A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Hayvanlara "üst geçit", turistlere kayık sefası!

Kategori Kategori: HES | Yorumlar 0 Yorum | 22 Kasım 2012 01:05:57

Bakanlık, HES karşıtlarını ikna etme çabalarını sürdürüyor... Türkiye'nin gündeminden düşmeyen HES projelerinde son nokta yaban hayvanlarına alt ve üst geçit projesi. Yaşam alanlarına yönelik HES tahribatının yarattığı tepkileri azaltmak için harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Solaklı Vadisi'nde pilot uygulama olarak başlattığı 'iyileştirme' projesinin tüm ülkeye yayılmasını hedefliyor. Projeye bilim insanları temkinli, yöre köylüleri ise tepkili.

Bakanlık, HES karşıtlarını ikna etme çabalarını sürdürüyor… Türkiye’nin gündeminden düşmeyen HES projelerinde son nokta yaban hayvanlarına alt ve üst geçit projesi. Yaşam alanlarına yönelik HES tahribatının yarattığı tepkileri azaltmak için harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Solaklı Vadisi’nde pilot uygulama olarak başlattığı ‘iyileştirme’ projesinin tüm ülkeye yayılmasını hedefliyor. Projeye bilim insanları temkinli, yöre köylüleri ise tepkili.

BAKAN EROĞLU: “HES’LER ÇEVREMİZİ GÜZELLEŞTİRECEK”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çevre dostu olduğunu öne sürdüğü HES yatırımlarının, bu yeni proje ile tabiatın daha iyi korunmasına da vesile olacağını kaydetti. HES'lere, çevreci bir anlayışla yaklaştıklarını söyleyen Eroğlu, konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, ''Bu projenin ülke geneline yaygınlaştırılmasıyla HES'ler artık sadece bereket getiren değil, aynı zamanda çevremizi güzelleştiren, tabiatımızı koruyan yatırımlar haline gelecek'' diye konuştu.
 
HAYVANLARA ÜST GEÇİT, TURİSTLERE KAYIK SEFASI

HES projelerinin bulunduğu vadilerdeki bitki örtüsünün yeniden ve “eskisinden fazlasıyla” tesis edileceğinin öngörüldüğü öne sürülen proje kapsamında, yaban hayatının korunması için balıklara su geçişi sağlayacak köprüler ve kara hayvanlarına üst geçitler kurulacak. Trabzon’un Of ve Çaykara ilçeleri arasındaki yaklaşık 20 kilometrelik güzergâhta Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte başlatılan ''Solaklı Vadisi İyileştirme Projesi'' başlığını taşıyan çalışmaya göre, HES’lerden etkilenecek olan yaban hayvanlarının yaşam alanlarında oluşan yalıtım ve parçalanmayı önlemek için koridorlar ve tampon alanlar oluşturularak, önemli yerlerde yaban hayvanlarının geçişi için uygun üst ve alt geçit veya menfezler yapılacak.

Proje kapsamında ayrıca gerek yöre halkının gerekse yerli ve yabancı turistlerin rekreasyonel ihtiyacını karşılamak üzere, “oturma ve dinlenme mekânları, egzersiz alanları, diğer spor yürüyüş yolları, bisiklet yolu, balık tutma ve manzara terasları, yeme-içme mekânları, kayıkla gezinti ve çocuk oyun alanları” gibi ünitelerin oluşturulacağı açıklandı.

PROF. DEMİRSOY: ‘BU KADAR HES İHANETTİR!’

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, yaban hayvanları için alt ve üst geçitlerin genellikle otobanlarda yıllardır uygulanagelen bir yöntem olduğunu ancak HES projeleri için gerekli bir uygulama olmadığını söyledi.  Türkiye’de bu kadar çok sayıda HES yapılmasının ihanet olduğu görüşünü savunan Demirsoy, iyileştirme projeleri için de şimdiden bir şey söylemenin yanlış olduğunu ve sonucu beklemek gerektiğini ancak sonucun yüzde seksen oranında başarısız olma olasılığı bulunduğunu sözlerine ekledi.



SOLAKLI VADİSİNDEN MURAT SARI: ‘HAYVANLARA LEVHA DA KOYSUNLAR!’

Bakanlığın ‘iyileştirme’ projesine yönelik sorularımızı yanıtlayan Solaklı Vadisi’nde yaşayan yurttaşlardan Murat Sarı, bir süre önce köylüler ve HES şirketi çalışanları arasında çıkan olaylarla gündeme gelen Derebaşı ve Gavlatan Deresi’nin yaban hayatının en yoğun olduğu alanlar olduğunu belirterek, “burası boz ayıların en çok ininin bulunduğu bölge. Bu projeyi yapan akademisyenlere sesleniyorum, gelip ayıların yuvalarını yaptıkları yerleri görsünler. Aynı yerlere yuva yapabilecekler mi görelim. Çünkü ayılar çok yükseklerde, sessiz ve sakin yerleri kendine yuva olarak seçiyor. Oysa nu bölgedeki HES inşaatı için her gün yüzlerce kilo dinamit patlatılıyor. Bir kaç gün önce buradaki köylülerden birinin ineği dinamit sesinden uçuruma yuvarlandı. Inekte bu etkiyi yaratan patlamalar yaban hayvanlarında nasıl etki yapar düşünmek bile istemiyorum. Alt ve üst geçitleri yaptıklarında hayvanlar için levha koymayı da ihmal etmesinler. Aksi halde  bizim hayvanlar yollarını bulmakta zorlanırlar” dedi.

‘BİZ BURADA BİLİMADAMINA RASTLAMADIK’

İyileştirme projesinin HES’leri halka kabul ettirmenin bir yolu olduğu görüşünü savunan Sarı, “biz bu bölgede yaşıyoruz burada çalışan bir bilimadamına rastlamadık henüz. Eğer rastlasaydık, vadide yapılan peyzaj çalışmasını, kilometrelerce uzunluğunda bıçakla yarılır gibi yarılan dağlardaki tahribatı gösterecektik onlara. Bu projeleri yapan yetkililer, bilimadamlarını, gazetecilerini alıp gelsinler buraya.  Onlara yaptıkları tahribatı gösterelim ve bizi bu konuda ikna etsinler. Ancak o zaman inanırız onlara” diye konuştu.

‘ÜZERİMİZE MAFYAYLA GELDİLER AMA YILMAYACAĞIZ’

36 HES projesi bulunan Solaklı Vadisi’nde adeta olağanüstü hal ilan edildiğini öne süren Sarı, “bunca sıkıntının yaşandığı bölgeye ne bir vali, ne bir kaymakam ne de bir milletvekilinin gelip de halkın sorunlarını dinlememesini anlamakta zorlanıyoruz. Sanki bu köyler başka bir ülkeye aitmiş gibi kenara itiliyor. Bunun da özellikle vurgulamak istiyorum. Ancak her şeye rağmen  Solaklı’da iki köyde mücadele devam ediyor. En çok olayların yaşandığı yerde HES çalışmaları sürüyor, ciddi bir tahribat var. Devletle, mafyayla bizim üzerimize geldiler ancak bütün bunlar bizi yıldıramaz.  Bizim mücadelemiz bu  su deredeki yatağına kavuşana kadar devam edecek. Şimdi HES yapabilirler belki ama bizim mücadelemiz bitmeyecek” dedi.
 
Yusuf Yavuz

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?
Ayakkabılar yapılmaz, yetiştirilir
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Şehmus Güzel yaşamını yitirdi.
Türkiye Yüzyılı Mesleki ve Teknik Eğitim Zirvesi’nde yükselen o çığlık

Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!
Çocuklar için bir öğün: bütçenin %1,5’inden başlayan dünya ölçeğinde bir adalet mücadelesi
Çin'in 'Salam Dilimleme' Stratejisi: Pekin, Güney Çin Denizi'nin Haritasını Nasıl Yeniden Çiziyor?

Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga
Gri listeden çıktık ama... AB'nin 2024 Türkiye raporu'ndan çıkan şaşırtıcı gerçekler!

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Roş Aşanada Şofarın Çığlığı ve Hakikatın Sentezinde Marx ve Hegel
Vatan kirim’a sahip çıkmak: Teslimiyete karşı onurlu direniş
İŞGALİN KARANLIĞINDA BİR IŞIK: Veciye Kaşka’yı Unutmayalım
2025 Hazar Türk-Musevi Hakanlığı: Tarih Yeniden Yazılsaydı Dünya Nasıl Görünürdü?
Sürgün Devrim girdabında Isaac Deutscher ve Avraham İşcen

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git