Dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilirken mahkemelerin 2010'da 4, 2011'de 36, 2012'de 43, 2013'de 42 ve 2014 yılının ilk altı aylık döneminde 24 olmak üzere toplam 149 adet yayın yasağı kararı aldığı ortaya çıktı. Meclis’te son 30 yılda 38 soruşturma komisyonu kuruldu. Hiçbir soruşturma komisyonunun çalışma döneminde yayın yasağı için yargıya başvurulmadı ve böyle bir karar alınmadı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın verdiği yanıt, 4.5 yılda mahkeme kararlarıyla verilen yayın yasağının bilançosunu ortaya koydu.
Arınç, yayın yasaklarının; geçici yayın yasağı olarak Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun “Olağanüstü Dönemler” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrası gereği Başbakan ya da görevlendireceği bakan tarafından verildiğini, bununla birlikte gerek ceza gerekse hukuk mahkemeleri olmak üzere bağımsız mahkemeler tarafından, görülmekte olan bir davaya ilişkin taraf talebi halinde veya talep olmaksızın yayın yasağı kararlarının verilebildiğini söyledi.
4.5 YILDA 149 YAYIN YASAĞI
1 Ocak 2010-19 Haziran 2014 tarihleri arasında 6112 Sayılı Kanunun “Olağanüstü dönemlerde yayınlar” başlıklı 7’inci maddesi kapsamında Başbakanlık tarafından Dışişleri Bakanlığındaki bir toplantıya ilişkin ses kayıtlarıyla ilgili olarak bir kez geçici yayın yasağı getirildiğini belirten Arınç, aynı konuda mahkemelerce de verilmiş yayın yasağı kararlarının mevcut olduğunu söyledi.
1 Ocak 2010-19 Haziran 2014 tarihleri arasında mahkemelerce verilen ve Üst Kurulun web sitesinden duyurulan yayın yasağı kararlarının toplam sayısının 149 olduğunu belirten Arınç, yayın yasağı kararlarının büyük bölümünün boşanma, cinayet, çocuk istismarı gibi davalara dayandığını ifade etti.
YAYIN YASAĞI EN ÇOK 2012’DE VERİLDİ
Arınç, yıllar itibariyle mahkemelerin yayın yasağı kararlarının; 2010 da 4, 2011 de 36, 2012 de 43, 2013 de 42 ve 2014 yılının ilk altı aylık döneminde 24 olmak üzere toplam 149 adet olduğunu açıkladı.
30 YILDA 38 KOMİSYONA YAYIN YASAĞI ÇIKMADI
Öte yanan Meclis’te son 30 yılda 38 soruşturma komisyonu kuruldu. Hiçbir soruşturma komisyonunun çalışma döneminde yayın yasağı için yargıya başvurulmadı ve böyle bir karar alınmadı. AKP’nin ilk iktidar dönemi olan 22’nci dönemde 5 komisyondan 5 Yüce Divan kararı çıktı. Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve eski bakanlar Recep Önal, Cumhur Ersümer, Zeki Çakan, Güneş Taner, Koray Aydın, Yaşar Topçu, Meclis’in Yüce Divan’a gönderdiği son bakanlardı.
AKP BUNLARA YAYIN YASAĞI GETİRDİ
Yayın yasakları son yıllarda hayatımıza AKP sayesinde girdi.
O yayın yasaklarınan bazıları şöyle:
-PKK’nın Dağlıca ve Aktütün baskınlar
-Futbolda “şike davası”
-KPSS’de kopya skandalı
-Gezi Parkı direnişine canlı yayın yasağı
-Reyhanlı saldırısı
-17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk opasyonu
-Reza Zarrab ve Ebru Gündeş için yayın yasağı;
-MİT yasası için yayın yasağı
-Dışişleri Bakanlığı’nda dinlemeler
-301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciası
-IŞİD’în Musul Konsolosluğunu basarak 40 diplomatı rehin alması
-Bingöl Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu’nun şehit oldukları saldırı