Kategori: Bilim | 0 Yorum | 30 Mayıs 2017 00:01:54
Avustralya’ya gelen ilk insanların en eski kanıtları Barrow adası’nda bulundu. Avustralya´nın kuzeybatısındaki Barrow Adası´nda, Avustralya sahillerine yapılan ilk iskânın kanıtları bulundu. Barrow Adası Arkeoloji Projesinin başkanı olan Batı Avustralya Üniversitesinden Prof. Peter Veth´in liderliğindeki araştırma ekibi, Quaternary Science Reviews´da bu bulguları açıkladı.
Ada üzerinde yer alan sitelerde yapılan kazılardan gelen faunal kalıntılar ile objelerin tarihlendirilmesi Aborjinlerin bölgeye iskânının 46 bin 200 - 51 bin 100 yıl önceki bir dönemde gerçekleştiğini ortaya koydu. Bu tahminler, Avustralya'nın ilk iskânı için yaygın olarak kabul edilen tarihleri daha da geriye itecek.
42 bin 500 yıl önce tüketilen kabuklu deniz hayvanlarının kalıntıları Avustralya'da bulunan en eski deniz besinlerinin kalıntılarını temsil ediyor. Araştırma, Geç Pleistosen'deki insanların, geçinmeleri için deniz kaynakları kullanarak kuzeybatı çöl alanlarına adapte olduklarına dair önemli yeni kanıtlar da sağlıyor.
Başta radyokarbon olmak üzere tarihleme için kullanılan teknikler büyük ölçüde doğru kronolojiler sağladı. Dr. Vladimir Levchenko, Prof Veth'in üç yıl boyunca alan araştırması yapan grubunun, Afrika'dan dağılıp ve Avustralya'ya ulaşan modern insanların davranışlarını anlamamıza yardımcı olduğunu söyledi. Levchenko’ya göre bu araştırma, Aborjin halkının, iç bölgelerde yaşıyor olmasına rağmen, kıyıların kaynaklarından yararlandığına dair teoriyi kuvvetle desteklemektedir.
Kıtanın ilk sakinlerinin yaşadığı kıyı alanları suyun altında kalmış olmasına rağmen, ekip adada oldukça zengin verilere sahip olduğunu ispatlayan bir site buldu. Avustralya'nın kuzeybatı bölgesindeki Barrow Adası, anakaraya 6 bin 800 yıl öncesine kadar kara köprüsü ile bağlıydı. Deniz seviyesi yükseldiğinde adanın Aborjin iskânı terk edildi. Adada tabakalaşma tortulları bulunan en büyük kazı alanlarından biri 100 m uzunluğundaki Boodie Mağarasıydı ve burada 10.000'den fazla eser bulundu. Mağaranın en alt katmanında yanmış kemik, kabuk ve taş eserler ortaya çıkarıldı.
Araştırmacılar bu çalışmanın sonucunda, besinlerin sahilden mağaraya; 20 km boyunca, götürüldüğü sonucuna vardılar.
Kireçtaşı mağarası ve kurak iklim araştırmacılara, arkeolojik tortulların mükemmel korunması için uygun koşullar sağlamıştır.