2016 Dünya Kölelik Endeksi'ne göre dünyada 45,8 milyon 'modern köle' var. Bu kölelerin 480 bini Türkiye'de yaşıyor. Avustralya merkezli insan hakları örgütü Walk Free Foundation (WFF), üçüncü Küresel Kölelik Endeksi’ni açıkladı. Walk Free’nin 167 ülkede yaptığı araştırmada Türkiye 20. sırayı İran, Mısır, Uganda, Kamerun, Mali, Lübnan, Tayland ve Cezayir’le paylaştı.
Walk Free Foundation, 76 milyonluk Türkiye’de 480 bin 300 kişi “modern köle” dedi. Türkiye, Tacikistan, Ruanda, Tanzanya ve Ürdün gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
Dünya çapında 45 milyon köle
WFF, dünya çapında 45,8 milyon kişinin zorla çalıştırılarak, fuhuşa zorlanarak, borçlandırılarak ya da insan kaçakçılarının eline düşerek modern köleye dönüştüğünü belirtti.
Sayı 10 milyon yükseldi
Walk Free’nin yeni açıkladığı rakamlara bakıldığında dünya çapında köleliğin arttığı görüldü. Örgütün bir önceki raporuna göre, küresel düzeyde 35,8 milyon kişi kölelik hayatı yaşıyordu. 10 milyon kişinin daha modern köle hayatı yaşamaya başladığı görülüyor. Spiegel Online’de yer alan habere göre örgüt yetkilisi Andrew Forrest, artışın daha sağlıklı veriler elde edilmesinden ve zorunlu göçlerden kaynaklandığını belirtiyor.
En çok köle Hindistan ve Kuzey Kore’de
Araştırmanın yapıldığı 167 ülkenin tamamında köleliğin mevcut olduğu, fakat en yüksek rakamlara Hindistan’da rastlandığı kaydedildi. Bir milyar 300 milyon kişinin yaşadığı Hindistan’da Walk Free tahminlerine göre yaklaşık 18,4 milyon kişi köle hayatı yaşıyor. Nüfusa oranla köleliğin en yoğun olduğu ülke ise, Kuzey Kore. Kuzey Kore’deki her yirmi kişiden birinin köle hayatı yaşadığı tahmin ediliyor.
Modern köle ne demek ?
Bir insan bir başka insanı kendi kârı için onun bireysel özgürlüğünü elinden alarak, istismar etme amacıyla kontrol ediyorsa, transfer ediyorsa ya da kullanıyorsa buna ‘modern kölelik’ deniyor.
WFF raporunda, ülkeleri sivil ve siyasi hakların korunması, sosyal sağlık hakları ve ekonomik haklar, şahıs güvenliği ve mülteci nüfusu ile iç çatışmalar başlıkları altında değerlendirdi.