A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Türk Eğitim-Sen : Öğretmenler çözüm sürecine destek vermedi!

Kategori Kategori: Araştırma | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A.Ulak | 02 Mayıs 2013 21:51:02

Öğretmenler, çözüm sürecinin terör örgütü PKK ile yürümeyeceğine inanıyor. Çözüm sürecinin sonunda terörün daha da güçleneceğini düşünen öğretmenler, hükümetin çözüm için süreç başlatmasını Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçim yatırımı olarak değerlendiriyor. Atılan adımları terör örgütünün meşrulaştırılması olarak nitelendiren öğretmenler, PKK’nın hiç bir yaptırıma maruz kalmadan sınır dışına çekilmesini “genel af” olarak yorumluyor.

Başkanlık sistemine de destek vermeyen öğretmenler, eyalet sistemine sıcak bakmıyor.



Türk Eğitim-Sen öğretmenler ve diğer eğitim çalışanlarının katıldığı “İmralı görüşmeleri ile başlayan çözüm süreci ile başkanlık ve eyalet sistemi” konulu bir anket düzenledi. 9-24 Nisan 2013 tarihleri arasında hem Türk Eğitim-Sen’in internet adresinden hem de 7 farklı internet adresinden yayınlanan ankete 10 bin 178 öğretmen ve eğitim çalışanı katıldı. Ankete katılanların yüzde 51.5’i öğretmen, yüzde 16.1’i okul müdür yardımcısı, yüzde 14’ü okul müdürü, yüzde 5.9’u genel idari hizmetler sınıfında görevli (memur/hizmetli/şef/teknisyen v.b.) yüzde 2.1’i okul müdür başyardımcısı, yüzde 1.9’u akademisyen seçeneğini işaretledi.

Ankete Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, KESK, Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikalara üye öğretmen ve eğitim çalışanları katıldı. Ankete katılanlara PKK terör örgütü ve İmralı ile görüşülerek barışın sağlanabileceğine inanıp, inanmadıkları sorusu yöneltildi. Eğitimcilerin yüzde 68.5’i PKK terör örgütü ve İmralı ile görüşülerek barışın sağlanabileceğine inanmadığını belirtti. “Size göre bu süreç nasıl sonuçlanacak” sorusuna eğitimcilerin yüzde 56.2’sinin cevabı terör daha da güçlenecek şeklinde olurken, yüzde 30.1’i çözülme ve bölünme başlayacak görüşüne katıldı.

Ankete katılan eğitimcilerden yüzde 64.1’i “Hükümet, terörün sona ermesi, ülkemize barış ve huzur gelmesi için bu süreci başlatmıştır” değerlendirmesine katılmazken, sürecin başlatılma nedeni seçim olarak yorumlandı. Eğitimcilerden yüzde 63.5, sürecin başlamasını ve Hükümetin bunda rol üstlenmesini yaklaşan Cumhurbaşkanlığı, yerel ve genel seçimler olarak değerlendirdi. Katılımcıların yüzde 36.5’i ise bu değerlendirmeye katılmadı.

Ankette eğitimcilerin “eyalet sistemi”ne bakışları da değerlendirildi. Ankete katılanların yüzde 68.4 çözüm sürecinin eyalet sistemine destek amacıyla başlatıldığını savunuyor. Öğretmenler, atılan adımları terör örgütünün meşrulaştırılması olarak nitelendiriyor. Ankete katılan 10 bin 178 eğitimciden yüzde 71.1’i meşrulaştırma değerlendirmesine olumlu görüş bildirdi.

Yüzde 28.9’luk kesim ise terör örgütünü ve Abdullah Öcalan’ı meşrulaştırma görüşüne katılmadı. Ankete katılan eğitimcilerin yüzde 74.4’lük kesimi ise sürecin sonunda Suriye ve Irak’taki yeniden yapılandırılmasının hızlandırılarak, AB ve ABD’nin bölgesel politikalarının etkinliğini artıracağına dikkat çekti.

Eğitimcilerin yüzde 67.5’i PKK’nın hiç bir yaptırıma maruz kalmadan sınır dışına çekilmesini “genel af” olarak yorumladı. Akil İnsanlar Heyeti’nin sürece bir katsının olacağına inanmadığını dile getiren eğitimcilerden yüzde 56’sı “Akil İnsanlar Heyeti ile 1919 yılında Damat Ferit Paşa hükümetinin milli direnişi kırmak amacıyla oluşturduğu Heyet-i Nasiha arasında benzerlikler olduğu şeklindeki eleştirilere” katıldığını belirtti.

Ankete katılan eğitimcilerden yüzde 67.5’i Akil İnsanlar Heyetinde yer alan bazı isimlerin “Öğrenci Andı kaldırılsın” şeklindeki önerisini desteklemezken, yüzde 90’ı Türk bayrağının adının devlet bayrağı şeklinde değiştirilmesi önerisine karşı çıktı.

Ankete katılanlara başkanlık sistemini destekleyip, desteklemedikleri sorusu da yöneltildi. Eğitimcilerin yüzde 69.8’i başkanlık sistemini desteklemezken, sistemi desteklen yüzde 25.6 eğitimci ise bunun nedenlerini, “devlet başkanını doğrudan halkın seçmesi. Parlamenter sisteme göre kararlar daha hızlı alınır. Türkiye’nin farklı kesimlerden oluşan sosyal yapısına daha uygun. Türkiye artık üniter devlet yapısıyla yönetilemiyor. Yasama ve yürütme birbirini daha iyi denetler” değerlendirmesiyle açıkladı. Sistemi desteklemeyenler ise bunun nedenlerini şöyle açıkladı:

Ankete katılanlara başkanlık sistemini destekleyip, desteklemedikleri sorusu da yöneltildi. Eğitimcilerin yüzde 69.8’i başkanlık sistemini desteklemezken, sistemi desteklen yüzde 25.6 eğitimci ise bunun nedenlerini, “devlet başkanını doğrudan halkın seçmesi. Parlamenter sisteme göre kararlar daha hızlı alınır. Türkiye’nin farklı kesimlerden oluşan sosyal yapısına daha uygun. Türkiye artık üniter devlet yapısıyla yönetilemiyor. Yasama ve yürütme birbirini daha iyi denetler” değerlendirmesiyle açıkladı. Sistemi desteklemeyenler ise bunun nedenlerini şöyle açıkladı:

Ankete katılan eğitimcilerin yüzde 77,9’u “Türkiye’ye eyalet sisteminin getirilmesini ister misiniz” sorusuna hayır yanıtını verirken, yüzde 17.1’i sisteme olumlu olarak değerlendirdi.

Mavi Marmara baskını sonrasında İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi de ankette değerlendirilen başlıklar arasında yer aldı. Buna göre, ankete katılanların yüzde 87’si İsrail’in Mavi Marmara baskını nedeniyle üç yıl sonra özür dilemesini samimi bulmadığını, yüzde 13’ü samimi bulduğunu ifade etti.

Ankete katılanlara İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin nedeni de soruldu. Eğitimcilerden, ankete katılanların yüzde 49.3’ü ABD ve İsrail’in olası Suriye ve İran operasyonlarında Türkiye ittifakına ihtiyacı olması, yüzde 19.4’ü İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da açıkladığı gibi Suriye’deki krizin giderek şiddetlenmesi ve buna bağlı olarak İsrail’in güvenlik endişesi yaşaması, yüzde 13’ü Türk Hükümetinin bu konuda yaptığı etkili mücadelenin neticesi, Yüzde 10.4’ü İsrail’in Diyarbakır’da yapılan Nevruz kutlamalarının ardından Türkiye gündemini değiştirmek istemesi, yüzde 3.3’ü İsrail’in ABD’nin ve uluslararası örgütlerin tepkisinden çekinmesi yüzde 1’i de İsrail’in yaptığı hatanın farkına varması cevabını verdi.

Türkiye’nin bölgesindeki gücüde ankette ele alındı. Sonuçlara göre, ankete katılanların yüzde 65’i Türkiye’nin bölgenin (Ortadoğu’nun) etkili ve istikrarlı ülkesi olduğuna inanmadığını söylerken, yüzde 35’i Türkiye’nin bölgenin etkili ve istikrarlı ülkesi olduğuna inandığını kaydetti.

Anket sonuçlarına göre, eğitimciler Türkiye’nin AB’ye üyeliğine de sıcak bakmıyor. Ankete katılanların yüzde 70.2’si Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istemezken, yüzde 29.8’i Türkiye’nin AB’ye üye olmasını destekledi. Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istemeyen eğitimciler, AB’nin, ekonomik sorunlar yaşadığını, işlevini tamamlandığını, Türkiye’nin kaynaklarının gelişmiş ülkeler tarafından kullanılacağı ve sömürgeci bir topluluk olduğunu dile getirdi.

Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye’nin zor bir dönemeçten geçtiğini, eğitim çalışanlarının yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlediğini ve çözülme sürecine destek vermediğini belirtti.

Terör örgütü mensuplarının elini, kolunu sallayarak hiçbir ceza almadan sınır dışına çıkmasına devletin seyirci kalacağını belirten Koncuk, “Hükümetin başlattığı süreç fasa fisodan ibarettir. PKK’nın yeniden gücünü toparlamasına yardımcı olacak bu geri çekilme önümüzdeki dönemde yaşanacak felaketlerin de habercisidir. Ortada verilmiş sözlerin olduğu katillerin açıklamasından bellidir. Yeni Anayasa ile ilgili PKK’ya verilen sözler var mıdır? Varsa bu sözler nelerdir? PKK’ya federatif devlet mi vaat edilmiştir? Türk milletini bölünme süreci mi beklemektedir? Yoksa İmralı canisi serbest mi bırakılacaktır? Bu sorular ivedilikle cevaplanmayı beklemektedir.

Zira Türk Milleti kendisine reva görülen geleceği bilmelidir” dedi. Koncuk, anket sonuçlarının, eğitimcilerin süreci, ‘çözülme’ olarak değerlendirdiğini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Kaynak : turkegitimsen.org.tr/haber_goster.php?haber_id=15079



Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış




'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git