Valilik önemli bir unvandır. Eğer bir Vali herhangi bir şey söylüyorsa ve yetinmeyip söylediği kelimenin anlamını da açıklıyorsa inanmak gerekir. Bu bağlamda Adana Valisi, DHA muhabirine verdiği mülakatta "Ben g.vat kelimesini kullanmam. Kavas demiş olabilirim!" diyorsa öyledir.
Hele hele Hüseyin Avni Coş, kavas kelimesini "yürüyen, hizmet eden, gezinen adam" anlamında söylediğini ve sık kullandığını belirttiyse kelime onun anlattığı şekilde kabul edilmelidir.
Aksini düşünmek büyük haksızlık olabilir.
Ben de Sayın Coş’un kullandığı şekilde konuyu ele aldım ve “en büyük kavasın” Hüseyin Avni Coş olduğuna kanaat getirdim.
Bence kendisi “baş kavas” olarak tanımlansa yeridir.
Zira “baş kavas Coş”, Isparta’da doğmuş, Ege Üniversitesi’ne devam etmiş ve Ankara SBF’den mezun olmuştur. Yani “gezinen adam” olarak ne kadar büyük bir “kavas” olduğunu ispatlamıştır. İlim Çin’de olsa gidecek kadar azimli olduğu daha öğrencilik yıllarından bellidir.
“Hizmet eden” anlamında bir kavas olarak, Akkuş, İmranlı ve Şirvan ilçesi kaymakamlıkları yapmıştır. Gencecik bir adamken bile ne kadar büyük bir kavas olacağının işaretlerini vermiştir.
Sayın Vali, yaptığı “hizmetler” sonucunda Olağanüstü Hal Bölge Vali Yardımcılığı’na, İçişleri Bakanlığı APK Kurulu ve Sivil Savunma Genel Müdürlükleri’ne Daire Başkanı olarak atanmış bir kavastır.
Kavas olmaktan yani hizmet eden, gezinen, yürüyen olmaktan asla vazgeçmeyen Vali Coş, kendisine “baş kavas” denmesini sağlayacak önemli görevlerde bulunmuş 1995 yılında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğine, 1996 yılında Mülkiye Başmüfettişliği’ne getirilmiştir.
Vali Coş, tam bir kavastır. Yani “yürüyen adamdır”. Nerede hizmet edeceği bir boşluk varsa oraya gitmiştir. Kariyer basamaklarını zıplayarak değil yürüyerek, adım adım tırmanmıştır. Kavas olmanın hakkını vermiştir.
30.01.2003 Tarih ve 2003/5221 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Bingöl Valiliğine atandığında hizmet etmeye, yürümeye ve gezinmeye yani kavas olmaya devam etmiştir. “Genç Girişim ve Yönetişim Birliğince” “Yılın Valisi” seçilmesinin sebebi de kavas olmasıdır.
Kavas olmak budur. Hizmet etmek, kariyer basamaklarını yürümek, diyar diyar gezinmek budur.
Vali Coş, Aksaray’a vali olduğunda da gezmekten, hizmet etmekten ve yürümekten vazgeçmemiştir. Adeta “kavaslık tarihine” geçmek istemektedir.
Kırklareli Valiliği, Aydın Valiliği ve son olarak Adana Valiliği hep kavas olmak sebebiyledir. Hizmet etmenin, yürümenin ve gezinmenin ödülüdür.
Tüm bu hizmetler, diyar diyar gezmeler, karış karış yürümeler neticesinde “baş kavaslık” en çok Sayın Vali’ye yakışır.
Aranızdan bazıları kendi ilindeki valinin hizmet, yürüme ve gezme konularında Vali Coş’tan daha büyük “kavas” olduğunu iddia edebilir.
Ben onların görüşlerine de saygı duyarım. Bizim Valimiz daha büyük “kavas”tır denmesine sesimi çıkarmam. Herkesin kendince kavas olmaya uygun gördüğü bir Vali olabilir.
Ama Hüseyin Avni Coş, benim için “baş kavas”tır.
Kendisine hizmet etme, yürüme ve gezinme konularında başarılar diliyor, onun bu çabasını takdir etmeyenlerin ağızlarına kırmızıbiber sürülmesini öneriyorum.
Genç kavas adaylarına da çok hizmet ederlerse, yeterince yürürlerse ve gezinirlerse bir gün “baş kavas” olabileceklerini hatırlatıyorum.
Malum, bu devirde gerçek bir kavas kolay yetişmiyor. Baş kavas olmak için çok ama çok çalışmak, kavas olmanın hakkını her fırsatta vermek gerekiyor.