha büyük olduğu ve gagası ile benekli tüyleri bulunduğunun sanıldığı ifade edildi.
DOMUZ BÜYÜKLÜĞÜNDE FARE GİBİ
Kazıyı yapan Çin Bilimler Akademisinden Prof. Şü Şing, “Bir domuz büyüklüğünde fare bulduğunuzda nasıl heyecanlanırsanız, Gigantoraptor’u bulduğumuzda öyle heyecanlandık” diye konuştu.
Şu ana kadar bilinen en büyük tüylü hayvan 6-8 milyon yıl önce Avustralya’da yaşayan 500 kilogram ağırlığındaki dev Stirton kuşu (dromornis stirtoni) idi. İzine ilk kez Erlian vadisinde rastlanan Gigantorator ise Stirton’un üç katı ağırlığında.