A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Tekkeler ve karşı devrim hazırlığı mı? İrfan merkezleri de ne?

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | 12 Aralık 2015 11:44:52

AKP'nin seçim beyannamesinde yer alan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da hükümetin eylem planına konulduğunu açıkladığı irfan merkezleriyle Cumhuriyet'e karşı devrim yapma hazırlandığı kuşkusu ortaya çıktı. Hükümetin, Alevilerin sorunlarını kullanarak, Osmanlı'daki yobazlığın merkezleri tekke ve zaviyeleri yeniden açmayı mı planladığı sorusu gündeme geldi.

İrfan merkezleri AKP'nin 1 Kasım Seçimleri Seçim Beyannamesi'yle gündeme geldi. Beyannamede Alevilere yönelik taahhütler sıralanırken "Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız. Aynı şekilde, geleneksel irfan merkezlerinin ve cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için 5393 sayılı Belediye Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda gerekli değişiklikleri yapacağız" deniyor.



Beyannamede irfan merkezlerinin ne olduğuna ilişkin herhangi bir açıklamaya yer verilmezken Türkiye'de "irfan merkezi" diye herhangi bir merkez de yok. Varsa da kamuoyu tarafından bilinmiyor.

Beyannamenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin 2016 eylem planını açıklarken, "Geleneksel irfan merkezleri ile cemevlerine hukuki statü tanıyacak ve bu mekânların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacaktır" dedi. Davutoğlu da bu merkezlerin ne merkezi olduğuna açıklık getirmedi.

Sputnik Türkiye yazarlarından Hüseyin Hayatsever'in köşesine göre; Davutoğlu’nun hükümet eylem planı kapsamında cemevlerine hukuki statü tanınacağı açıklamasında "geleneksel irfan merkezlerinin" de yer alması Alevilerde çekince yarattı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan şunları söyledi:

“Geleneksel irfan merkezleri dediği acaba bizim dergahlarımız mı, yoksa bunlar o bildiğimiz şıhların, şeyhlerin insanları topladığı, zikir yaptığı alanlar mıdır? Onu açacaklar da, biliyorsunuz bizim de dergahlarımız kapatılmıştı. Bu düzenlemeyle onları da yasalara ekleyeceklerse o zaman bizi yem olarak kullanıyorlar, yani yumuşak karın. Dikkat ederseniz hükümetin çalışanlara yönelik pek bir düzenlemesi yok, hatta istediğini işten atabilecek düzeye getiriyor. Burada da yine Alevileri tampon olarak kullanacaklar, öyle görünüyor.”

“Cemevlerinin yasal statüsüyle beraber Alevilerin bütün hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasını temenni ediyoruz" diyen Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını önemli bulduklarını belirtirken "irfan merkezleri" kavramının toplumda tereddüt yarattığını belirtti.

Davutoğlu'nun "İrfan merkezleri" derken ne kast ettiğini bilmediklerini kaydeden Demir, “Ama sonuçta bu toplumda bir rahatsızlık uyandırıyor. Aldığım bilgi de şu; irfan merkezlerinin dergahlarla ilgili çıkarıldığını ama tabii Tekke Zaviye Kanunu’ndan geri dönüş konusunda da işin doğrusu büyük bir tereddüt var, toplumda bakış açısı biraz farklı. O yüzden ona da bir açıklama bekliyoruz sayın başbakandan. Bunun amacı nedir, ne içeriyor, getirisi ne olur çok bilmiyoruz. Ama doğrusu bana göre cemevlerinin ibadethane statüsünü kabul edecek bir yasal düzenleme yapılması idi” diye konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun geri kalmasında ve yıkılmasında büyük rol oynayan tekke ve zaviyeler, Cumhuriyet'in kurulmasının ardından 30 Kasım 1925'te çıkartılan kanunla kapatılmıştı. Kanun "Devrim Kanunları" olarak bilinen yasalardan biri.

Cumhuriyet'in kurulmasını engellemeye çalışan yobazların ve mandacıların devamı olan dincilerin çekirdek tabanında yer aldığı AKP, iktidara geldiğinden bu yana Cumhuriyet'le hesaplaşmaya, devrimleri yok etmeye çalışıyor. AKP daha önce Cumhuriyet, 23 Nisan ve 19 Mayıs'ın alanlarda, sokaklarda kutlanmasını yasaklamış, bu da toplumun ayağa kalkmasına neden olmuştu.

Kaynak : gazetecileronline.com

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







BİZİM RADYO
radyo.ayorum.com'a HOŞ GELDİNİZ
Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı

Hayatta kalma mücadelesinden kesintisiz şiddetin itici gücüne.
Demokrasi Krizde mi? Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Sarsıcı Gerçek
10 soruda Trump'ın Gazze için sunduğu barış planı
İngiltere, Avustralya ve Kanada, BM Genel Kurulu öncesi tarihi adımla Filistin’i tanıdı.
Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.
Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

ANKARA CEBECİ, 30 EYLÜL
AKIL...
KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL

HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum
BU VATAN

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git