A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Eğitimde değil İmam Hatiplerde zirve yıl : 2015

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | 23 Ekim 2015 23:35:25

'Dindar' gençlik tartışmalarının odağındaki imam hatiplerde okul sayısı 2015 yılı itibariyle 2614'e ulaştı. İmam hatipleştirme konusunda yoğun politik çabaların yaşandığı ve okul sayısının 300'ü geçtiği İstanbul'da ise yeni eğitim öğretim yılı pek çok uygulamaya şahit oldu. Bu uygulamalar arasında devlet okullarının AVM ve Plaza yapılmak üzere tasfiye edilmesi de var, kız çocuklarının erkek çocuklarından ayrıldığı cinsiyet ayrımcılığına dayalı eğitim sistemine adım atılması da.



'Dindar' gençlik tartışmalarıyla birlikte 2012 yılında startı verilen imam hatipli eğitim sistemi, laik eğitimi tasfiye planana dönüştü. İmam hatipli sayısı son uygulmalarla birlikte 1 milyonu geçti. AKP’nin iktidarları boyunca en çok politik değişiklik eğitim konusundaki uygulamarda oldu. Eğitim sistemi 13 yılda, 12 kez değiştirildi. Daha henüz startı verilen 2015-2016 eğitim öğretim yılı pek çok uygulamaya şahit oldu. Bu uygulamalar arasında devlet okullarının AVM ve Plaza yapılmak üzere tasfiye edilmesine de var, kız çocuklarının erkek çocuklarından ayrıldığı çinsiyet ayrımcılığına dayalı eğitim sistemine adım atılması da.

İstanbul'da 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 174 ortaokul, 139 lise olmak üzere toplam 313 imam hatip okulu bulunuyor. En fazla imam hatip sayısına sahip ilçeler sıralamasında Pendik ve Sultanbeyli.



Son iki yılda yüzde 73 arttırıldı

Okuluma Dokunma İnsiyatifi'nin verilerine göre; 2003 yılında 450 imam hatip lisesinde 71 bin 100 öğrenci varken bu sayı 2012 yılında 537 lisede 268 bin 245 öğrenciye yükseldi. Bu rakamlar, 2014 yılında, 952 imam hatip lisesi ve 474 bin 96 öğrenciye ulaştı. 2015 yılı itibariyle toplam 2614 imam hatip lise ve ortaokulunda 1 milyonun üzerinde öğrenci bulunuyor. İnsiyatifin verilerinde ayrıca “2010-2014 yılları arasında, imam hatip okulu sayısı %73 oranında arttırıldıına vurgu yapılırken, TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sistemiyle 40 bin öğrencinin, isteği dışında, imam hatiplere yerleştirildiği” ifade ediliyor.

Not defterinden yansıyanlar: İmam hatipleri dışında diğer okulların ısınma, temizlik gibi en temel ihtiyaçları karşılanmazken, ‘imam hatip okullarını toplumun en gözde okulları yapacağız’ iddiasıyla imam hatip okullarına aktarılan kaynaklara, imam hatip öğrencilerine sunulan barınma, beslenme, ulaşım ve burs gibi olanaklara rağmen AKP, 2013 yılına kadar imam hatiplere istediği sayıda öğrenci bulamamıştı.

İstanbul'da Pendik Sultanbeyli…  İstanbul'da 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 174 ortaokul, 139 lise olmak üzere toplam 313 imam hatip okulu bulunuyor. En fazla imam hatip sayısına sahip ilçeler sıralamasında Pendik 22 imam hatip okulu ile 1'inci sırada yer alırken, 15 imam hatip okulunun bulunduğu Sultanbeyli 2'nci sırada, 13'er imam hatip okulunun bulunduğu Bahçelievler-Fatih ilçeleri 3'üncü sırada, Sultangazi-Küçükçekmece ve Üsküdar ise 12 imam hatip okulu ile 4'üncü sıradayer aldı. İstabul'un en az imam hatip sayısına sahip ilçeleriyse Beşiktaş-Bakırköy (1) ve Şile-Adalar (2) oldu.



İstanbul'daki 'imam hatipleştirme' konusunda pek çok skandal uygulamaya şahitlik yapan okulların bazıları ise şöyle:

1-Paşabahçe Ortaokulu Geçtiğimiz öğretim yılı başında Beykoz’daki tüm ortaokullar, ilçedeki 3 imam hatip ortaokuluna bağlandı. Beykoz'daki bu okulların 11'inde imam hatip sınıfı açılmıştı. Paşabahçe Ortaokulu velileri en yoğun mücadele eden veliler olarak açılan sınıfı kapattırmayı başardı.

2-Kadir Rezan Has Ortaokulu Öğretim yılı başından beri pek çok sorunla mücadele ediyorlar. Ortaokul kısmına imam hatip ortaokulu açıldı. İlkokul kısmına sübyan sınıfı açıldı. Bahçede iki bina arasına tel örgüler çekildi. Veliler her Cuma 08.30'da okul önünde Okuluma Dokunma pankartı açıyorlar.

3-Kartal Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu Veliler geride bıraktığımız dönem her pazartesi okul önünde eylem yaptılar. Okullarının içine açılan imam hatip sınıflarına karşı verdikleri mücadelede kazandılar. İmam hatip sınıfları taşında ve artık Milli Eğitim Vakfı Ortaokulunda imam hatip sınıfı yok.

4-Şişli Talatpaşa Ortaokulu: 2014 – 2015 Öğretim yılı başında okullarına açılan imam hatip sınıflarını velilerin mücadelesi ile kapatıldı.

5-Çekmeköy Çamlık Ortaokulu: Çekmeköy Çamlık Ortaokulu Çekmeköy Çamlık Orta Okulu'nda açılan iki imam Hatip Sınıfı ilçedeki imam Hatip okuluna taşındı. Kadıköy Yeşilbahar Ortaokulu 2015 - 2016 yılında geçen sene imam hatipe dönüştürülemeyen Yeşilbahar BİLSEM’e dönüştürülmeye çalışılıyor. Okullar açılmış olmasına rağmen, Yeşilbahar’a kayıt alınmamaktadır. Okulda BİLSEM dönüşümüne yönelik herhangi bir değişiklikte yapılmadı ve 6 ve 7. Sınıflara kayıt alınmaktadır. Açılan davayı ise mahkeme velilerin dönüştürme işlemine dair dava açmaya hakkı olmadığını öne sürerek reddetti. Veliler, davayı temyiz edecekler

6-Zeytinburnu Abay Ortaokulu: Abay'da ise, ilçe milli eğitim müdürü dönüştürme kararına karşı yapabilecekleri bir şey olmadığını; velilerin, öğrencilerin ve mahallelinin hassasiyetlerini hali hazırda il milli eğitim müdürüne ilettiklerini belirtti. İl Milli Eğitim Müdürü ise konuyu değerlendirenceğini belirtti. Okul dönüştürüldü ve öğrenciler taşımalı eğitime geçtiler. Okulda mevcudu 10-12 kişilik 6 sınıf açıldı. Kayıt yaptıramayan öğrenciler farklı okullara dağıtılıyor.

7-Kartal Öğretmen Selma Akay Ortaokulu: Veli-Der'in yaptığı açıklaya göre Kartal Öğretmen Selma Akay Ortaokulu'nda okul idaresi, velilere öğrencilere sınav yapacağını ve bu sınavda başarılı olan öğrencilerin okullarında öğrenim görmeye hak kazanacağını ve bu esnada okullarının imam hatipe dönüştürüleceğini, son olarak bu sınavın çok basit bir sınav olacağını ve bu şekilde öğrencilerin okullarından gitmelerine gerek kalmayacağını belirtmişti. Okul bu şekilde dönüştürüldü.

8-Kaptan Hasanpaşa İlkokulu: Kaptan Hasanpaşa İlkokulu ranta için yok edildi. Karar olmadığı halde imam hatip ortaokulu okula yerleştirildi. Okulun ismi değiştirildi. Velilere 2014-2015 eğitim yılında bunun geçici bir durum olduğu ve bu sene okula geri dönecekleri söylenmişti.

9-Tarihi Taksim Ortaokulu: İstanbul Beyoğlu’nda bulunan tarihi Taksim Ortaokulu kapatılarak, otel yapılmak isteniyor. Okul Müdürü İbrahim Özkul’un, okula yeterli talebin olmadığını belirterek okulun kapatılmasını istemesi üzerine, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği yazıyla Taksim Ortaokulu’nun Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi kapsamında uygulama oteline dönüştürülmesini istedi. Taksim Ortaokulunda iki yıldır planlı biçimde öğrenci sayıları azaltıldı. Kayıtlar sınırlı tutularak, öğrenci sayısı 350’den 260’a düşürüldü. 2013 Eylül ayında 15 şube ile başlayan okul 2014 Eylül ayında 8 şubeye düşürüldü. Binanın iki katı boş olmasına ve yeterli sayıda öğretmen ve öğrenci olmasına rağmen yeni şube açılmadı Öğretmen norm kadro fazlası durumuna getirildi. 27 olan öğretmen sayısı 14’e düşürüldü. 2 yıldır adım adım kapatılma hazırlığı yapılmıştır. Son olarak da ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün isteği doğrultusunda okul müdürü öğrenci azlığı gerekçe göstererek okulun kapatılması yönünde rapor hazırlandı.

10-Ahmet Mithat Efendi ve İshakağa Ortaokulu Ahmet Mithat Efendi Ortaokulu tadilatta iken İshakağa Ortaokulu'nu da tadilata almaya ve her iki okulu prefabrik bir binaya sıkıştırmaya çalışıyorlar. Veliler bunun için de mücadeleye başladı. İmza kampanyaları, eylemler, toplantılar devam ediyor.

Bu okulların dışında Güngören'de; Güngören Mehmet Akif Ersoy Şiir Mektebi, Tozkoporan Ortaokulu, Ergenekon İlköğretim Okulu, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, Mustafa Kemal Ortaokulu, Şiir Mektebi Ortaokulu ...

Tozkoparan Ortaokulu velileri ve Güngören halkı, Güngören bölgesindeki ortaokullardan 7'sinin imam hatip ortaokulu olması nedeniyle mücadele ediyor.



Karma eğitim hedef haline getirildi

Eğitimin dini kurallar çerçevesinde şekillendirilmesi için yıllardır yapılanlar Eğitim Sen tarafından hazırlanan raporda şöyle sıralanıyor: “Felsefe, bilim derslerinin sayısı azaltıldı. Otizmli çocuklara 2010’dan itibaren zorunlu din dersi getirildi ve en çok ihtiyaçları olan beden eğitimi ders saati azaltıldı. Okul öncesinde, hatta kreşlerde fiilen dini eğitim verilmeye başlandı. Eğitimde 4+4+4 dayatmasıyla ‘dindar’ ve ‘itaatkar’ nesil yetiştirme hedeflendi. Bütün okulları imam hatibe çevirmeye çalıştılar. Zorunlu din dersi ve ‘zorunlu seçmeli’ din dersleri dayatıldı. Reşit olmayan kız çocuklarına başörtüsü uygulaması getirildi. İmam hatiplere ayrıcalık tanındı. İmam hatip sayıları arttırıldı.

'MEB-Diyanet-Dini Vakıfların işbirliği'

Normal okullarda imam hatip sınıflarının açılması sağlandı. MEB-Diyanet-dini vakıflar iş birliği üzerinden imzalanan protokollerin sayısında ciddi artışlar yaşandı. Çeşitli projeler kapsamında okul öncesi ve ilkokul öğrencileri camilere götürüldü, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katılmaları zorlandı, okullarda dini içerikli yarışmalar arttırıldı. Eğitim bilimi ve çocukların sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıyan karma eğitim uygulaması açıkça hedef haline getirildi. İmam hatip liselerinde ve bazı lise türlerinde fiilen karma eğitim kaldırıldı. 19. Milli Eğitim Şûrasında eğitimi ve toplumu dinsel kurallara göre biçimlendirme anlamında son derece tehlikeli ve eğitim sistemi açısından sakıncalı kararlar alındı.”


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git