UNESCO’nun yayımladığı rapora göre, dünyada 57 milyon genç temel eğitimden mahrum. 175 milyon gencin okuma yazma bilmediği belirtilen raporda, dünyadaki tüm çocukların temel eğitim ihtiyacının karşılanması için en az 70 yıla ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Birleşmiş Milletler’in desteğiyle yapılan araştırma, özellikle Güney ve Batı Asya’da yaşayan 57 milyon çocuğun resmi eğitimden yoksun olduğunu ortaya koydu.
BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) hazırladığı rapora göre dünya genelinde eğitime her yıl 129 milyar dolar bütçe ayırılıyor ancak öğrencileri başarısız kılan niteliksiz eğitim nedeniyle bu bütçenin yüzde onluk kısmı çöpe gidiyor.
175 milyon genç okuma yazma bilmiyor
Dün yayımlanan rapora göre, yoksul ülkelerdeki her dört çocuktan biri okuma yazma bilmiyor. Bu ülkelerde yaşayan yaklaşık 175 milyon genç insan, ki dünya genç nüfusunun yarısına eşit, bir cümlenin tamamını dahi okuyamıyor. Buna karşın 5.2 milyon öğretmen işe alınmayı bekliyor.
Rapor, 2072 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerde yaşayan yoksul kadınların tamamının okur-yazar olmasını ve bir sonraki yüzyıla kadar Afrika’daki genç kızların ortaokulu bitirmesini öngörüyor.
Rapora göre Afrika’da yaşayan her beş çocuktan yalnızca biri temel okuma ve matematik derslerini alabiliyor. Bölgede her yüz çocuğa yalnızca 2.2 öğretmen düşüyor.
Afrika’nın yanında Pakistan da eğitim koşullarının çok kötü olduğu ülkelerden bir tanesi ve buradaki çocukların yarısından azı temel okuma ve matematik derslerini alabiliyor. Azınlıkların yaşadığı dil sorununun yanında burada da nitelikli öğretmenlerin yetersizliği en büyük sorun. Gelişmiş ülkelerde yürütülen eğitim politikalarının bile yoksul ülkelerden gelen göçmenlerin içinde bulunduğu önemli bir azınlığı kapsayamadığına dikkat çekiliyor.