Artvin'in Arhavi ilçesinde HES şirketi geceyarısı vadiye iş makinelerini sokunca köylüler ayaklandı. HES için yapılan sondaj çalışmasını engellemek isteyen köylülerle güvenlik güçleri arasında kısa süreli arbede yaşanırken, olay yerine gelen Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar da köylülerce protesto edildi. Vadilerine HES yaptırmamaya kararlı olan köylüler, ortak mücadele kararı alarak nöbet tutmaya başladı.
VADİDE HES YAPILACAĞINI ÖĞRENEN KÖYLÜLER AYAKLANDI
Suyuna, toprağına, çayına ve fındığına sahip çıkan Hopalıların yargılandığı Hopa Davası devam ederken, Artvin’in Arhavi ilçesindeki Kamilet Vadisinde yapımı planlanan HES'e karşı Arhavi halkı direnişe geçti. HES’lere karşı direnen köylülere Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) ile Fındıklı Derelerini Koruma Platformu da destek verdi. Dünyaca tanınan Mençura Şelalesinin de bulunduğu vadi üzerinde Eyner Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan Taşlıkaya HES projesi için firmanın bölgede çalışma yapacağının duyurulması üzerine HES'e karşı tepkili olan yöre halkı çalışmaları protesto etmek için sabah erken saatlerde Arhavi’nin Kamilet Vadisinde toplandı.
JANDARMA VE ÇEVİK KUVET MÜDAHALE ETTİ
HES şirketinin gece yarısı iş makineleriyle vadiye girdiğini ve sabahın erken saatlerinde vadide sondaj çalışması yapıldığını öğrenen yaklaşık 200 kişilik grup duruma tepki gösterdi. Çalışmaları protesto eden halkın karşısına çevik kuvvet ve jandarma ekipleri çıkınca kısa süreli gerginlik yaşandı. Güvenlik barikatını aşamayan köylüler ateş yakarak olay yerinde beklemeye başladı.
KAYMAKAMA ALKIŞ VE ISLIKLI PROTESTO
Güvenlik güçleri köylülerin çalışma alanına girmesine izin vermezken, barikatı aşmak isteyen köylülerejandarma tarafından "çekilin biber gazı sıkarım" Köylüleri sakinleştirmek için olay yerine gelen Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar da "Dereler özgürdür, özgür akacak” ve “HES yapma boşuna yıkacağız başına” sloganları eşliğinde alkış ve ıslıkla köylülerce protesto edildi.
Köylülerle görüşen Kaymakam Bayraktar, “Burada yapılan bir inşaat faaliyeti yok. Sadece bir sondaj çalışması var” diyerek açıklama yapmak istedi. Ancak bunun HES çalışmasının bir parçası olduğunu öne süren köylüler Kaymakam’a tepkilerini sürdürerek konuşmasına izin vermedi.
GÖZYAŞLARI İÇİNDE 'BU VADİ GELECEĞİMİZ' AÇIKLAMASI
Arhavi Turizm Derneği Yöneticisi Cengiz Mahmutoğlu, burada bir basın açıklaması yaptı. 36 kilometre boyunca uzanan vadinin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Mahmutoğlu, Mençuna şelalesinin 1895 yılında keşfedildiğini anımsatarak, gözyaşları arasında sürdürdüğü açıklamasında şöyle konuştu: “Biz Mençuna şelalesini 27 yıldır ancak tanıtabildik. Bu sürede tanıttığımız Mençuna şelalesini şimdi vadide kurulacak olan HES’lere mahkûm edemeyiz. Bu vadi gençlerimizin geleceğidir. Biz vadimizin biran önce koruma altına alınmasını, SİT alanı ilan edilmesini istiyoruz. Bu vadinin güzelliği dünyanın hiçbir yerinde yoktur. 3-5 kuruşa tamah eden insanlar bu vadiyi yok etmek için çalışma başlatıyor."
KÖYLÜLER DERE NÖBETİNE BAŞLATI
Daha sonra HES çalışmalarının durdurulması için yöre halkı tarafından imza kampanyası başlatılırken, ortak mücadele kararı alınarak vadide nöbet tutulmaya başlandı. Arhavili köylülerin HES karşıtı mücadelesine destek veren DEKAP ve Fındıklı Derelerini Koruma Platformu adına yapılan ortak açıklamada ise, HES firmalarının, sulara, vadilere ve doğal yaşam alanlarına karşı sürdürdüğü saldırıların devam ettiği belirtilerek bu saldırıların karşısında dayanışma ve dirençle mücadeleye devam edileceği vurgulandı.
Yusuf Yavuz