|
|
PISA eğitim raporunu açıkladı...Kategori: Raporlar | 0 Yorum | Yazan: A Yorum | 05 Aralık 2007 13:33:03 Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından üç yılda bir yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) yeni araştırmasında 44. oldu.
OECD tarafından bugün açıklanacak PISA 2006 raporunda, Türkiye 424 ülke ortalamasıyla; Hırvatistan (493), Sırbistan (436), Bulgaristan (434) ve Uruguay (428) gibi ülkelerin bile gerisinde kalarak OECD ortalamasının çok altında yer aldı. 57 ülkede, 15 yaş grubunda yirmi milyon öğrenciyi temsil eden dört yüz bin öğrenci üzerinde yapılan araştırmanın sonucunu yansıtan PISA 2006, öğrencilerin fen bilimleri alanlarındaki bilgi ve becerilerinin ölçümü üzerinde yoğunlaşıyor. Rapor, araştırmanın ana gövdesini oluşturan fen bilimlerinin yanında metin anlama ve matematik değerlendirmelerini de kapsıyor.
Türkiye, her iki alanda OECD ortalamasının altında bulunuyor. Metin anlamada, Türkiye 447 ortalamayla İspanya (461) ve Yunanistan'ın (460) ardından 37. olurken matematikte 424 ortalama ile Sırbistan (435) ve Uruguay'ın (427) gerisinde 43. sırada yer aldı. 2003 yılındaki PISA raporunda okullarındaki performansıyla bütün dünyanın dikkatini üzerine çeken Finlandiya, 2006 araştırmasında da ilk sırada yer aldı. PISA 2006 fen bilimleri klasmanında, Finlandiya 563, Hong Kong 542, Kanada 534 ortalama ile ilk üç sırada yer alırken Azerbaycan 382, Katar 349, Kırgızistan 322 ortalama ile son üç sırada yer aldı. Metin anlama değerlendirmesinde ise Kore, Finlandiya ve Hong Kong ilk üç sırada, matematikte ise Taipei, Finlandiya ve Hong Kong ilk üç sırada yer aldı. Matematik klasmanının sondan üç ülkesi ise Tunus, Katar ve Kırgızistan oldu. PISA 2003 PROJESİNDE TÜRKİYE'NİN DURUMU PISA 2003'e katılan ülkeler arasında Matematik alanında en yüksek başarı puanına sahip ülke 550 puanla Hong Kong-Çin oldu. Finlandiya, Kore, Hollanda, Lihtenştayn, Japonya, Kanada, Belçika başarı sıralamasında bu ülkeyi takip etti. En alt sırada ise 356 puanla Brezilya yer aldı. PISA 2003 sonuçlarına göre Türkiye'nin, matematik ortalaması 423 puan olarak gerçekleşti. Bu puanla Türkiye projeye katılan ülkeler içinde, Yunanistan, Sırbistan, Uruguay, Tayland gibi ülkelerden farklı olmayan bir performans sergiledi. Bunun yanı sıra Meksika, Endonezya Tunus ve Brezilya gibi ülkelerden daha yukarıda yer aldı. Ancak Türkiye, adı geçenlerin dışındaki tüm ülkelerden daha düşük performans gösterdi. Okuma alanında ülkeler arasında en yüksek başarı puanına sahip ülke 543 puanla Finlandiya oldu. Kore, Kanada, Avustralya, Lihteştayn sıralamada bu ülkeyi takip etti. En alt sırada 375 puanla Tunus yer aldı. Türkiye 'nin okuma alanındaki ortalaması ise 441 puan oldu. Bu puanla Türkiye projeye katılan ülkeler içinde, Uruguay ve Tayland'dan farklı olmayan bir performans sergiledi. Bunun yanı sıra Sırbistan, Brezila, Meksika, Endonezya ve Tunus gibi ülkelerden daha yukarıda yer aldı. Ancak Türkiye adı geçenlerin dışındaki tüm ülkelerden daha düşük performans gösterdi.
Fen Bilimleri alanında ülkeler arasında en yüksek başarı puanına sahip ülke 548 puanla Finlandiya oldu. Japonya, Hong-Kong Çin, Kore, Lihtenştayn ve Avustralya sıralamada bu ülkeyi takip etti. En alt sırada 385 puanla Tunus yer aldı. Türkiye 'nin ortalaması ise 434 puan oldu. Bu puanla Türkiye projeye katılan ülkeler içinde Sırbistan, Uruguay ve Portekiz'den , farklı olmayan bir performans sergiledi. Bunun yanı sıra Tayland, Meksika, Endonezya, Brezilya ve Tunus gibi ülkelerden daha yukarıda yer aldı. Ancak Türkiye yukarıda adı geçenlerin dışındaki tüm ülkelerden daha düşük performans gösterdi.
Problem Çözme alanında Kore en üst sırada yer aldı. Hong Kong-Çin, Finlandiya, Japonya, Yeni Zelanda sıralamada bu ülkeyi takip etti. Türkiye ise Sırbistan ve Uruguay'dan farklı olmayan bir performans sergiledi. Bunun yanı sıra Türkiye, Meksika, Brezilya, Endonezya ve Tunus'tan daha yukarıda yer alabildi. Ancak, adı geçenlerin dışındaki tüm ülkelerden daha düşük performans gösterdi. İste liste:
YorumlarHenüz Yorum Yazılmamış Yorum Yazın
|
| Tüm Yazarlar |
|