YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, devlet üniversitelerini paralı hale getirmeyi istediklerini söylemiş. Kısaca Özcan'a göre parası olanlar üniversiteye gitmeli, diğerleri "ara eleman" ihtiyacını karşılamalı.
Devlet üniversitelerini paralı yapmak istediklerini söyleyen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan "Amaç, sadece belli sayıda insanı üniversiteye taşımak olabilir. Okullar bedava. Hiçbir yerde görülmemiştir" demiş. Haklıdır.
YÖK tarafından kurulan Ulusal Öğrenci Konseyi'nin genel kurulu sonrası öğrencilerle sohbet eden Özcan, bir öğrencinin, "Herkes üniversite mezunu olmalı mı?" sorusuna, "Hayır, olmamalı" yanıtını vermiş. Doğrudur.
Herkesin üniversiteye yöneldiğini belirten Özcan, bu sözlerini şöyle açmış: "Okullar bedava. Hiçbir yerde görülmemiştir. Şunu yapmak istiyoruz: Üniversiteleri paralı yapalım, ihtiyacı olana burs verelim. Hiç olmazsa üniversiteler ayağının üzerinde dursun. Sonra, insanlar çalışınca bu parayı geri ödesin. Aynı Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan alınan kredi gibi. İsteyene 8-10 bin YTL kredi versek, sonra bunu bize geri ödese. Neyse borcu... ABD'de olduğu gibi, mezuniyetten sonra ödesin. Bunun ideali, hiç kimseyi üniversiteye taşımamak. Sadece belli sayıda insanı taşımak. Diğerlerini, yüksek teknik okullara ve yüksek meslek yüksekokullarına yönlendirmek. Ara elemana ihtiyaç var. İstihdam sorunu çözülür."
Üniversiteleri tamamen piyasacı mantığa açmayı hedefleyen ve Başbakan'ın "ben bu ülkeyi pazarlamakla mükellefim" sözlerine paralel bir mantığı yansıtan, her türlü yasağa karşı olduğunu söyleyen YÖK başkanını acaba Cumhurbaşkanı mı atadı başbakan mı? Yoksa farkı yok mu?
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, vurguladığı bir konu da "yükseköğretimin özelleştirilmesi". Bu da doğru.
Dünyada hapishaneler, ordular, eğitim, yollar, enerjinin üretimi, su -ki bize bedava olarak öğretilmişti- aklınıza ne gelirse özelleşirken, Türkiye’nin nesi eksik?
Türkiyenin nesi mi eksik dedim. Söyle bir bakalım:
Planlama var mı? Konumuzla ilgili olduğu için özelikle eğitimde planlama var mı? Milli Eğitim Bakanlığı 2028`de Türkiye’de şu veya bu mühendisine ne kadar gereksinim duyacak biliyor mu? Devlet Planlama mı biliyor? Bir yerlerde bu planlamalar yapılıyorsa, umarım 2007 yıllı enflasyon oranlarına benzemiyordur. %209 sapmaya dünyanın hiç bir yerinde planlama denmez.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan 'ın verdiği örnekteki ABD’de -ki nedense hep ABD örnek gösterilir- meslek sahibi bir doktorun veya mühendisin yıllık geliri nedir? Bir fikri var mı? Yoksa var da fikri firar durumda mı?
ABD’de bu kişinin aldığı bursu ödemesi için kaç ay çalışması gerekiyor? Türkiye’deki örnekler kaç ay çalışacak, o da iş bulursa?
Sonuç olarak her mahallede açılan üniversitelerimizin paralı olması, önümüzdeki on yıllar içinde parası olanların okuyabildiği bir sisteme doğru yönelecektir. Kalite konusunda ise söylenecek pek birşey yok. Dünyada açıklanan raporlar Türkiye’deki üniversitelerin durumunu gösteriyor.
Bir de şunu unutmayalım. Türkiye’de yabancı sermaye için yapılmadık cambazlık kalmadı. Eğitim sektörü de bu konu için güzel bir alan olacaktır. Eminin ABD, İngiltere başta olmak üzere bir çok şirketin bu konuda ağızlarının suyu akıyordur.
70 Milyonun 14 milyonunda yeşil kart olan bir ülkede üniversiteyi paralı yapmaktan sözetmek gerçekten fikri firardır.
adamlar neden üniversiteleri paralı yapıp daha çok insanın okumasını, bilgiyle donanmasını önlemesinler ki... abi, senin gibi bilgili , bilinçli insanlar bu cahillerin işlerine çomak soksun , laikliğe, demokrasiye vuracakları her darbeyi önlesin, saltanatlarını sorgulasın diye mi...