Küresel çapta kadın etkilerinin ve kadın-erkek eşitliğinin araştırıldığı Global Gender Gap 2012 raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye geçtiğimiz yıla göre 3 basamak daha gerileyerek 124. sırada yer aldı. 135 ülkenin her yıl değerlendirmeye alındığı rapora göre Türkiye "kadın-erkek eşitliği" açısından diplerde yer aldı. Cinsiyet eşitliğinin bölgelere göre genel değerlendirmesi ve ekonomiye katılım ve fırsatlar değerlendirmesinde Avrupa ve Orta Asya grubuna dâhil edilen Türkiye bu grubun sonuncusu olurken, kadınların ekonomiye katılması açısından Türkiye 129. sırada kaldı.
Türkiye kadınların eğitime erişimde 108. sırada yer alırken, siyasi yetkilendirmede 98, sağlık alanında ise 62. sırada yer aldı.
Bu arada rapora göre kadın-erkek eşitliği sıralamasında İzlanda 1., Finlandiya 2. ve Norveç 3. olurken, Küba ise 19. sırada yer aldı.
Kadın-erkek eşitliği raporundaki bu derin uçurum Başbakan Erdoğan'ın sözlerine bakıldığında pek de şaşırtıcı değil. Başbakan Erdoğan 2010 yılında gerçekleştirdiği "demokratik açılım" buluşmaları kapsamında kadın temsilcileriyle yaptığı toplantıda "Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum" demiş ve bu konudaki tutumunu ortaya koymuştu.
Kadın-erkek eşitliğine inanmayan Başbakan hemen her fırsatta, kadınlara 3 çocuk doğurma tavsiyesinde bulunurken, kürtaj ve sezaryen doğumlara da karşı çıkmıştı.
AKP'lilerin kadın-erkek eşitliği konusundaki tutumunu en net gözler önüne seren örneklerden birisi de AKP Ünye İlçe Tanıtım ve Medya Başkanı Süleyman Demirci'nin sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki sayfasına, başı açık kadınlar için "Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satılıktır ya da kiralıktır" yazması olmuştu.
Dünya nüfusunun yaklaşık %90’ının yaşadığı 135 ülkede, 14 başlık altında yapılan araştırmalar, milletlerin kadın-erkek eşitliğinde bulundukları noktayı gözler önüne sermekte. Araştırmaların yoğunlaştığı dört ana alan ise şu şekilde:
1- Ekonomik katılık ve fırsatlar: Bu başlıkta kadınların ekonomiye katkıları, çalışma imkan, koşul ve ücretleri ve erkeklerle kıyaslamaları yapıldı.
2- Eğitim imkanları: Bu başlıkta da kadınların eğitim durumu ve yüksek eğitime katılım oranları incelendi.
3- Sağlık ve yaşam süresi: Bu başlıkta da kadın ve erkek ortalama yaşam süreleri ve ölüm oranları kıyaslaması yapıldı.
4- Politikada yer alma: Bu başlıkta ise son 50 yılda siyasette kadın etkisi, kadın vekil ve siyasetçiler ile yöneticiler araştırıldı.
Raporda, incelenen 14 başlıktan her birinden ülkelere 0 ile 1 arasında notlar verildi. Ülkelerin aldığı notların ortalamaları ile de genel notlar ve sıralamalar tespit edildi.
Global Gender Gap 2012 raporunun tamamına ulaşmak için,
buraya tıklayabilirsiniz.
Listenin üst sırası şu şekilde: