A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"ABD'nin Gerilemesi"

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Prof.Dr. Korkut Boratav | 05 Ağustos 2012 09:02:15

World Economics Association (WEA) veya Dünya Ekonomik Birliği, Mayıs 2011'de neoklasik ve neoliberal iktisat öğretilerine ve reçetelerine muhalif bir grup iktisatçı tarafından kuruldu. Bir yıl içinde üye sayısını 10.000'in üzerine çıkardı. Internet üzerinden üç dergi yayımlamaya başladı. Çeşitli tartışma forumları oluşturdu.

WEA’nın kurucularından Edward Fullbrook, birkaç hafta önce Decline of the USA (“ABD’nin Gerilemesi”) başlığı altında bir internet kitabını, Birlik adına yayımladı. www.paecon.net/rwebooks/ adresinden sembolik bir bedel karşılıında satın alınabiliyor. Kitap, sık gündeme gelen bir soruyu yanıtlamayı hedefliyor: Ülkeler arası gelişkinlik/refah farklarını nasıl ölçebiliriz?

En kestirme yanıt, kişi başına düşen milli gelir düzeylerine bakarak verilir. Ulusal parayla hesaplanan veriler dolara çevrilir; bazen fiyat düzeylerindeki farklılıkları dikkate alan alım gücü paritesi ile düzeltilir.

Kişi başına milli gelir hesapları, çok sayıda sosyal göstergeyi dikkate almaz. Yaygın olarak kullanılan bir başka karşılaştırma, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından oluşturulan insanî gelişme endeksleri aracılığıyla yapılır. Bu endeksler, eğitim, sağlık ve hayat standardı ile ilgili dört göstergeden türetilir. Örneğin 2011’de 187 ülke karşılaştırılmış; Norveç’in birinci, Kongo’nun sonuncu sırada olduğu belirlenmiş; Türkiye ise Tonga ile Belize’nin arasına ve 92. sıraya yerleştirilmiştir.

Edward Fullbrook ise daha ayrıntılı bir gelişkinlik karşılaştırması yapmayı hedefliyor; ancak, ülkeleri otuz OECD üyesiyle sınırlı tutuyor: ABD, Kanada, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda dışında on sekiz Batı Avrupa, dört Doğu Avrupa ülkesi ile Güney Kore, Meksika ve Türkiye... Refah veya gelişkinlik göstergelerini ise yedi grupta topluyor: Sağlık, aile, eğitim, gelir/çalışma koşulları, özgürlükler, kamu düzeni/güvenlik, diğergâmlık... Her grupta sekizer olmak üzere, toplamda 56 nicel gösterge kullanıyor. Kitap, böylece, bu göstergelerin sunulduğu elli altı tablo ile yedi genel tabloyu içeriyor.

Fullbrook, özellikle ABD ile ilgilidir. UNDP’nin 2011 insanî gelişme endeksi bakımından dördüncü sırada yer alan bu ülkenin göreli konumunun, daha ayrıntılı refah göstergeleri kullanıldığında değişip değişmeyeceğini sorguluyor.

***

Bu yazıda, Fullbrook’un bulgularını özetlemem mümkün değil. Kuşbakışı bir değerlendirmeyle yetineceğim.

Kitapta kullanılan her gösterge (tablo), ülkeleri iyilik/kötülük derecesine göre sıralıyor. Bazı konular ve bunlarda kullanılan göstergeler, gelişkinlik/refah düzeylerini değil, toplumlar arasındaki sosyolojik, kültürel, politik farklılaşmaları temsil etmektedir. “Aile” grubu içinde kullanılan, boşanma, genç yaşta gebelik, anne-babayla birlikte yaşayan çocuklar ile ilgili göstergeler örnek verilebilir. Nitekim, Türkiye, Meksika ve Polonya bu göstergeler bakımından, Batı ülkelerinin pek çoğunun üstünde (“daha iyi” konumlarda) yer almaktadır.

Bir başka örnek verelim: “Özgürlükler” grubunda kullanılan, seçimlere katılma oranı da tartışılabilir. Politikadan kopma derecesini ortaya koyan bir “olumsuzluk” mu; siyasetten beklentilerin gereksiz hale geldiği ileri bir refah düzeyi (yani, “olumlu” bir durum mu) söz konusudur? Bu gösterge bakımından İsviçre’nin (ABD ile birlikte) en alt sıralarda; Avustralya’nın liste başında; Türkiye’nin ise üstten yedinci sırada yer alması, yorum güçlüklerini ortaya koyuyor.

“Diğergâmlık” grubu ise, bir ülkenin dış yardım, siyasî mültecilere kapı açma gibi uluslararası dayanışma göstergelerini içeriyor ve bu bölümdeki sekiz tablodan sadece birinde (“kişi başına sera gazı üretimi”) Türkiye’ye ait veri bulunuyor. Kitapta kapsanan otuz ülkeden en az yedisinin dünya ekonomisinin “çevresi” içinde yer alması, bu konunun bir karşılaştırma ölçütü olarak kullanılmasını sorunlu kılıyor.

***

Gelişkinlik ölçütleri bakımından daha yaygın kabul gören göstergelere bakalım. Bunlar, kitaptaki eğitim, sağlık, gelir/çalışma koşulları ve kamusal düzen/güvenlik gruplarında içeriliyor. Fullbrook, buralarda, “doğumda yaşam beklentisi”, “bebek ölüm oranları”, “okullaşma oranı”, “ortalama emek verimliliği”, “gelir eşitsizliği” gibi geleneksel göstergeleri kullanıyor.

Ancak, ötesine de gidiyor: “Doğumda sağlıklı yaşam beklentisi”, “onbeş ile altmış yaşlar arasında ölme olasılığı” ve “aşırı şişmanlık” verileri gibi... “Matematik, bilimsel konular, okuma, problem çözme” konularında öğrenci başarı dereceleri bakımından uluslararası karşılaştırmaların sıralamalarını sunuyor. Yıllık ortalama çalışma ve ücretli tatil süreleri, kişi başına cinayet, soygun, ölümlü trafik kazasına ilişkin bulguları da kullanıyor.

Her bölümde yer alan göstergelerde (tablolarda) belirlenen sıralama derecelerinin ortalaması, bölüm sonlarında ayrıca sunuluyor. Türkiye’nin konumuna bakalım: Eğitim, sağlık, gelir/çalışma koşulları alanlarında sürpriz yok: Otuz ülke içinde Türkiye yirmi dokuzuncu, Meksika sonuncudur. Kamu düzeni/güvenlik göstergelerinin ortalamasında ise Türkiye (trafik kazaları, uyuşturucu kullanımı, pozitif HIV yaygınlığı gibi göstergelerin göreli olarak olumlu çıkması nedeniyle) listenin üstlerinde yer almaktadır.

Sözünü ettiğim dört gelişkenlik/refah alanında, liste başında yer alanlar da şaşırtıcı değildir: İlk beş içinde Nordik/İskandinav ülkeleri ve Japonya hemen hemen istisnasız yer alıyorlar. Bunlara bazen Batı Avrupa’dan bir-iki katılım olmakta; ortalama eğitim göstergesinde ise birinci olan Güney Kore’yi, Yeni Zelanda ve Kanada da (üçüncü ve beşinci olarak) izlemektedir.

Fullbrook’un temel sorununa dönelim: ABD’nin göreli konumu... Otuz ülke içinde ABD sağlıkta 28., eğitimde 18., gelir/çalışma koşulları bakımından 27., kamu düzeni/güvenlik alanında ise sonuncu sırada yer alıyor.

Bu ülkede çok yüksek sağlık harcamaları, kötü ve eşitsiz kaynak kullanımı yüzünden, insan sağlığıyla ilgili ortalama göstergelere yansımamaktadır. Orta eğitimde öğrencilerin beceri ve bilgileri pek çok ülkenin gerisinde kalmaktadır. Çalışma saatlerinin uzunluğu, yıllık ücretli izin, gelir eşitsizliği bakımından ABD arka sıralardadır. Şiddet içeren suç oranları, silah taşımanın, uyuşturucu kullanımının, trafik kazalarının yaygınlığı bakımından da ABD en kötü konumlarda yer almaktadır.

Altmış üç tablo sunduktan sonra Fullbrook ulaştığı sonucu, kitabının başlığında özetlemekle yetiniyor: Amerika gerilemektedir...

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap

BÖYLE CUMHURBAŞKANINA BÖYLE BAŞBAKAN!
Eyalet seçimleri: Aşırı sağcı AfD oylarını artırdı.
Afgan kadınlar diplomatik çıkarlara feda mı edildi?
Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar Nijer'de ne yapıyor?
GÜNEŞE YOLCULUK

Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
Tayland esrarı yeniden yasaklıyor.
İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?

Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor.
Troya'dan günümüze 2 bin 750 yıllık teleme tarifi keşfedildi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı, Türkiye de dahil 7 ülkede denenmeye başlıyor.
Kırık Camlar Teorisi
Dünyanın en eski şarabı 2000 yıllık Roma mezarında bulundu

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

KIRK YIL OLDU: YILMAZ!
YILMAZ GÜNEY'İ ANMAK
SEYİRCİSİYLE YILMAZ GÜNEY
YILMAZ GÜNEY’E DAİR ekitap.ayorum.com'da
YAZ-IN-YAZ

Ali Hoca’nın Ezanı
Anadolu Yangın Yeri
Sandık
ÖZERK
Satıcının Ölümü

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git