Antalya'da yayınlanan Son Nokta dergisinde yayınlanan kapsamlı HES dosyasında konuyla ilgili görüşleri aktarılan ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Avukat Münip Ermiş, Türkiye'deki enerji politikasının tümden piyasanın ihtiyaçlarına terk edildiğini belirterek, "devlet kurumlarının enerji piyasası ile ilişkisi, noterin müşterisiyle ilişkisinin ötesine taşan bir ilişki değildir. 'Piyasa', artık köylünün avlusuna, ahırına ve tarlasına çoktan girmiştir. Ona da artık terk etmek düşecektir" görüşünü savundu.
Son Nokta Dergisi’nin Ocak sayısında yayınlanan 25 sayfalık kapsamlı HES dosyasında, Alakır, Köprüçay ve Melas ırmağı gibi Antalya sınırlarındaki akarsulara kurulacak 10 kadar HES projesiyle ilgili hukuki ve idari gelişmeler ile bu projelerden bazıları için ÇED gereklidir raporu veren bilirkişilerin tespit ve uyarıları ele alındı.
MECLİS BAŞKANI HES MAĞDURLARINA YARGI YOLUNU GÖSTERDİ
“HES projesi İl Genel Meclisine geldiğinde iş işten geçmiştir” sözleriyle HES’lerden etkilenecek vatandaşlara yargıya başvurmayı tavsiye eden İl Genel Meclisi Başkanı Av. Cavit Arı ile bir söyleşinin de bulunduğu dosyada ayrıca Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının biyolojik ve ekolojik çeşitliliğini tanıtan ve bir HES projesinin buradaki doğal dengeyi bozabileceği uyarısı yapan bir incelemeye de yer verilirken, ÇED hazırlanmadan yapımına başlanan HES projelerinde doğal yaşamın devamı için bırakılması gereken ‘can suyu’nun da HES tüneline alındığına dikkat çekiliyor.
HES İHLALLERİNE YER VERİLDİ
Antalya'daki HES projelerinin imar izinlerini veren il genel meclisinde HES'lerle ilgili bir komisyonun bulunmamasının önemli bir sorun olduğunun altı çizilen dosyada, bu konuda yerel yönetimlerin by-pass edildiği vurgulandı. Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Yakup Şekip Okumuşoğlu ve Doç. Dr. Yücel Çağlar’ın HES'lere ilişkin görüş ve değerlendirmelerine de yer verilen dosyada, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Münip Ermiş'in konuyla ilgili görüşleri de aktarıldı.
AV. MÜNİP ERMİŞ: “ENERJİ POLİTİKASI PİYASAYA TERK EDİLDİ’
Son Nokta’ya HES’ler konusundaki hukuki sürece ilişkin yaşananları değerlendiren avukat Münip Ermiş, “Türkiye'deki enerji politikasının tümden piyasaya ve piyasanın ihtiyaçlarına terk edildiğinin en güzel ifadesini, ilk olarak bu işleri düzenleyen kanunun isminde görürsünüz. Aslında böyle bir kanunun doğal ve ilk akla gelen isminin, ‘elektrik üretim ve planlaması’ veya benzer bir isim taşıması amaca daha uygun gözükse de sizi hiç şaşırtmasın; kanunun ismi: ‘4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’dur” ifadelerini kullandı.
PİYASA KÖYLÜNÜN AHIRINA GİRDİ, ONA TERK ETMEK DÜŞECEK
Adı ‘piyasa’ olan bir kanuna dayalı olarak lisanslanan HES projelerine karşı hukuksal bir mücadeleye niyetlenenlerin, doğal olarak maça 1-0 geriden başlamayı göze aldıklarını vurgulayan avukat Ermiş, “ticaret peygamber mesleği olduğu için de devlet bu işlere asla karışmaz. Bu işin ticaretini yapan şirketlere ‘çantacı’ denir. Türkiye'deki HES projelerinin çoğunun sahibi de ‘çantacı’ tabir edilen kişilerin elindedir. Ve görürsünüz ki devlet kurumlarının enerji piyasası ile ilişkisi, noterin müşterisiyle ilişkisinin ötesine taşan bir ilişki değildir. Burada köylünün inşaat başlayıncaya kadar ‘duyum’ dışında bir bilgisi olmaz. ‘Ne oluyoruz’ diyen köylü, kapı kapı gezmeye başlar. Gezdiği tüm kurumlar ağızbirliği etmişçesine ‘haberimiz yok’ derler. ‘Piyasa’, artık köylünün avlusuna, ahırına ve tarlasına çoktan girmiştir. Ona da artık terk etmek düşecektir” görüşünü savundu.
Yusuf Yavuz