CHP'li Özgündüz'ün, "Duran adam eylemine AİHM nasıl bakar" sorusuna bakanlık yetkilileri fıkraları aratmayacak bir cevap verdi. Anayasa Komisyonu bünyesinde kurulan Demokratikleşme Paketi Alt Komisyonu, demokratikleşme tasarısındaki nefret suçları, özel okullarda Kürtçe eğitim, yer isimleri ve toplantı, gösteri yürüyüşlerindeki ihlalleri içeren düzenlemeler için ilgili bakanlıkların temsilcilerini dinledi.
Alt komisyonda, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve ihlaller nedeniyle AİHM'de Türkiye hakkında 60 civarında dosya bulunduğu belirtilirken, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz'ün, "duran adam" eylemine ilişkin sorusuna Adalet Bakanlığı bürokratlarından çarpıcı yanıt geldi.
Eylemlerdeki polis kayıtları
Özgündüz'ün "Kolluk güçlerinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerine müdahalesinde orantısızlık var. Duran adam eylemine AİHM nasıl bakar, cezalandırılmalı mıdır?" yönündeki sorusuna Adalet Bakanlığı yetkilileri, "Tabii ki barışçıl gösteridir, şiddet içermeyen bir eylemdir. Ancak etrafında oluşan kalabalık kamu düzenini bozabilir" karşılığını verdi. Özgündüz ise Gezi olaylarında duran adam eylemi yapan ve destek verenler için "ama o süreç polis bunları toplayıp götürdü, ne olacak şimdi?" diye konuştu. Bürokratlar bu sözleri üzerine sessiz kalmayı tercih etti.
Alt Komisyonda, tasarıda, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde alınan ses ve görüntü kayıtlarının suç delillerinin toplanması dışında kullanılamayacağı hükmü bulunduğunu anımsatan Özgündüz, "Peki bunlar kullanılırsa ne olacak? Buna ilişkin önleyici bir hüküm yok" uyarısında bulundu. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı yetkilileri ise, "Böyle bir durum görev suistimaline girer ve TCK kapsamında değerlendirilir. Özel hayatın gizliliğinin de ihlali olur" karşılığını verdi.
Bu arada Özgündüz, siyasi partilerin düzenleyecekleri mitingleri nerede yapacaklarına ilişkin kararı verecek olan kurulda o yerin belediye başkanının da bulunması önerisinde bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri "mantıklı öneri, zenginlik olur nihayetinde yereli iyi biliyor" diyerek olumlu yanıt verdi.
Köy isimlerinin değiştirilmesi
Yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi konusunda da MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Nerede duracak bu değişiklik? Karışıklığa neden olur mu" sorusunu yöneltti. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Olumlu bakıyoruz. Halkın talebi önemli olacak. Zaten 'biz bu isimden memnunuz' diyenler başvuru yapmayacağı için değişmeyecek. İsmin değişmesi için o bölge halkının onayı ile başvuru yapılması gerekiyor" yanıtını verdi. Korkmaz ise, "Biz olumlu bakmıyoruz" dedi.
Kaynak : ÖNDER YILMAZ | Milliyet
İlgili haber :
Duran Adam ile bir söyleşi: Vatan diye bir şey kalmadı ki!