Hz Muhammed filmini protesto karışıklıkları, Orta Doğu'dan Avustralya'ya sıçradı. 300 kişilik öfkeli bir grup, Sydney şehir merkezinde polisle çatıştı, atmosfere bol bol biber gazı salınımı gerçekleşti. Olayın hemen ertesinde bildik kınamalar, "bunlar Avustralya Müslümanlarını temsil etmiyor" yollu demeçlerin ardından, herkes sormaya başladı. Avustralya gibi bir refah ülkesinde, bu öfke nereden çıkmıştı?
Oysa Sydney şehrinin Cronulla gerçeğini unutmamak lazım. 2005 yılında, dönemin hükümeti oy kaygısıyla ırkçılığı tatlı tatlı kaşırken, Cronulla semti sahilinde Lübnan kökenli gençler kışkırtılmış kalabalıkların saldırısına uğramıştı.
Dezavantajlı kesimlerin yabancılaşması, Sydney’de daha keskin. Gettolaşma daha yoğun, fırsat eşitsizliğine bağlı gerilimler en ufak bir kıvılcıma bakıyor. Şehrin 100 bini geçen Müslüman Lübnanlı nüfusu içinde, köktenci unsurlar her zaman bu yabancılaşmaya bir kibrit çakmaya hazır.
Bu yazıyı da, benzer bir demografik yapının bulunmadığı Melbourne şehrinden yazıyorum. Sydney’de halkı galeyana getirmede ustalaşmış ırkçı radyo sunucularının bir türlü ekmek yiyemediği, çokkültürlü Melbourne’dan.
Sydney’deki karışıklık, kamuoyunun belleğinde tek bir görüntü ile kalacak. Eline tutuşturulmuş “Peygambere hakaret edenlerin kafası kesilsin” yazılı pankartı keyifle taşıyan 3-4 yaşlarındaki erkek çocuğunun hazin fotoğrafıyla..