Kardeşim "one" diyorum, anlamıyor musun?
Kategori: Levent EFE | 2 Yorum | Yazan: Levent Efe | 26 Temmuz 2012 11:03:29
Avustralya'da, telefonla aradığınız neredeyse her kuruluş, size Hindistan'dan cevap veriyor. Elektrik faturanızla ilgili bir sorun için arıyorsunuz, karşınıza Bombay'dan bir genç çıkıyor. İşgücü henüz çok pahalanmadığı için, Türkiye'de yaşayanlarımız henüz böyle bir sorunu yaşamadı. Batı dünyasında artık büyük şirketlerin hepsi bu işi yaptığı için, rekabet yasaları işlemiyor.
Vatandaş derdine derman aramak için telefona sarıldığında, öfkesi daha da artıyor. Sinirlenip başka bir kuruluşa gitseniz, onun da telefon hizmeti dışarıda.
Yanlış anlaşılmasın, telefona yurt dışındaki merkezlerden cevap veren bu elemanların hepsi üniversite bitirmiş, iyi aile çocukları. Yardım etmeye de istekliler. Ama bu çocukların eğitimsizliği ve işe yaramazlığı, günümüzde her Avustralyalı’yı sinirlendiriyor.
Anadili ingilizce olmayanlar için sorun daha da karmaşık. Karşınıza bazen kayıt makinesi çıkıp, size telefon numaranızı söylemenizi, ya da sorulara cevap vermenizi istiyor. Hemen her seferinde de aksanı beğenmeyip, tekrarlamanızı talep ediyor.
Sadece yıllardır ihmal ettiğimiz İngilizcemiz değil, elektronik dünyanın bu tür yenilikleri pek çoğumuzun gülünç durumlara düşmesine neden oluyor
Yorumlar
Levent bey, Gunumuzun cok ciddi ve guncel sorununa parmak pasmis bulunuyorsunuz.Son yillardir Kamu hizmetlerinin sirketlerinin kara doyamadiklari icin, ucuz iscilik ve caresizlikten kendilerine sorgusuz itaat eden ulkere yerlesteriyorlar telefon hizmetlerinin. amaclari hizmet vermek degil biraz daha kar etmek. Kendilerine son derece guveniyorlar cunki kamu hizmetler konusunda fazla rekabet yok ve bu hizmetler gunluk yasamizda zorunlu ihtiyaclar ve bunun cok iyi bilicindeler.
Peki buradaki devlet daireleri pek farkli degil. Ornegin, Sosyal guvenlik bakanini yada vergi dairesinin aradiginizda karsiniza insan degil kaydedilen mesaj cikiyor, bu kayedilen mesaj ingilizce hizmet seceneklerini sunuyor. Anadilin ingilizce degilse bu hakkin olan hizmetlere ulasman ve faydalanman icin buyuk bir engel ve onur kirici.
Bu gelisme insanlarin ve toplumlarin dislanmasi icin arac.
Sevgili LEVENT,
Ellerine saglik,keske bu yazilarini herkes,ana ya da baba dilleri INGILIZCE olan benimle yasit veya yukarisi GENCLER de okuyabilse...Inan,hergun en az 3-4 kisi her clinigi,doktorlarini sadece bu stressden dolayi goruyorlar...35,65, 75 dakika telefonlarda dertlerini analatabilmek icin,ve her seferinde karsilarina cikan gorevlilere ayni seyleri tekrarlamak zorunda birakildiklari,sonunda hattin kesildigi ve tekrar basa donerek zaman larini telefon basinda gecirirken,sinirlenip tansiyon hastasi olan insanlar var...Ve bunlar yalniz Ingilzceden baska dil konusanlar degil,en cok INGILIZCE konusanlar hasta oluyorlar.Bizler o "HATMETTIGIMIZ" i sandigimiz ingilizcemizle karsi tarafla konustugumuz akrabalarimizla biraz daha kolay anlasabiliyoruz...
Aynayi yuzumuze tutmaya devam et lutfen...
Diğer Sayfalar: 1.
Yorum Yazın