A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

2014'te Türkiye'nin en önemli sorunları

Kategori Kategori: Araştırma | Yorumlar 0 Yorum | 20 Ocak 2015 15:34:01

Türkiye'nin en önemli sorunu 2014'te de işsizlik oldu. Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl gerçekleştirilen, "Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması" 2014 yılı sonuçları Türkiye'deki değişen kamuoyu nabzını ortaya koymaya devam etti. Araştırmaya göre Türkiye'de 2014'te halk ekonomik sıkıntı ve işsizliği konuştu. Terör sorunu yine kamuoyu gündeminde yerini alırken, siyasette tüm liderlerin şahsi başarısı düştü.

Ankete katılanların yüzde 50,3'ü paralel yapının varlığına inanmakla birlikte, bunu sorun olarak görenlerin oranı 3,6'da kaldı. Katılımcıların yüzde 38,4'ü, 17-25 Aralık 2013 operasyonlarının hükümetteki yolsuzlukları ortaya çıkarma girişimi olduğunu düşünüyor. Türk halkı yüzde 79,3 ile en iyi yönetim biçimini parlamenter sistem olarak görüyor.



Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zaim ve İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Banu Baybars Hawks düzenledikleri basın toplantısı ile üniversite tarafından her yıl gerçekleştirilen, "Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması" sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.

"Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması",  4-14 Aralık 2014 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 26 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri 1.000 kişi ile yüz yüze olarak politika, ekonomik gelişmeler, Türkiye ve uluslararası gündem konularında soruları içeren anket ile gerçekleştirildi.

Muhafazakarlık artıyor

Ankete katılanların yüzde 37,1'si "Kendinizi siyasi açıdan nasıl tanımlarsınız?" sorusuna  'muhafazakar' olarak yanıt verirken,  yüzde 16,5'i Cumhuriyetçi-Kemalist olduğunu belirtti. Soruya yanıt verenlerin yüzde 20,2'si ise kendisini milliyetçi olarak tanımladı. Araştırmadaki "Kendinizi etnik olarak nasıl tanımlarsınız" sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 59,7'si "Türk" yanıtını verirken, yüzde 10,3'ü "Kürt" tanımını seçti. Ankete katılanların yüzde 15,5'inin "etnik köken" kavramının anlamını bilmedikleri anlaşıldı.



İşsizlik ve ekonomi en büyük sorun

"Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusunda ise bu yılda işsizlik oldu. Geçen yıl "Türkiye'nin en büyük sorunu ne?" sorusuna işsizlik yanıtı verenlerin oranı yüzde 29,3'den yüzde 33'e yükseldi.  Ankete katılanların yüzde 12,8'i en büyük sorun olarak ekonomik krizi, yüzde 5,5'i hayat pahalılığını, yüzde 6,4'ü ise gelir dağılımındaki eşitsizliği gösterdi. Türkiye'nin en önemli sorununu işsizlik ve ekonomiye ilişkin gelişmeler olarak görenlerin toplamı ise yüzde 57 oldu.  Terör sorunu ise 2013 yılına göre hızlı bir yükseliş ile yüzde 4,7'den yüzde 13,9'a çıktı. Türkiye'deki en büyük sorunu Paralel Yapı olarak görenlerin oranı ise 3,6 düzeyinde kaldı.  Yolsuzluk ise sorun olarak gözükmedi (yüzde 0,7).

Ekonomik sıkıntılar artıyor

Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi sorusunun yanıtlarında ise bu yıl olumsuz etkilenmede çok hızlı bir yükseliş yaşandı. Ankete katılanların yüzde 45,3 son bir yılda ekonomik olarak daha kötü duruma geldiklerini belirtti. Bu oran 2012'de 1,6, 2013'de ise 2,5 düzeyinde kalmıştı. Ankete katılanların 34,8'i hükümetin ekonomi politikalarını başarılı bulurken, yüzde 43,7'si başarısız buldu. Araştırmadaki "Son bir yıldaki ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi?" sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 31,3'ü olumlu veya olumsuz olarak bir değişiklik olmadığını belirtirken; yüzde 5,8'i "kendimi-ailemi geçindiremedim" yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 7.1'i ise ekonomik olarak daha iyi durumda olduğunu belirtti.

Terör için askeri yöntem

Ankette geçen yıla göre en belirgin değişiklik terör sorularına verilen cevaplarda oldu.  Terör sorununu çözmede en etkili yöntem sorusuna ankete katılanların yüzde 30,9'u siyasi yöntemler yanıtını verdi. Bu oran geçen yıl 35,8 oranında gerçekleşmişti. Aynı soruya askeri yöntemler yanıtı verenlerin oranı 2013'de yüzde 35,9 iken, 2014 yılında yüzde 39,2 düzeyine çıktı. 2013'de yüzde 13,2 olan ekonomik önlemler seçeneğini seçenlerin oranı 2014'de yüzde 9,1 oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı başarılı bulanların oranı yüzde 43,5, başarısız bulanların oranı ise yüzde 35,9 düzeyinde gerçekleşti. Ankete katılanların yüzde 37,5'i Cumhurbaşkanlığı'nın Çankaya'dan taşınmasına olumlu bakarken, yüzde 48'i olumsuz baktığını belirtti. Ankete katılanların yüzde 37,6'sı yeni Cumhurbaşkanlığı Binası'nın ülke kaynaklarının israfı olduğunu belirtirken, yüzde 33,2'si Türkiye'nin gücünü gösterdiğini söyledi.

Siyasete ilişkin sorulara verilen yanıtlara göre; hükümeti başarılı bulanların oranı 1 puan artarak 36,7'ye çıkarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu başarılı bulma oranı yüzde 33,8 oldu. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Başbakanı başarılı bulma oranı yüzde yüzde 38,7 idi.  

 Ana muhalefet partisi CHP'yi başarılı bulanların oranı yüzde 19,6'dan yüzde 15,4'e indi.  CHP'yi başarısız bulanların oranı ise yüzde 64,4'ten yüzde 67,9'a çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu başarılı bulanların oranı da 19'dan yüzde 13'e indi. Başarısız bulanların oranı ise yüzde 70,2'ye yükseldi.

Kararsızların da içine dağıtıldığı son anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 42,1'i bugün seçim yapılacak olsa AKP'ye oy vereceğini belirtirken, yüzde 23,4'ü CHP'ye, yüzde 14,3'ü MHP'ye, yüzde 9,1'i ise HDP'ye oy vereceğini söyledi. Oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 10,6 oldu.

En çok güvenilen kurum yine ordu oldu

Orduya olan güven 51,7'den 57,7'ye yükselirken yine en güvenilen kurum Ordu oldu. Cumhurbaşkanlığı kurumuna güven oranı yüzde 40,7'den 40,5 düzeyine düşerken, polis ve kolluk güçlerine güven ise 35,3'den yüzde 39,5'e çıktı.  

Basının özgürlüğünde güven kaybı

Ankette yer alan demokrasi ve özgürlük konusundaki sorulara verilen yanıtlara göre;  geçen yıllara göre en önemli fark medyanın özgürlüğü konusunda oldu. "Türkiye'de düşünce özgürlüğü vardır" ifadesine "Evet" diyenlerin oranı yüzde 30,8'den 27,5'e inerken, "Türkiye'de basın özgürdür" cümlesine "Evet" diyenlerin oranı yüzde 38,5'den, yüzde 24,6'ya indi. Türkiye'deki demokrasiye ilişkin sorulara ise katılımcıların yüzde 12,9'u, "Demokrasi yoktur", yüzde 30,3'ü "Demokrasi zayıflamaktadır", yüzde 31,4'ü "Demokratikleşmekte olan bir ülkedir" yüzde 20'si ise "Demokratik bir ülkedir" yanıtını verdi.

Yargı siyasallaşıyor yanıtı

Katılımcıların yüzde 58,7'si Türk yargısının siyasallaştığını düşünürken, yüzde 24,2'si siyasallaşmadığı yanıtını verdi. Ankete göre, hükümetin dış politika performansını başarılı bulanların oranı yüzde 32,5. İsrail hala Türkiye için tehdit olarak görülen ülkeler sıralamasında ilk sırada yer almakla birlikte, son zamanlarda yaşanan siyasal gelişmeler ABD ile dış politikada işbirliği yapılması isteğini olumlu yönde etkiledi.

Hükümetin Kobani konusundaki görüşlerini destekleyenlerin oranı yüzde 19,1'de kaldı. IŞİD'in terör örgütü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 93,2 ve IŞİD'in Türkiye için tehdit olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 82,3.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

Hollanda'da kadın düşmanlığına dikkat çekmek için öldürülen ‘cadılar’ anısına anıt dikilecek.
'Dezenformasyon Yasası' bilançosu
Merkel anılarını kaleme aldı…
Avustralya'da 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı
TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git