A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Su, toprak içindir, enerji için değil!

Kategori Kategori: HES | Yorumlar 0 Yorum | 28 Eylül 2012 01:33:11

Antalyalı Ziraat Mühendisi ve üretici HES isyanını bu sözlerle dile getirdi... Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kınık beldesinde bilinçli tarımsal üretim konusunda çalışmalar yapan Ziraat Mühendisi ve üretici Burhanettin Konu, bölgeye hayat veren Eşen Çayı üzerinde yapımı planlanan HES'lerin tarımsal sulamaya darbe vuracağını belirterek,"su, toprak içindir, enerji için değil! Enerjisi başka birçok araçtan da elde edebilirsiniz ama suyu asla" diye konuştu.

KAHVEDE NUTUK ATMAKLA ÜRETİCİ BİLGİLENDİRİLMEZ

Domatesin bir dünya ürünü olduğunu vurgulayan Konu, fiyat yönünden yaşanan istikrarsızlığın üreticiyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Girdi fiyatlarındaki büyük artışın Kınıklı üreticileri zor durumda bıraktığını ifade eden Konu, seracılığın yalnızca üretimle sınırlı bir faaliyet olmadığını, işletmecilik bilgisini de gerektirdiğinin altını çizerek, “çiftçilerin bilinç düzeyi çok farklı.  Onları eğiten bir kurum yok. İlaç bayileri ve ziraat mühendislerinin danışmanlığı tek yönlü bir bilgilendirme ortaya koyuyor. Yalnızca firmalarla çalışan bu danışmanlar yarar -zarar dengesi gözetilmeden firmaların bütün ürünlerini çiftçiye vermeye çalışıyorlar. Asıl sorun burada. Toprak analizi ya da bakanlığın teknik talimatına göre ilaçlama yapan çiftçi sayısı çok az. İlçe tarım müdürlüğünün ancak beş altı personeli var. Buna karşın sadece Kınık’ta 2 bin çiftçi var. Bu personel hangi birine yetişecek bu çiftçilerin. Bu personelin bilgisi de çiftçiye danışmanlık yapacak düzeyde değil. Bir uzman geliyor, belediye salonunda bilgilendirme yapıyor. 2 bin çiftçiden sadece üç beşi gidebiliyor. Öyle kahvede konuşmakla, nutuk atmakla üretici bilgilendirilmez” diye konuştu.

‘KOPYALA YAPIŞTIR’ YASALARLA BU İŞ OLMAZ

Bilgi eksikliğinin üreticiler açısından büyük bir sorun olduğunun da altını çizen Konu, dünyanın birçok ülkesinde bu sorunu üretici birlikleri sayesinde çözüldüğünü belirterek, “her seranın kayıt altına alınması gerekli. Dikimden hasada kadar uygulanan bir denetim mekanizması işletilmeli. Devlet yasayı çıkartıp koyuveriyor. Yasa çıkartmakla olmuyor bu iş. Bir başka ülkeden kopyalayıp yapıştırılan yasalar. Tarım Bakanı’nın dahi bu yasaların içeriğini bildiğini sanmıyorum. Bu ülkenin çiftçisini, yapısal özelliklerini bilen yok. Her çiftçinin bilgili olması da şart değil ayrıca. Örgütlenme sorununu çözerseniz o bilgiye ulaşmasını sağlarsınız. 100 kişinin içinde bir tane uzman olursa yeterli” görüşünü savundu.  

BEĞENMEDİĞİNİZ İRAN’DA BİLE KOOPERATİFÇİLİK BAKANLIĞI VAR

Üniversite düzeyinde kooperatifçilik eğitimi aldığını ve Tarım Bakanlığı bünyesinde uzun yıllar kooperatifçilik alanında çalışmalar yaptığını anımsatan Konu, “kakınmış ülkelerin birçoğuna baktığınızda kooperatifçiliğin ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Rejimini beğenmediğimiz İran’da bile kooperatifçilik bakanlığı var. Biz de şimdi bir kooperatifçilik genel müdürlüğü kuruldu ancak bu konuda hiçbir destek yok. Örneğin Hollanda’da tarım bakanını kooperatifler seçiyor. Kimin tarım bakanı olacağına kooperatifler karar veriyor. Bankalar krediyi kooperatife veriyor, kooperatif de ortaklarına veriyor. Bizde ise ortağın bir kereye mahsus ödediği 5 yüz lira aidatla kooperatifler ayakta durmaya çalışıyor. Bizim burada kurduğumuz kooperatif de bu sorunlardan dolayı verimli işleyemez duruma geldi. Kapanmaması için kişisel özverilerle ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi. 



TARIM BAKANLIĞININ KIRSALDAKİ PROJELERİ BAŞARILI OLMADI

Yaş sebze ve meyvede aktif bir kooperatif olmadığının da altını çizen Konu,  25 yıl görev yaptığını belirttiği Tarım Bakanlığı’nın kırsal kalkınmaya yönelik hiçbir projesinin başarılı olmadığını ileri sürerek, “çünkü karnı buzağılı ithal hayvanlar getiriliyor, çiftçiye ikişer üçer dağıtılıyordu. Normal olarak hesapladığınızda o çiftçinin hayvanlarının sayısı beş yıl sonra 20- 30 tane olması gerekiyor ancak bakıyorsunuz beş yıl sonra verdiğiniz o iki hayvan da yok. Çünkü beslemesini bilmiyor. Samanla hayvancılık olmaz ki. Silaj yapmasını bilmiyor, vitamin vermesini bilmiyor. Bunları bilmeyince olmuyor” görüşünü savundu.

İŞÇİ BULAMIYORUZ, SURİYELİ SIĞINMACILARA BİLE RAZIYIZ!

Kınık’ta bu yıl hiç yeni sera kurulmadığını kaydeden Konu, çalıştıracak işçi bulmakta da büyük sıkıntı çektiklerini belirterek, ülke genelindeki ziraat odalarına işçi temini konusunda bir çağrıda bulunduklarını ifade etti. Konu, “hatta Suriye’den gelen sığınmacıların içinde Türkçe bilenler varsa onlardan bile işçi çalıştırmaktan yanayız” diye konuştu.

PAZARLAMA ‘AYAKÇI’LIKTAN GELEN KOMİSYONCULARIN ELİNDE

Küçük çiftçinin giderek daha çok zora düştüğünü dile getiren Konu, “bugün ürünün pazarlanması, bizim ‘ayakçı’ diye tabir ettiğimiz, seyyar satıcılıktan komisyonculuğa geçmiş aracıların elinde. Çiftçilik, hayvancılığın, meyve ve sebzeciliğin bir arada yürütüldüğü bir üretim biçimi olmalı. Sebze, meyve, yem bitkisi ve tahılların aynı işletme bünyesinde olması daha sağlıklı. Ancak tek ürüne yönelmek büyük riskler taşıyor. AB ülkelerinin yüzde 3’ü tarımla uğraşıyor ancak Türkiye’de bu rakam yüzde 35. Birim orandan elde edilen ürüne baktığımızda ise AB ülkelerinde dekar başına 50-60 ton ürün elde edilirken bizde bu rakam 10-15 ton civarında. İnek başına 30-40 litre süt elde edilirken, biz 8-10 litre süt elde ediyoruz. Yani her şeyi bilimsel bir temele oturtursanız verimliliğiniz de artıyor” dedi.  

SU, TOPRAK İÇİNDİR, ENERJİ İÇİN DEĞİL

Tarımsal üretimin önündeki engellerden birisinin de HES’ler olduğuna değinen Konu, Avrupa’nın önemli tarım ülkelerinden biri olan İspanya’da arazilerin sulanması için 100 kilometrelik mesafeden su getirildiğini anımsatarak, “Kınık ve bölgedeki diğer üretim yerlerini besleyen Eçen Çayı’nın üzerinde bulunan HES projelerini de doğru bulmuyorum. Çünkü biz burada sondaj sulaması yapıyoruz. Ben bir tarımcı olarak suyun enerji üretimi amacıyla kullanılmasını doğru ve mantıklı bulmuyorum. Ancak adına HES dediğimiz santraller, sadece elektrik üretimi için. Türkiye’nin birçok bölgesinde 1950’lerde betondan yapılan sulama kanallarını gördüm. Ama bizim buradaki su kanallarının hepsi topraktan yapılmıştır. Bunun bir yararı da içinden geçen suyu sızdırdığı için yeraltı sularını beslemeleridir. Biz bu bölgede tarımsal sulamayı yeraltı sularıyla yapıyoruz ama bu yeraltı sularını da besleyen Eşen Çayı ve kolları. Eğer bu su HES ile kesilirse buradaki tarım zarar görür. Ayrıca HES’ler sadece yeraltı sularını değil nehir ekosistemlerini de tahrip ediyor. HES’ler bana göre doğaya vurulmuş bir darbe, bir katliam aracıdır. Su, tarım içindir, enerji için değil. Enerjiyi başka birçok araçtan da elde edebilirsiniz ancak suyu asla” görüşünü savundu.
 
Yusuf Yavuz
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git