Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye, cinsiyet eşitsiliğinde 144 ülke arasında 130’uncu sırada yer aldı. WEF’in her yıl hazırladığı raporda Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı yüzde 32’den yüzde 33’e çıkarken, erkeklerin oranı yüzde 76’dan yüzde 77’ye yükseldi.
Sıralamada başı çeken İzlanda’da da ise bu oran kadınlarda yüzde 83, erkeklerde yüzde 87.
Kadınların eğitim oranında 215 yılında 105’inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 109’unculuğa geriledi.
Rapora göre en az ilkokul mezunları olan kadınların oranı yüzde 92’ye, erkeklerin oranı ise yüzde 93’e gelirken, bu rakam 2015’te kadınlarda yüzde 94, erkeklerde ise yüzde 95’ti.
Öte yandan Türkiye’de yüksek öğretim mezunu kadınların oranı yüzde 73, erkeklerin oranı ise yüzde 85.
Siyasete katılımda Türkiye sekiz sıra gerilediRaporda sağlık ve yaşam kategorisinde 1 tam puan üzerinden 0.980 puan alan Türkiye’de kadınların siyasete katılımı sıralaması 105’incilikten 113’üncülüğe geriledi. Meclisteki kadın milletvekili sayısı ile 2015 yılında 145 ülke arasında 85’inci sırada yer bulan Türkiye 2016 yılı raporunda 100’üncü sıraya geriledi. 1 Kasım seçimleriyle birlikte meclisteki kadın vekil sayısı 98’den 81’e düşmüştü.
144 ülkenin değerlendirildiği raporda cinsiyet eşitliğinde en dengeli olan ülke İzlanda olurken, onu Finlandiya, Norveç, İsveç ve Ruanda takip etti. Listenin son sırasında ise Yemen yer alıyor.
WEF’in 2015’teki raporunda Türkiye 130’uncu sırasında yer alıyordu. 2014’teki raporda ise 142 ülke arasında 125’inci sırada yer almıştı.
Eşitsizliğin esas gerekçesi gelir uçurumuEkonomi, eğitim, sağlık ve politika alanlarındaki raporda kadın-erkek arasındaki ekonomik uçurumun daha da arttığı belirtilirken, bu gerilemenin sebeplerinden birinin kadınların erkeklerden daha az gelir elde etmesi olduğu ifade edildi.
Ayni rapora göre kadınlar erkeklerden yılda 39 gün daha fazla çalışıyor.WEF’in ‘Küresel Cinsiyet Eşitsizliği’ başlıklı raporunda, kadınların bir gün içinde erkeklere kıyasla 50 dakika daha fazla çalıştığı belirtildi.
Raporda Türkiye 14’üncü sırada yer alırken kadınların erkeklere göre 20 ila 30 dakika daha fazla çalıştığı kaydedildi.
Eşitsizliğin kapanması 170 yıl sürebilirKadınların erkeklerden yılda 50 gün daha fazla çalıştığı Hindistan, Portekiz ve Estonya ise rapordaki listede ilk sıralarda yer aldı.
Ücretsiz çalışma sıklığının kadınlar üzerinde yük oluşturduğu vurgulanan raporda, kadın-erkek arasındaki çalışma eşitsizliğinin kapanmasının 170 yıl sürebileceği belirtildi.
Türkiye ücretsiz işlerdeki cinsiyet eşitsizliğinde birinci
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde de, Türkiye’nin tahmini gelir, profesyonel ve teknik işlerde cinsiyet eşitsizliği konusunda ilerleme kaydettiği belirtilirken, maaş konusunda kadın-erkek arasındaki farkın kadınların aleyhine arttığı ifade edildi.
Öte yandan Türkiye, ücretsiz işlerde çalışılan süre bakımından cinsiyet eşitsizliğinde ilk sırada yer aldı. Türkiye’yi bu kategoride Meksika, Hindistan, Portekiz ve İtalya izliyor.
Sadece altı ülkede erkekler kadınlardan daha çok çalışıyorDünyada sadece İsveç, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç, Hollanda ve Japonya’da erkekler, kadınlardan daha fazla çalışıyor.