İstanbul Boğazı’na alternatif olarak yapılması planlanan Kanal İstanbul için ODTÜ Deniz Bilimleri öğretim üyesi Prof. Emin Özsoy, “Yapılırsa bölgenin iklimi dahi değişecek” dedi. Çılgın Proje olarak da adlandırılan Kanal İstanbul projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından düzenlenen bir panelde değerlendirildi. Projenin hukuki, kentsel ve ekolojik yönleriyle tartışıldığı panele 8 akademisyen katıldı.
Konuşmacıların ortak söylemi tüm ekosistemi ilgilendirecek proje hakkında resmi olarak en ufak bir bilgi olmadığını belirtti.
Panelin yöneticisi Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, Kanal İstanbul da dahil olmak üzere son dönemde 21 mega projeden söz edildiğini, bunun için 138 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç olduğunu söyleyerek Kanal İstanbul için de 10 milyar dolarlık bir bütçenin kullanılacağını belirtti.
Kanal İstanbul’la ilgili resmi bir bilgi alamadıklarını aktaran Prof. Tarhanlı, ellerindeki tek bilginin basına yansıyanlar olduğunun altını çizdi.
‘Çatlak ve felaket bir proje’
ODTÜ Deniz Bilimleri’nden Oşinograf Prof. Dr. Emin Özsoy Kanal İstanbul’un insan eliyle yaratılmış bir felaket olacağını söyledi. İstanbul’da tek yeşil alanın kuzeyde olduğunu ve Kanal İstanbul ve mega projelerle tehdit altında olduğunu söyleyen Özsoy, “Bir arkadaşım ‘uzaydan bir çatlak gibi görünecek diyor’ Evet bence de çatlak bir proje” dedi.
İTÜ Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise Kanal İstanbul’u deprem riski açısından değerlendirdi. Projenin büyük bir doğa tahribatına yol açacağını anlatan Görür, şunları anlattı: “Tüm bunlara rağmen evet yapılabilir. Ancak ne için? Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmiyor. İnanılmaz bir kazı, dolgu, gürültü, kirlilik olacak. Doğu Trakya’nın neredeyse tüm drenaj sistemi etkilenecek. Yeraltı suları etkilenecek. Kanal İstanbul demek daha fazla yapı daha fazla göç demek. Olası deprem riski açısından da daha fazla kayıp demek.”
WWF Türkiye ’den Doğa Koruma Uzmanı Dr. Sedat Kalem ise Kanal İstanbul’un geçeceği planlanan tahmini güzergâhtaki flora ve faunayı anlatarak projenin yapacağı tahribatı anlattı. Projenin yalnız kanal olarak düşünülmemesi, 3. havalimanı ve 3. köprü ile birlikte kuzey otoyolu projesiyle birlikte düşünülmesi gerektiğini anlatan Dr. Kalem, İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki kuzey ormanlarının yok olacağını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikret Adaman, Mimar Sinan Mimarlık Fakültesi, Şehir Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hürriyet Öğdül, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Nilüfer Oral ve Yrd. Doç. Dr. Dolunay Özbek de projeyi ekonomi , çevre hukuku ve uluslararası hukuku açısından değerlendirdi.