A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Dünyanın en güvenli 20 şehri

Kategori Kategori: Araştırma | Yorumlar 0 Yorum | 28 Ocak 2015 04:41:44

The Economist dünyanın başlıca büyük ve aynı zamanda güvenli şehirlerini sıraladı. Listenin başında Tokyo bunların başında geliyor. Japonya’nın başkenti olan şehir, kent şehirleri olan Singapur ve Osaka tarafından takip ediliyor. The Economist’in güvenli şehirler dizini 2015, suçlar açısından olmasa da bir çok unsur açısından güven teşkil ediyor. İşte burada güven teşkil edilen unsurlardan bir kaçı:



Dijital güvenlik:
Bu tedbir, şehirlerin siber güvenliğinin kalitesi, kimlik hırsızlığının sıklığı ve dijital güvenlikle ilişkili diğer faktöreler.

Sağlık güvenliği: Bu ölçü şehirde yaşayanların ortalama yaşam süresi veya hastanelerdeki yatal sayısının popülasyona yetebilirliği ile ilişkili.
 
Alt yapı güvenliği: Bu faktör yolların kalitesi, doğal facialardan ölen insanların sayısı gibi unsurları simgeliyor.
 
Kişisel güvenlik: Bu katagoride daha fazla yöresel güvenlik tedbiri; hırsızlık, polis sözleşmesinin seviyesi ve şiddet içeren suçlar gibi unsurları kapsıyor.
 
The Economist sıralama için 50 şehri inceledi ve aralarından kriterlerine en uygun şehirleri seçti. Bu şehirler arasından New york ve Los Angels dijital güvenliğe liderlik ederken, Zürih sağlık güvenliği ve alt yapıda liderliğini sürdürüyor.


Dünyanın en güvenli 20 şehri

1) Tokyo: 13.3 milyon nüfusuyla Tokyo, başarı sıralamasında en yoğun nüfuslu ve en güvenli şehir. O aynı zamanda dijital güvenlikte bir numarada yer alıyor. Kişisel güvenlikte ve yeraltı hizmetlerinde ise yoğun nüfusuna ve yaşanılan depremlere rağmen ilk beşi başkalarına bırakmıyor. Index’in listesine göre gelir sıralamasında birinci olan Tokyo’nun Gayri Yurt içi hasılası 30.000 dolar ve 50.000 dolar arasında değişmektedir. Gece hayatı ile ünlü olan Tokyo "Lost in Translation” filmiyle ismi ölümsüzleştirildi.

2) Singapur: Kişisel güvenlikte başı çeken Singapur, yerel suçların ( ev soygunları, diğer tüm hırsızlıklar gibi) az olması ile bu listeye oldukça iyi uyum sağlıyor. BBC’nin 2013te yaptığı açıklamada ‘Singapur herkes tarafından bilindiği üzere en küçük suça dahi oldukça ağır cezalar vermete belki de bu nedenle suç oranı oldukça düşük’ olduğunu rapor etti. Singapur aynı zamanda Dünyada en az cinayet işlenen ikinci ülke olarak biliniyor. Şiddet içerikli suçların kontrol altına alınmasıyla birlikte yerel polisin öncelikli amacı siber suçları azaltmak oldu. Başbakan Tony Tan Keng bahsedilen dijital güvenliği geliştirmek adına gerekli adımları attı ve ‘inşallah Singapur’u teknolojik açıdan zeki bir şehir haline getireceğiz’ dedi ve şehrin bunun için sermaye yapması gerektiğini belirtti. Ve son olarak Singapur Gayrisafhi yurt içi hasıla sıralamasında en yüksek paya sahip olarak dünyada başı çekiyor. (50.000 dolardan fazla)

3) Osaka: Japon şehri olan Osaka 2.6 milyonluk nüfusu ile, kişisel güvenlikte ve sağlık hizmetlerinde birinci sırada yer alıyor. Tokyo gibi Osaka da milli gelir açısından ikinci sırada yer alıyor. Ancak Osaka dijital güvenlik sıralamasında Tokyo’dan sonra geliyor çünkü siber güvenliğe yeteri kadar önem vermiyor.

4) Stockholm: İsviçrenin başkenti olan 909 bin nüfuslu şehir sıralamada yedinci olarak yer alıyor ve sağlık politikasında onuncu sıraya kadar geriliyor. Ancak Stockholm Asya’dan olmayan ve kişisel güvenlik sıralamasında ilk beşte yer alan tek şehir ola özelliğini taşıyor. Diğer avrupa ülkeleri gibi İsviçre de evrensel sağlık hizmetlerine sahip.

5) Amsterdam: 820 binlik nüfusuyla Amsterdam Marijuana’nın ve türevlerinin kanuni olması ile ünlü. bununla ilişkili midir bilinmez Amsterdam güvenlik açısından dünyada başı çekiyor. Ayrıca altyapı hizmetlerinin mükemmelliği ve yaygınlaşan bisiklet kültürü Amsterdam’ın alt yapı hizmetlerinde dördüncü sırada yer almasını sağlıyor. Şehir arabanın en az kullanıldığı şehirlerden biri olma ünvanını taşıyor.

6) Sidney: Avustralya’nın bir şehri olan Sidney 4.5 milyonluk nüfusu ile alt yapı güvenliği ve kişisel güvenlik sıralamasında ilk onda yer alıyor. Sidney dijital güvenlikte ve sağlık hizmetlerinde olan gecikmesine rağmen sıralamada 14. ve 17. olma başarısına sahip. Daily telegraph’ın haberine göre siber suçlarda en yüksek orana sahip olan Sidney için; Avustralyalılar internet dolandırıcılarını ve kimlik hırsızlarını yakalamayı birincil amaç edindiler.

7) Zurich: Zürih sıralamada sağlık hizmetlerinde ve alt yapı hizmetlerinde birinci sırada yer alıyor. Bunda takdire değer ve mükemmel ulaşım ağının da etkisi bulunuyor. Zürih aynı zamanda Singapurdan sonra milli gelirin en yüksek olduğu şehir olarak biliniyor. (50.000 dolar)

8) Toronto: Kanada’nın en popüler şehri olan Toronto, sıralamaya göre yaşam şartları ile dünyanın en yaşanılır şehri. Ayrıca sıralamada yer alan bilgilere göre alt yapı ve kişisel güvenlikleilk onda yer alıyor. ’Hollywood North’ (kuzey Hollywood) olarak sıfatlandırılmış Toronto

9) San Francisco: Mevcut durumda San Fransico alt yapı hizmetleri ile 10. ve dijital güvenlik sistemleriyle 8. sırada yer alıyor. Şehir aynı zamanda en yüksek ortalama gelirle 4. sırada yer alıyor.( 50. 000 dolar gayrisafi milli hasıla)

10) New York: New York Amerika’da güvenlik açısından sıralamaya girebilen tek eyalet. Aynı zamanda ıralamada sağlık güvenliği açısından ikinci, dijital güvenlik açısından üçüncü seçildi. 1990’larda günde ortalama 6 kişi cinayetten hayatını kaybederken bu oran şimdilerde çok düşük. Ancak şehirde halen terörist saldırısı veya siber savaş olma ihtimali çok yüksek gözüküyor. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda mühim altyapı kapatılabilir.

11) Hong Kong: Hong Kong dijital güvenlik açısından bakıldığında en güvenli dördüncü şehir seçiliyor, ancak altyapı güvenliğine bakıldığında sıralamada 40’a geriliyor. Şehirde yaşayan 7 milyon insanın büyük bir bölümü gecekondu mahallelerinde yaşamakta ve karayollarının çok kaliteli olmasına karşın Hong Kong yaya ölümü sıralamasında başı çekiyor. Ama yinede şehir kişi güvenliği açısından sıralamada altıncı seçiliyor. Hong Kong siyasal katılımı yüksek bir şehir olma özelliğini taşıyor ve geçen sene gerçekleşen demokrasi yanlısı protestolardan sonra polislerin devamlı devriye gezdiği bir şehir olma özelliğini gösteriyor.

12) Taipei: Tayvanın başkenti olan Taipei, yaşama kalitesien yüksek olan şehirler arasında 21inci sırada yer alıyor. Güvenlik bu şehirde bir problem olma özelliği taşıyor ancak yine de kişisel güvenlik açısından beşinci olma özelliğini taşımakta. Ve sağlık güvenliği açısından dokuzuncu sırada. Taipei hızlı ekonomik kalkınma konusunda merkez olma özelliği taşıyor. Şehir çok sağlam bir ulaşım ağına sahip, Ve bir çok semt kentsel gelişim içince.

13) Montreal: Montreal en çok yaşanılası ikinci şehir seçilme özelliği taşımanın yanı sıra en iyi altıncı altyapı güvenliğine ve en iyi onbirinci dijital güvenliğe sahip bir şehir. Montreal 4 milyon nüfusla Kanada’daki en büyük ikinci şehir ve Paris’ten sonra dünyada çok Fransızca konuşulan ikinci metropolü, Montreal Gazetesine göre, şehir üç yıl içinde yıpranmış yollarını ve köprülerini onarmak için 1 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor.

14) Barcelona: Sağlık güvenliği ve kişisel güvenlik açısından deniz kenarındaki İspanyol şehri olan Barcelona dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. Barcelona sofistike bir strateji yaparak yollarda ve metrolarda devriye gezen polis sayısını arttırdı. Bunun sonucunda üç yıl içindeki şehirde suç oranında yüzde 32 oranında düşüş yaşandı. Polis sayısının artışı şehirde yaşayan insanları da daha güvende hissetmelerine olanak sağladı.

15) Chicago: Chicago dijital güvenlik açısından dünyanın en güvenli onuncu şehri seçildi, ama halen şehirdeki şiddet suçu devam etmektedir. Bu suçu ortadan kaldırmak için, şehir için bir algoritma tasarladı; ‘heat list’ adını koydukları bir listeyle insanları suçlu yada mağdur olmaya meyilli olarak seçiyorlar. Daha sonra yetkili insanlar bu kişileri ziyaret edip ya o kişinin tutuklanma riski olduğuna dair ya da kurban durumuna düşebileceği riskine karşı uyarıyorlar.

16) Los Angeles: Los Angeles 3.8 milyon insan nüfusuyla dijital güvenliğe sahip olma kriterinde dünyada altıncı sırada yer alarak birçok Avrupa şehrinden daha iyi performans gösteriyor. Şehirde siber güvenlik öncelikler arasında yer alıyor. 2013 senesinde şehrin belediye başkanı Siber tecavüzünü yönetme merkezi kurup şehrin siber saldırılara karşı güvende olmasını sağladı. Los Angeles kişisel güvenlik konusunda sıralamada 23üncü olarak yer alıyor. ‘ Liderler dijital güvenlik konusunda gerçek dünyada olabilecek riskleri gözlerinden kaçıramazlar’ dedi biri. 2014 senesinde Los Angeles on yıldır ilk defa suç oranı çok arttı. Öncelikle şiddet suçu Amerika’nın genelinde olduğu gibi düşmektedir.

17) Londra: Dijital güvenlik açısından Londra Avrupa şehirleri arasında en güvenli 16. Şehir olarak yer alıyor. 8.3 milyon nüfuslu şehirde suç oranının azaldığı görülüyor. 2014 yılında hırsızlık 40 yıllık bir zaman zarfında en az orandaydi.

18) Washington DC: Amerika`nın başkenti olan Washington DC varlıklı olmasının yanı sıra da çok güvenli, geliri yüksek şehirler arasında yedinci sırada yer alıyor. Kişisel güvenlik açısından on yedinci, dijital güvenlikte 15 ve yaşanabilecek en iyi yer açısından sekizinci sırada yer alıyor. Cinayet oranı 2014 senesinde düşüşe geçmekle birlikte, uzun vadede de suç oranının azalacağı beklenmektedir. Forbes dergisinde ki bir emlak haberine göre şehir en rahat şehir olarak ünlenmiştir.

19) Frankfurt: Almanya’daki en büyük beşince şehir olan Frankfurt 691,518 insan nüfusuna sahip olmaktadır. 2011 senesinde Bloomberg Frankfurt’u en kaliteli yaşam sıfatına uygun gördü, şehir birçok bahçeli restorantları ve nehrin yanındaki yürüyüş yollarıyla da bilinmektedir. 4 milyon nüfuslu şehir altyapı güvenliğinde 50 şehirlik listede ikinci en güvenli şehri olarak biliniyor. Ve aynı listede kişisel güvenlik açısından sekizinci sırada yer alıyor. Ölüm yaşının 86 olması, bu şehir için bir tesadüf olamayacak kadar belirgin bir durum. ‘güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşamak kesinlikle yaşam kalitesini ve ömrünü uzatan bir faktör’. Deniliyor. Güvenlik ve yaşam masrafları söz konusu olduğunda şehir dünyada en çok yaşanılası şehirler arasında altıncı sırada yer alıyor.

20) Montreal : Montreal en çok yaşanılası ikinci şehir seçilme özelliği taşımanın yanı sıra en iyi altıncı altyapı güvenliğine ve en iyi onbirinci dijital güvenliğe sahip bir şehir. Montreal 4 milyon nüfusla Kanada’daki en büyük ikinci şehir ve Paris’ten sonra dünyada çok Fransızca konuşulan ikinci metropolü, Montreal Gazetesine göre, şehir üç yıl içinde yıpranmış yollarını ve köprülerini onarmak için 1 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor.

 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

Hollanda'da kadın düşmanlığına dikkat çekmek için öldürülen ‘cadılar’ anısına anıt dikilecek.
'Dezenformasyon Yasası' bilançosu
Merkel anılarını kaleme aldı…
Avustralya'da 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı
TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git