Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, bir müzik öğretmeni başına ilköğretimde 2 bin 25 ve ortaöğretimde bin 883 öğrenci; bir resim öğretmeni başına ilköğretimde bin 262 ve ortaöğretimde 978 öğrenci düştüğünü bildirdi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) adına 2006 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Adnan Gümüş’e hazırlatılan, il merkezlerindeki ilköğretim ve ortaöğretim müzik, resim ve diğer branş öğretmenleri ile öğrenci sayılarının karşılaştırmasını konu alan araştırmanın sonuçları, Dinçer tarafından düzenlenen toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.
Araştırmanın, Türkiye genelinde 7 bölgede, 30 il merkezinde bulunan 278 ilköğretim ve 207 ortaöğretim kurumunu kapsadığını ifade eden Dinçer, son günlerde piyanist Fazıl Say’ın çıkışıyla gündeme gelen ve tartışmalara neden sanat eğitimi konusunun doğrudan sendikanın ilgi alanına girdiğini söyledi.
Dinçer, “Tartışmalara, 2006 yılında yaptığımız bir araştırma sonuçları üzerinden katılmayı kendimiz için bir görev saydık. Çıkan sonuçlar Fazıl Say’ın haklı olduğunu göstermektedir” dedi.
Alaaddin Dinçer, yapılan araştırmaya göre, ilköğretimde toplam öğretmenlerin yüzde 1,34’ünü müzik, yüzde 2,08’ini resim; ortaöğretimde yüzde 0,97’sini müzik ve yüzde 1,90’ını resim; genel liselerde yüzde 1,79’unu müzik ve yüzde 3,08’ini resim öğretmenlerinin oluşturduğunu aktardı. “Bir müzik öğretmeni başına ilköğretimde 2.025 ve ortaöğretimde 1.883 öğrenci; bir resim öğretmeni başına ilköğretimde 1.262 ve ortaöğretimde 978 öğrenci düşüyor” diyen Dinçer, bu oranların ilçelere doğru daha da kötüleştiğini, “müzik ve resim öğretmenlerine okullarda çoğu kez ikinci sınıf öğretmen muamelesi yapıldığını” ifade etti.
Dinçer, 2007’de 40 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiğini, bunun bin 30’unun müzik, 825’inin Resim İş/Resim/ Güzel Sanatlar ve Grafik branşından oluştuğunu hatırlatarak, “2007’de atanan bin 855 resim ve müzik öğretmeni, oranları değiştirmeye yetmeyecektir” görüşünü dile getirdi.
Dinçer, çözüm önerilerine de yer verdiği konuşmasında, “Müzik, resim dersleri başta olmak üzere tüm derslerin maaş karşılığı 10 saate çekilmelidir” dedi. Sanat eğitimcilerinin genel olarak bir yılgınlıkla karşı karşıya olduğunu dile getiren Dinçer, şu görüşleri aktardı: “Bunun önemli sebepleri, öğretmen sayısının yetersizliği ve sınıfların kalabalıklığıdır. Bu durum, öğretim niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Öğretmenlerin motivasyonlarını artırıcı önlemler alınmalıdır. Ayrıca, güzel sanatlar liselerine atanacak eğitim yöneticileri, alan bilgisine sahip sanat eğitimcilerinden seçilmelidir.” Dinçer, birleştirilmiş sınıflı okullar hariç, tüm ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına en az bir müzik ve resim öğretmeni kadrosu verilmesi gerektiğini söyledi.
Esim eski bir muzik ogretmeni. Uc yil boyunca onu ise almadilar. Basvurdugunda atamaya gonderbilecekleri uc yer vardi (benzerleri ile siralama yaparak secilirse atanabilecegi) Mardin Kızıltepe, Hilvan yatili ögretim ve Diyarbakir merkez'de bir ilkokul. Oysa biliyorduk ki sadece ikamet ettiğimiz Bursa'da onlarca okulda muzik dersleri bos geciyor veya muzik bilgisi olmayan baska brans hocalarinin "ek dersi" oluyor. Milli egitim'in kulturel egitime bakis acisina bir ornek. Fazil Say'in reaksiyonuna hakvermemek elde degil.... Hele bir de oteki adamin Fazil Say ile Adnan Senses'i karsilastirma cesareti... traji-komik degil bence "dramatik"...