Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4+4+4 sistemi ile ilgili hazırlanan kitapçıkta, seçmeli ders olarak okutulacak olan Kuran-ı Kerim dersinde türbanın serbest olacağı belirtildi. Böylece ortaokul ve liselerde türban yasal hale getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili hazırlanan kitapçıkta, sadece ders sırasında olmak üzere imam hatip okulları ve normal okullarda Kuran-ı Kerim derslerinde türbanın serbest olacağı ifade edildi.
İmam-hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verileceğinin belirtildiği kitapçıkta, "bunun mümkün olmadığı durumlarda imam hatip liseleri ile birlikte kurulabilecek" denildi. Ancak bu durumda imam hatip ortaokulu öğrencileri ile imam hatip lisesi öğrencilerinin okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak düzenlenmesi sağlanacak.
Gelecek yıldan itibaren imam hatip ortaokullarına kayıtlar e-okul üzerinden velilerin isteğine göre 4. sınıftan sonra yapılacak.
Yeni düzenlemeye göre ortaokulu tamamlayanlar veya liseye devam edenler isterlerse zorunlu eğitimlerini yaygın lise öğretiminde (açık lise) tamamlayabilecek.
Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nın (YİBO) yatılı kısımlarında sadece ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sınıf) öğrencileri yatılı olarak kalacak. Birleştirilmiş sınıf uygulamaları 1, 2, 3 ve 4. sınıfları kapsayacak şekilde uygulanacak.
Kitapçıkta karma eğitimin şimdi olduğu gibi devam edeceği belirtilse de, "eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılmaya devam edecek" denildi.
2012–2013 öğretim yılında 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 5 yaşını tamamlayacak olan çocukların ilkokul 1. sınıf öğrencisi olarak kayıt yaptıracakları anımsatılarak, şu anda ilköğretim 5, 6 ve 7. sınıflarda okuyan çocukların ise yine aynı ilköğretim okullarında okumaya devam edecekleri kaydedildi.
Kanun yeterince tartışılmış!
Kitapçıkta, 'Kanun yeterince tartışıldı mı?' sorusuna ilişkin "TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndaki çalışmalar süresince konuyla ilgili tüm sivil toplum örgütleri ve akademik çevrelerin görüş ve önerileri alınmak üzere dinlendiği" belirtilerek, "uygun olanların metne yansıtıldığı, genel kurul çalışmaları süresince de toplumdaki tartışmaların, değerlendirmelerin, önerilerin dikkate alınarak bazı değişikliklerin gerçekleştirildiği" kaydedildi.
Başbakan Erdoğan'ın da üyesi bulunduğu İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği ve Eğitim Bir-Sen gibi dinsel referanslı odakların talebi üzerine hızlıca Meclis'e taşınan 4+4+4 tasarısının komisyonlarda bile tam olarak görüşülmesine izin verilmemiş, muhalefet milletvekilleri iktidar milletvekilleri tarafından darp edilmiş, tasarı AKP, MHP ve 2 BDP'li vekilin oyları ile jet hızı ile Meclis'ten geçirilmişti. Yasaya itiraz eden binlerce öğretmenin Ankara'ya gelerek sözlerini söylemesi polis zoru ile engellenmek istenmiş, Ankara'ya ulaşan ve 2 gün boyunca Ankara sokaklarında yasaya tepkilerini gösteren öğretmenlere ise polis tazyikli su, biber gazı ve copla müdahale etmişti.
İtirazlar ideolojik!
"Niçin medya ve sivil toplum örgütleri bu konuya bu kadar olumsuz yaklaşıyorlar" sorusu ise kitapçıkta şöyle yanıtlandı:
"Bu düzenlemeye karşı çıkışları iki temel nedene dayandırabiliriz. Birincisinde ideolojik bir bakış vardır. Böyle düşünenler, bireysel ve kültürel farklılıkları bir potada eriterek tek tip insan yetiştirmek alışkanlığından vazgeçemiyorlar. Dünyayla rekabet etmek gibi bir amaç taşımıyorlar. İkinci neden ise bilgi eksikliği, yapılan değişikliğin objektif bir şekilde ve çok yönlü değerlendirilememesidir. Eğitim ile ilgili konularda bilimsel yeterliliği bulunmayan ve düzenlemeden habersiz ama kategorik olarak belirli bir taraf içinde olanların eleştirileri gerçeği yansıtmamaktadır."