Türkiye’de bulunan en eski insan kalıntısının tarihlendirilmesi, Türkiye’nin Avrupa ve Afrika arasında geçiş yolu olduğu teorisini güçlendirdi. Türk ve Fransız bilim adamlarının ortak çalışması, Denizli’nin Kocabaş bölgesinde bulunan insan kalıntısının en az 1 milyon-1,1 milyon yaşında olduğunu gösterdi. Bu tarihlendirme, insanların nereden dünyaya yayıldığına ve göç yoluna ışık tutuyor.
TÜRKİYE’NİN EN ESKİ İNSANI
İnsanların Afrika’dan Avrupa ve Asya‘ya yayılma süreci, özellikle Doğu Asya (Endonezya, Çin) ve Batı Avrupa arasındaki ilişki, kalıntıların azlığı nedeniyle halen çok az biliyor. Bu nedenle daha önce Denizli’deki bir mermer ocağında bulunan ”Türkiye’nin en eski insanının” ayrıntılı tarihlendirilmesi sabırsızlıkla bekleniyordu. Bilim adamları, bu eski insanın yaşına, kafatası ve bulunduğu iki katman arasında yer alan travertenlerdeki oluşumların özel bir yöntemle ayrıntılı incelenmesi sonucunda ulaştı.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI DERGİDE YAYIMLANDI
Pamukkale Üniversitesi’nden Mehmet C. Alçiçek’in bulduğu kafatası, 1 milyon-1,6 milyon yıl önce yaşamış Etiyopyalı insan kalıntılarına morfolojik olarak çok yakın, dolayısıyla bu bulgu, Homo erectus’un, 1 milyon-1,3 milyon yıl önce İspanya, Fransa ve İtalya’ya ilk göç dalgasına işaret ediyor. Araştırmanın sonuçları ‘‘Earth and Planetary Science Letters’‘ dergisinde yayımlandı.
Kaynak : Arkeologlar Derneği