WikiLeaks kurucusu Julian Assange, 'The WikiLeaks Files' adlı yeni kitabında birçok bilinmeyeni gün yüzüne çıkardı. Assange'ın ifşa ettiği önemli belgelerden biri, Washington'daki Esad'ı devirme planlarının Arap Baharı öncesine dayandığını ortaya koydu. RT televizyonunun Going Underground programına katılan Assange, dün İngiltere ve Avustralya'da piyasaya sürülen, ABD'nin Ortadoğu'daki politikasına ilişkin diplomatik belgelerin yer aldığı kitabını anlattı.
KANIT 2006 YAZIŞMALARI
Washington-Şam hattında 2006'da yapılan yazışmaları kanıt olarak sunan Assange, "Suriye'ye ilişkin bilgi 2006 yılına ait. ABD'nin Şam Büyükelçisi William Roebuck, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetini devirme planlarının nasıl tartışıldığını sürekli anlatıyordu.
Plana göre hükümet üyeleri arasına paranoya yaratacak korku tohumları ekilecekti ve Şiilerle Sünniler karşı karşıya getirilecekti. İran, yoksul Sünnileri kullanacak ve Mısır ve Suudi Arabistan ile işbirliği yapacaktı" ifadelerini kullandı. WikiLeaks kurucusu, ABD'nin Suriye'de darbe endişesi yaratarak Şam hükümetinin aşırı tepki vermesini amaçladığını vurguladı.
'TÜRKİYE, SURİYE KRİZİNDE ÖNEMLİ BİR AKTÖR'
Assange, Suriye ve çevresinde olup bitenin iyi anlaşılması için bölgesel ittifaklara bakılması gerektiğini de dikkat çekti: "Suriye'nin çevresinde ABD'nin önemli müttefiklerinin bulunması, sorunun önemli parçalarından biri. Özellikle bölgeye silah 'yağdıran' Suudi Arabistan ve Katar dikkat çekiyor.
Türkiye de çok ciddi bir aktör. Bu ülkelerden her birinin bölgede üstünlük kurma hırsları bulunuyor. Aynı şekilde İsrail de pusuda bekliyor. Hiç şüphe yok ki, eğer Suriye'de istikrarsızlık yayılırsa İsrail, Golan Tepeleri'ni ele geçirecek ya da o bölgeye ilerleyecek bir pozisyonda olacak.